Acasă Locale Taxă nouă în spitalele din România. Ministrul Sănătății spune că proiectul este...

Taxă nouă în spitalele din România. Ministrul Sănătății spune că proiectul este nefinalizat

coplata_27053700_88445100Pacienții vor plăti o nouă taxă în spitale, dacă vor să fie tratați sau consultați de un anumit medic! Un proiect pilot întocmit de Ministerul Sănătății arată că, de la 1 septembrie, pacienții din spitalele de stat vor fi taxați ca la privat. Aceasta este soluția ministerului ca să poată mări salariile personalului medical.

Proiectul pilot pentru salarizarea medicilor și asistenților sociali ar putea intra în vigoare de la 1 septembrie 2013. Dacă un pacient alege să se trateze la un anumit medic, va trebui să achite o taxă de până la 1.500 lei. Taxa va fi stabilită de fiecare spital în parte, iar valoarea taxei va fi de cel mult 1.500 lei pentru fiecare pacient internat. O consultație pentru pacienții din ambulatoriu va costa cel mult 150 lei.

Potrivit acestui proiect medicii vor fi plătiți astfel: parte fixă (salariu de bază), parte variabilă (pregătire profesională, calitatea muncii, cantitatea muncii, fidelizarea muncii), sporuri pentru condiții de muncă, venituri din gărzi, venituri din taxa plătită de pacienți.

Cum este distribuită taxa? 70% din sumă va fi acordată medicului care conduce procesul terapeutic, 20% către personalul auxiliar, iar 10% unității sanitare. Potrivit noului proiect al Ministerului Sănătății medicii ar putea primi mai mulți bani în funcție de pregătirea profesională, adică atestate, a II-a specialitate, masterat, doctorat, publicații.

Pe de altă parte, ministrul Sănătății a explicat la Rrealitatea TV că nu există niciun proiect și că informațiile sunt doar niște ciorne. „O asemenea informație este incorectă, e o minciună. În acest moment se lucrează la un proiect de lege pentru salarizarea personalului medical. Sunt variante nefinalizate, neterminate. Dar nu e nimic asumat! Vorbim de ideile unora sau altora. Până când nu e asumat de conducerea Ministerului nu există!”, a declarat ministrul Sănătății, Eugen Nicolăescu la Realitatea Tv.

Ministrul Sănătății a declarat la că în luna iunie-iulie proiectul fi gata. „Trebuie să-l supunem dezbaterii publice două trei luni pentru că e un proiect foarte complex. Sperăm să intre în vigoare cu anul 2014”, a declarat Nicolăescu. De asemenea, acesta a dat asigurări că nu „va băga nimeni mâna în buzunarul cetățenilor”. „Pentru majorarea  salariilor se vor lua bani din sistem, prin reorganizare, prin restructurarea sistemului și cu bani de la buget. Nu vom lua bani de la cetățeni. Nu bagă nimeni mâna în buzunarul omului”, a mai spus ministrul Eugen Nicolăescu.

- Advertisment -

Cele mai populare

Primarul comunei Tarna Mare

Ce înseamnă să fii primar?  -E o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru că  oamenii din comuna...

Simona Halep a câștigat turneul de la Roma

Simona Halep și Karolina Pliskova au disputat al doilea meci direct dintr-o finală din circuitul WTA la Roma, luni, de la 15:30. Românca noastră a câștigat finala dupa 2...

Educația și școala,sacrificate în continuare

Într-un număr de 305 de școli elevii fac luni cursuri exclusiv online, potrivit ultimelor date transmise de către Ministerul Educației, în contextul în...

PNL SATU MARE – LA UN PAS DE O VICTORIE ISTORICĂ!

După o campanie extrem de eficientă, în care candidații PNL Satu Mare au transmis alegătorilor mesajele cele mai...

Comentarii recente