marți, mai 28, 2024
AcasăsusÎncep înscrierile pentru clasa pregătitoare 2024. Care sunt condițiile și pașii de...

Încep înscrierile pentru clasa pregătitoare 2024. Care sunt condițiile și pașii de urmat?!

În România, din data de 11 aprilie, încep înscrierile pentru clasa pregătitoare, când părinții vor putea completa cererile-tip.

Toată perioada de înscriere în învățământul primar este cuprinsă între 11 aprilie-14 mai, timp în care părinții pot depune cererile-tip.

În acest sens, Ministrul Educației a transmis că, în această perioadă, părinții vor avea acces la un număr Telverde, unde vor putea primi răspunsuri pentru întrebările legate de înscriere.

Astfel, „Colegii mei au adunat cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri legate de înscrierea la şcoală în 2024. În perioada înscrierilor, la nivelul fiecărui inspectorat şcolar va fi disponibil un număr Telverde, unde părinţii vor putea suna pentru a primi informațiile de care au nevoie pentru înscrierea copiilor.

Numărul de telefon Telverde şi programul de funcţionare vor fi comunicate în timp util de fiecare inspectorat şcolar“, a scris Ligia Deca, pe Facebook.

Totodată, Ministerul Educației a publicat răspunsuri pentru cele mai frecvente întrebări ale părinților.

Cine se poate înscrie în clasa pregătitoare?

-Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2024, inclusiv;
-Copiii care împlinesc 6 ani între 1 septembrie-31 decembrie 2024-în clasa pregătitoare în baza recomandării pentru înscrierea în învăţământul primar (eliberată de unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională – CJRAE/CMBRAE, după caz).

Cui i se adresează evaluarea CJRAE/ CMBRAE?

-copiilor care nu au frecventat grădinița;
-copiilor care s-au întors din străinătate.

Când și unde se realizează evaluarea copiilor?

-Evaluarea copiilor este programată în perioada 28 martie-10 aprilie 2024
-Evaluarea se desfășoară atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât și în diverse centre din județ/Municipiul București, cu prioritate în grădinițe.

La ce unitate de învățământ poate fi înscris un copil?

Pentru şcoala de circumscripţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere;
Pentru o altă școală decât cea de circumscripţie copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

Unde au loc înscrierile?

-la unitatea de învăţământ la care părinții doresc înscrierea copilului;
-cererile-tip pot fi completate online, pe site-ul dedicat, în interiorul calendarului de înscriere, dar după completarea acestora, părinţii trebuie să meargă la unitatea de învăţământ pentru care doresc înscrierea copilului în vederea validării cererii.

Când sunt afișate rezultatele?

-29 mai (pentru prima etapă de înscriere): afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere;
-29 iunie (pentru a doua  etapă de înscriere): afișarea în fiecare unitate de învățământ a listelor finale cu numele copiilor înscriși în clasa pregătitoare.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente