joi, februarie 22, 2024
AcasăsusÎn perioada decembrie 2013 – februarie 2014, ANAF a aplicat sancțiuni...

În perioada decembrie 2013 – februarie 2014, ANAF a aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totală de 144.277.891 lei

În cursul anului 2013, Agenția Națională de Administrare Fiscală a trecut printr-un amplu proces de reformă, în urma căruia a fost înființată Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF). Această structură a ANAF a devenit operațională la finele anului și au fost efectuate acțiuni de control pe întreg teritoriul țării, în scopul prevenirii și descoperirii evaziunii fiscale, la agenți economici care realizează comerț en-gros, en-detail, producție, alimentație publică, în zone comerciale care prezintă risc din punct de vedere fiscal.

Astfel, în perioada decembrie 2013 –  februarie 2014, au fost verificați 8.358 contribuabili, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 144.277.891 lei, echivalentul a peste 32 milioane euro, reprezentând amenzi contravenționale și confiscări de bunuri, sume de bani în numerar și venituri a căror proveniență a fost considerată ilicită. De asemenea, s-a dispus suspendarea activității unui număr de 474 operatori economici, în principal pentru abateri de la prevederile legale privind dotarea și utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale și pentru nerespectarea normelor de comerț.

În paralel, la nivelul structurilor specializate din cadrul DGAF au fost identificate și instrumentate fenomene de fraudă fiscală cu implicații fiscale negative semnificative asupra bugetului statului, pe baza analizei de risc și a informațiilor furnizate de instituții specializate.

În acest sens, au fost demarate acțiuni de investigare a unor lanțuri tranzacționale organizate în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, urmare cărora au fost cuantificate prejudicii cauzate bugetului statului în valoare totală de 117.938.664 lei, echivalentul a circa 26,2 milioane euro.

Totodată, DGAF a participat la trei acțiuni de amploare inițiate în cooperare cu organe de urmărire penală, pentru soluționarea unor cauze aflate în lucru la acestea, în special cu Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Crimă Organizată și Terorism (DIICOT) și Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind efectuate controale la peste 300 contribuabili de către 750 inspectori antifraudă din cadrul tuturor structurilor direcției. DGAF acționează în scopul destructurării lanțurilor tranzacționale constituite pentru prejudicierea bugetului statului, sunt stabilite implicațiile fiscale ale acestor operațiuni și se asigură recuperarea prejudiciilor cauzate. În acest sens, sunt investigate trei cazuri speciale, în a căror soluționare se cooperează cu DIICOT, prejudiciul total cauzat bugetului de stat prin cele trei lanțuri tranzacționale fictive fiind estimat la peste 115 milioane lei, echivalentul a circa 25,5 milioane euro.

În ceea ce privește asigurarea recuperării prejudiciilor aferente cazurilor investigate, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra unor active patrimoniale în sumă de 117.729.520 lei, echivlentul a circa 26 milioane euro.

În perioada 1 ianuarie – 26 februarie 2014 s-au inregistrat influențe pozitive în colectarea veniturilor bugetare, astfel că în perioada de referință totalul veniturilor bugetare a însumat 26.628,39 mil.lei, ceea ce reprezintă  o depășire cu 9,25 %indice nominal, respectiv cu 2.253,46 mil.lei in cifre absolute (aprox jumatate de miliard de euro) mai mult decat in perioada similară din anul  2013 ( 24.374,93 mil.lei).

 

Rezultatele menționate mai sus au fost realizate în condițiile în care DGAF a fost operaționalizată parțial, din numărul total de 2.000 posturi aprobate, în prezent fiind ocupate numai 891 (44%) dintre care 172 inspectori antifraudă din cadrul Direcției de combatere a fraudelor au fost detașați la Parchetul General, pentru îmbunătățirea gradului de soluționare a cauzelor instrumentate de organele de urmărire penală.

În data de 1 martie va avea loc concursul pentru ocuparea a 300 de posturi de inspectori antifraudă, în 29 martie se va organiza cea de-a treia etapă de ocupare a posturilor vacante din cadrul DGAF, iar în lunile aprilie – mai se va organiza o ultima etapă de ocupare a altor 300 de posturi.

În prezent, la nivelul ANAF sunt în derulare proceduri de achiziție publică în vederea dotării DGAF cu echipamentele IT și alte materiale necesare desfășurării activității.

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente