Acasă Locale Nationale Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare

Au început înscrierile pentru clasa pregătitoare

Înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul școlar 2015-2016 începe luni, părinții putând completa cererile până în 13 martie, online sau la unitatea de învățământ la care se solicită înregistrarea copiilor.

În prima etapă, care are loc în perioada 23 februarie – 13 martie, vor fi înregistrate cererile de înscriere în clasa pregătitoare la școala de circumscripție.

Părinții vor putea depune cererile online sau la unitatea de învățământ, de luni până vineri, între orele 08.00 și 20.00, iar sâmbata între orele 09.00 și 13.00.

În perioada 20-21 martie, în unitățile de învățământ și pe site-urile inspectorarelor școlare vor fi afișate listele copiilor înscriși după prima etapă.

Locurile rămase libere după prima etapă și procedura de repartizare în cea de-a doua etapă de înscriere vor fi afișate pe 23 martie, la unitățile de învățământ și pe site-urile inspectoratelor școlare.

Etapa a doua va avea loc în perioada 24 martie – 3 aprilie, când vor fi înscriși copiii care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ. În această etapă pot fi depuse solicitările de înscriere în altă școală decât cea de circumscripție. Părinții vor completa o cerere de înscriere, iar repartizarea se va face pe locurile rămase disponibile după prima etapă.

În 10 aprilie vor fi afișate, la unitățile de învățământ și pe site-urile inspectoratelor școlare, listele cu copiii înscriși după a doua etapă.

Unitățile de învățământ sunt obligate să afișeze situația copiilor înscriși și a locurilor rămase disponibile după fiecare etapă de înscriere.

Cererile părinților care nu au reușit să își înscrie copiii în niciuna din etape sau orice altă problemă apărută în procesul de înscriere vor fi înaintate inspectoratului școlar și soluționate în perioada 14-17 aprilie.

Copiii în vârstă de șapte ani care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2014 – 2015 pot fi înscriși direct în clasa I. Pe 10 aprilie vor fi afișate, la fiecare școală, listele finale ale copiilor înscriși în clasa I.

Potrivit Ministerului Educației, departajarea în cazul în care numărul de copii este superior numărului de locuri se face în baza unor criterii generale și specifice. Astfel, pot fi înscriși copiii care au frați în aceeași școală, cei care sunt orfani de unul sau de ambii părinți sau cei care au un certificat medical de încadrare în grad de handicap. Dacă nu se poate face departajarea după aceste criterii generale, sunt aplicate și criteriile specifice, acestea fiind elaborate de fiecare unitate de învățământ în parte, cu mențiunea că acestea nu pot fi discriminatorii și trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale.

Numărul de locuri alocat prin cifra de școlarizare pentru clasa pregătitoare este mai mare decât numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învatamântul primar, a precizat Ministerul Educației.

Înscrierile în învățământul privat se desfășoară conform aceluiași calendar din învățământul de stat.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente