sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareÎncepe Festivalul Vinului la Satu Mare

Începe Festivalul Vinului la Satu Mare

pagina 12

Renumitele podgorii sătmărene vor fi prezente cu cele mai bune vinuri nobile, vineri, 24 aprilie și sâmbătă, 25 aprilie, în Piața 25 Octombrie la Festivalul Vinului Sătmărean, ediția a III-a precedat de cea de a XII-a ediție a Concursului Județean de Vinuri Nobile.

În acest an va avea loc ediția a III-a a Festivalului Vinului de la Satu Mare. Evenimentul se va derula în perioada 24-25 aprilie 2015, în Piața 25 Octombrie, unde vor fi amplasate căsuțe din lemn, producătorii de vinuri putând oferi spre degustare și spre vânzare produsele proprii. Cu ocazia festivalului, atmosfera va fi asigurată de evoluția la scenă a numeroase ansambluri folclorice.

Festivalul este precedat de către Concursurile Zonale de Vinuri Noblie din județul Satu Mare, care se va finaliza cu a XII-a ediție a Concursului Județean de Vinuri Nobile. Concursul Județean se va derula în perioada 20-25 aprilie 2015, primul pas fiind colectarea probelor de vinuri care vor participa la concurs. Jurizarea se va efectua de către cunoscători de talie națională, invitați fiind specialiști în domeniul viniviticulturii.

Decernarea premiilor va avea loc sâmbătă 25 aprilie 2015 într-un cadru festiv.

Festivalului Vinului Sătmărean vine în completarea procesului de promovare a viticultorilor și a vinurilor sătmărene. Prin grija Consiliului Județean Satu Mare s-a demarat procedura de obținere a indicației geografice „Dealurile Sătmarului” către Oficiul Național al Viei și Produselor Vitivinicole. În momentul de față documentația aferentă este publicată pe pagina de web http://www.onvpv.ro/, iar după expirarea termenului prevăzut în regulamentul O.N.V.P.V. se va trimite pentru validare către Comisia Europeană.

Arealul delimitat pentru producerea vinurilor cu indicația geografică „Dealurile Sătmarului” care se întinde pe teritoriul județului Satu Mare se completează cu următoarele unități administrativ-teritoriale: Rătești cu localitățile, Beltiug (satele Beltiug, Rătești și Șandra), Ardud (satele Ardud, Ardud Vii și Gherăușa), Viile Satu Mare (satele Viile Satu Mare și Tătărăști), Socond (satele Socond și Hodișa), Soconzel, Cuța și Stâna, Supur (satele Dobra, Hurezu Mare și Racova) Săcășeni (satele Săcășeni, Chegea), Acâș (satul Unimăt), Bogdand (satele Bogdand, Babța, Ser și Corund), Hodod (satele Hodod, Nadișu Hododului, Lelei, Giurtelecu Hododului), Homoroade (satele Homorodu de Sus, Homorodu de Jos, Homorodu de Mijloc, Solduba, Necopoi, Chilia) Halmeu (satele Halmeu și Halmeu – Vii), Orașu Nou (satele Orașu Nou – Vii, Remetea Oașului și Orașu Nou) Prilog, Prilog-Vii, Racșa-Vii, Tarna Mare (satul Tarna Mare), Batarci (satul Tămășeni), Turulung (satul Turulung – Vii), Tășnad cu localitățile, Pir (satul Pir), Săuca (satul Săuca), Cehal (satele Cehal, Cehăluț și Orbău), cu localitatea Tășnad, Orașul Tășnad, Blaja, Rațiu și Sărăuad, Carei cu localitătile, municipiul Carei, Comuna Sanislău – sat Sanislău, Comuna Ciumești.

Din miazănoapte și până în miazăzi, județul Satu Mare este brăzdat de drumuri care nu ocolesc viile și pivnițele din apropiere.

De la vinul de Halmeu, ce poartă în inima lui, aburul stins al vulcanilor și până cel de la Pir, parcă scurs prin firele de nisip al unei uriașe clepsidre, vinul sătmărean spune peste tot, aceeași poveste: Unde oamenii sunt buni, Dumnezeu se milostivește de ei și le dă vinuri bune, pentru a le încălzi sufletul și pentru a le înfrumuseța viața. Lor, dar și celor care le calcă pragul!
Mărturiile istorice relevă faptul că viticultura reprezintă o îndeletnicire străveche a locuitorilor din această zonă. Primele însemnări privind cultivarea viței-de-vie în județul Satu Mare datează din anul 1237.

Conscripția domeniului cetății Sătmar realizată în vara anului 1569 centralizează datele economice ale domeniului, din care aflăm care sunt localitățile din Sătmar unde oamenii au activitate viticolă și implicația acestei ocupații în dezvoltarea comunității.

Prin acest important demers, vinurile sătmărene își vor recăpăta identitatea adevărată, cea cu indicația geografică „Dealurile Sătmarului” și nu „Dealurile Crișanei” cum eronat au fost denumite până acum.

Vinăritul nu este doar o tradiție, ci o adevărată credință. Oamenii locului spun că vinul nu este o băutură alcoolică oarecare. El are suflet iar în unduirea lui prin pahare, se poate întrezări o adevărată poveste.

Toamna este anotimpul de glorie al acestor locuri. Atunci povârnișurile acestea se umple de voie bună. Culegătorii strâng cu mâini dibace ciorchinele grele de soiuri nobile pentru ca apoi, mustul să fie adăpostit în măruntaiele pământului, în beciurile acelea tainice care închid cuminți misterul transformării unor zemuri tulburi, în cleștarul unui vin, cum nu mai este altul.

Un vin bun, o poveste frumoasă și o muzică pe măsură transformă orice întâlnire într-o adevărată sărbătoare!

Hai la vin cu bucurie să-l secăm dintr-o sorbire, vineri și sâmbătă, 24, respectiv 25 aprilie în Piața 25 Octombrie la Festivalul Vinului Sătmărean!

A.B

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente