Acasă Locale Stiri Satu Mare Însemnări și însemne de proprietate pe cărți vechi și mansucrise surprinse într-o...

Însemnări și însemne de proprietate pe cărți vechi și mansucrise surprinse într-o expoziție foto-documentară

Insemnari invitatii1-1

Biblioteca Județeană Satu Mare, instituție publică de cultură subordonată Consiliului Județean Satu Mare, organizează miercuri, 18 martie, cu începere de la ora 1400, în Sala Multimedia, expoziția foto-documentară „Însemnări și însemne de proprietate pe cărți vechi și manuscrise”. Activitatea culturală se înscrie în oferta de programe și proiecte culturale ale Bibliotecii Județene Satu Mare prin care se dorește promovarea și valorificarea fondului de cărți vechi și rare ce se află în patrimoniul instituției.

Expoziția va reuni imagini cu diferite tipuri de însemne de proprietate: ex-libris manuscris, ex-libris ștampilă, ex-libris etichetă, imagini cu însemnări, dedicații și note de lector, aflate pe pagina de titlu sau în cuprinsul volumelor de carte veche sau al manuscriselor.

Printre volume de carte veche și manuscrise ale „Colecțiilor speciale”  din cadrul Bibliotecii Județene Satu Mare se află numeroase exemplare care poartă fie însemne de proprietate ale unor importante personalități din acest colț de țară, fie însemnări lăsate de foștii posesori ai volumelor, precum și diferite tipuri de note de lector. Expoziția prezintă atât aceste însemne, cât și dedicații, în mare parte aparținând autorilor cărților, lăsate altor oameni învățați, iubitori de carte și înțelepciune. Toate acestea, atestă circulația și valoarea cărții pe aceste meleaguri de-a lungul timpului și, nu în ultimul rând, preocupările pentru lectură ale intelectualilor din Sătmar și împrejurimi, de-a lungul a mai multor sute de ani.,a declarat drd. Marta Cordea, expert în bibliofilie, inițiatoarea acțiunii culturale.

La eveniment sunt invitați să participe reprezentanți ai administarției județene și locale, directori de instituții, oameni de cultură, prefesori și elevi, jurnaliști, persoane pasionate de acest domeniu.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dublă crimă în județul Satu Mare

Nimeni nu prevedea ceea ce avea să se întâmple în noaptea de joi spre vineri în județul Satu Mare. O crimă oribilă...

Angajări la Spitalul Județean Satu Mare

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare face angajări. Potrivit anunțului sunt scoase la concurs 4 posturi. Se caută...

Minivacanță în siguranță

Românii vor avea parte la finalul acestei săptămâni de o minivacanță prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor. În acest context, în unele zone din...

Avocatul Poporului revine la Satu Mare

După o pauză lungă de aproximativ un an, cauzată de pandemia de coronavirus, reprezentanții instituției Avocatul Poporului revin la Satu Mare. Cancelaria...

Comentarii recente