miercuri, mai 29, 2024
AcasăLocaleInmatricularile masinilor second-hand sunt blocate din cauza prevederilor legii timbrului de mediu

Inmatricularile masinilor second-hand sunt blocate din cauza prevederilor legii timbrului de mediu

Înmatriculările mașinilor second-hand și a celor transferate de la companiile de leasing la utilizatori odată cu încheierea contractului sunt blocate pentru că autoritățile cer dovada plății unei taxe anterioare, însă Fiscul nu are o evidență nominală a acestor plăți din anii trecuți.masini-second-hand

Prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa în vederea înmatriculării pentru că nu se poate lua ușor adeverința privind plățile pentru taxele anterioare, deci înmatriculările sunt blocate. Am luat legătura cu autoritățile, ANAF, Administrația Fondului de Mediu și Ministerul Mediului, însă cu toată voința acestor instituții, ANAF nu are o evidență din punct de vedere tehnic a încasărilor anterioare și astfel se blochează proced ura de înmatriculare” , a declarat marți, într-o conferință de presă, secretarul general al Asociației Societăților Financiare ALB România, Adriana Ahciarliu.

Ea a arătat că fiecare instituție în parte cu care asociația a intrat în dialog spune că nu este cea decidentă în această situație.

La rândul său, Ion Busuioc, director în cadrul ANAF, a arătat că nu este responsabilitatea ANAF de a soluționa problema și instituția nu se face vinovată de acest blocaj, prin inexistența unor evidențe nominale a plăților anterioare, întrucât Fiscul n-a avut în timp obligația de administrare a acestor taxe, ci doar de colectare.

Culpa nu aparține ANAF pentru că legislația în timp nu a instituit obligația ca ANAF să înregistreze aceste plăți, ci să încaseze prin trezorerii. Deci n-am avut obligația de administrare, iar contribuabilii nu au fost obligați să depună declarații că au efectuat acele plăți, ci sumele s-au vărsat într-un cont comun, fiind taxe nenominale, deci nu știm cine a plătit pentru taxa auto „, a spus Busuioc.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente