luni, aprilie 22, 2024
AcasăLocaleÎn urma evaluării speciilor de carnivore din județ, APM Satu Mare a...

În urma evaluării speciilor de carnivore din județ, APM Satu Mare a depistat 212 pisici sălbatice

În perioada 06.03.2013 – 29.03.2013, Agenția Pentru Protecția Mediului Satu Mare a coordonat activitatea de evaluare a efectivelor pentru speciile de carnivore strict protejate: urs brun, lup, râs și pisică sălbatică, existente în fondurile cinegetice din județul Satu Mare gestionate de către Direcția Silvică Satu Mare, Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Satu Mare, Asociația de Vânătoare și Pescuit Sportiv Ariana 2006, Asociația de Vânătoare Silvatica, Asociația de Vânătoare „Valea Bercului”, Asociația Vânătorilor Oaș și Asociația Vânătorilor și Pescarilor Certeze.

Pisica_salb_mic

În urma evaluărilor efectuate în teren,  s-au înregistrat: 6 exemplare de urs brun în fondurile cinegetice gestionate de AJVPS Satu Mare și A.V.P. Certeze; 30 exemplare de lup în fondurile cinegetice gestionate de AJVPS Satu Mare, A.V. Valea Bercului, A. V. P. Certeze, A.V. Silvatica și A.V. Oaș; 212 exemplare de pisică sălbatică semnalate în fondurile cinegetice gestionate de Direcția Silvică Satu Mare, A.J.V.P.S Satu Mare, A.V. Valea Bercului, A.V.P.S. Ariana, A.V. Silvatica și A.V.P. Certeze.

În anul 2013 ,comparativ cu anul 2012, se constată o scădere a populațiilor de carnivore mari la ursul brun (- 1 ), la lup  (-9) și la pisica sălbatică (- 27). Raportat la efectivele optime calculate pentru fondurile cinegetice în care sunt prezente aceste specii se constată un deficit de 3 exemplare în cazul ursului brun și un excedent de 12 exemplare la lup și de 152 exemplare la pisica sălbatică. Râsul nu are habitate optime în județul Satu Mare, apărând sporadic în zonele limitrofe cu județul Maramureș și cu Ucraina. În cazul ursului brun nu s-au semnalat pe teritoriul județului Satu Mare bârloage active ceea ce dovedește faptul că exemplarele semnalate provin din teritoriile limitrofe, respectiv județul Maramureș și Ucraina unde au habitate optime pentru hibernare și repoducere. O situație similară se constată și în cazul speciei lup care, la fel ca și  ursul, are un areal de hrănire și de reproducere cuprins între 50 și 150 km2. Aceste carnivore trăiesc în regiunile montane și de deal acoperite  cu păduri. Sunt strict protejate prin lege și vânarea lor se poate face numai prin obținerea de derogări de la Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice.

Această evaluare s-a efectuat pentru stabilirea efectivelor reale ale acestor specii și  în funcție de efectivele optime pentru fiecare fond cinegetic, de nivelul pagubelor înregistrate, de tendința și structura populației s-au făcut  propuneri de plafon maxim de intervenție pentru sezonul de vânătoare 2013 – 2014. Pentru sezonul de vânătoare 2013-2014 s-a  propus spre aprobare un număr maxim de intervenție de 1 exemplar lup și 4 exemplare de pisică sălbatică.

Pentru sezonul de vânătoare 2012-2013 a fost aprobat  un număr maxim  de interevenție de 1 lup și 2 pisici sălbatice care nu a fost realizat. Prin aceste măsuri de management se urmărește menținerea populațiilor de carnivore mari la un nivel optim care să le asigure supraviețuirea în cadrul ecosistemelor din județul Satu Mare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente