sâmbătă, iunie 15, 2024
AcasăLocaleSatu Mare: Începe campania de vaccinare a elevilor de clasa I

Satu Mare: Începe campania de vaccinare a elevilor de clasa I

Săptămâna aceasta începe imunizarea elevilor de clasa I cu vaccinul ROR, adică împotriva: rujeolei, oreionului și rubeolei. Rujeola (pojar) este o boală virală foarte molipsitoare care aduce multe suferințe copilului, cu febră mare, afectarea căilor respiratorii, tuse, conjunctivită, erupții cutanate. Apar frecvent complicații, de la suprainfecția bacteriană și pneumonie până la encefalita extrem de gravă, care poate să dea sechele neurologice sau să ducă la moarte. Parotidita epidemică (oreion, mumps), este de asemenea greu de suportat, atacă atât glandele salivare cât și pancreasul, putând determina ulterior instalarea diabetului zaharat, dar afectează frecvent și gonadele, cauzând infertilitate ireversibilă.

Rubeola ar fi de fapt o boală care trece ușor, câteodată aproape neobservat. În schimb, rubeola fiind molipsitoare, cu calea de transmitere respiratorie, bolnavul răspândește virusurile, iar dacă cumva o gravidă se infectează, mai ales în primul trimestru de sarcină, copilul va prezenta niște malformații grave, afectând ochii, urechea, inima și alte organe interne. Singura posibilitate de prevenire a infecției este prin vaccinare, cu dublu scop: vaccinul protejează fetițele care peste câțiva ani vor fi mămici, respectiv vaccinul trebuie să fie administrat și băieților pentru a evita posibilitatea ca ei, la rândul lor să îmbolnăvească femei gravide.

Din păcate, mai ales pe internet, circulă foarte multe informații false despre vaccinuri care încearcă să descurajeze populația. Vaccinurile folosite în zilele noastre sunt mult mai pure, mult mai bine puse la punct, deci dau reacții vaccinale și mai rar. Chiar dacă ar fi vorbă de o mică neplăcere trecătoare din cauza vaccinării (timp de 2-3 zile, copilul poate fi subfebril, puțin mai moleșit sau irascibil) – aceasta nici nu se poate compara cu pericolul bolilor pentru care se face vaccinarea.

Pentru orice informații suplimentare părinții sunt rugați să se adreseze medicului de medicină școlară sau de familie.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente