Acasă Locale Nationale Inspecția Judiciară: Ponta a afectat independența justiției când a spus că Iohannis...

Inspecția Judiciară: Ponta a afectat independența justiției când a spus că Iohannis va fi declarat incompatibil

Inspecția Judiciară a constatat că independența justiției a fost afectată de declarațiile din octombrie ale lui Victor Ponta potrivit cărora Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de ICCJ, întrucât aceasta este practica unitară a instanței supreme, în toate cazurile similare.

Oficiali din Inspecția Judiciară au declarat marți, pentru MEDIAFAX, că a fost afectată independența sistemului, întrucât prin declarațiile lui Ponta despre dosarul lui Iohannis au fost încălcate limitele discursului politic.

Plenul Consiliului Superior a Magistraturii urmează să ia în discuție, în ședința de joi, raportul Inspecției Judiciare și să stabilească dacă acesta va fi sau nu asumat.

Președintele PSD, premierul Victor Ponta, declara, în 27 octombrie, că liderul PNL Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casație și Justiție, întrucât aceasta este practica unitară a acestei instanțe, în toate cazurile anterioare de incompatibilitate pronunțându-se similar.

„Cu siguranță și domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, că așa au fost toate deciziile până acum (…) Rezultatul este știut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil, pentru că până acum asta e practica unitară a ICCJ, în toate cazurile anterioare au spus la fel”, a afirmat Ponta.

Premierul mai spunea că decizia luată în 27 octombrie de Înalta Curte de Casație și Justiție de a judeca mai devreme procesul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis, așa cum a cerut Agenția Națională de Integritate, a fost una bună, luată cu înțelepciune.

„Decizia de azi a ICCJ cred că e o decizie foarte bună. Dacă ar fi judecat acum, se putea victimiza domnul Iohannis, apărea o tulburare în opinia publică. Așa domnul Iohannis va pierde în noiembrie alegerile, va fi primar, și ca primar bănuiesc că nu va mai exista niciun fel de presiune asupra Curții Supreme să dea o decizie împotriva tuturor deciziilor de până acum”, preciza Victor Ponta.

„Dacă mă întrebați pe mine, cred că au judecat cu înțelepciune și cred că după 17 noiembrie nu va mai exista niciun fel de presiune. Va fi un primar ca atâția alți primari care din păcate au pierdut procesele sau ca Stoica și Akos Mora, declarați definitiv și irevocabil incompatibili și care mai se luptă acum prin Parlament, dar la un moment dat, azi, mâine, peste o lună, tot își vor pierde mandatele”, mai spunea Ponta.

Întrebat de unde știe ce va decide ICCJ, având în vedere că nu există nicio hotărâre a acestei instanțe pe această speță, Ponta a spus: „M-ați întrebat, v-am răspuns”.

În 25 noiembrie, instanța supremă a admis să fie judecat pe fond recursul în dosarul de incompatibilitate al lui Klaus Iohannis și a stabilit primul termen în 14 ianuarie.

Recursul a fost formulat de Agenția Națională de Integritate, după ce în septembrie 2013, Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestația lui Iohannis și a dispus anularea raportului ANI în care se arăta că acesta a fost în incompatibilitate în perioada în care a reprezentat Primăria Sibiu în Adunările Generale ale Acționarilor de la societățile Apă Canal și Piețe.

Instanța supremă este cea care va decide definitiv dacă președintele ales Klaus Iohannis a fost sau nu în incompatibilitate.

În raportul ANI, din 24 aprilie 2013, se arată că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, a fost în incompatibilitate, întrucât a avut și calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acționarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 și SC Piețe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În 21 noiembrie, Curtea Constituțională a anunțat, în ședință solemnă, validarea alegerii lui Klaus Iohannis în funcția de președinte al României.

În 2 decembrie, Klaus Iohannis a anunțat că și-a depus mandatul de primar al Sibiului, spunând că acest demers este necesar pentru a putea prelua în câteva zile mandatul de președinte.

Conducerile celor două Camere ale Parlamentului au decis, marți, ca președintele ales Klaus Iohannis să depună jurământul de învestitură într-o ședință solemnă a Parlamentului în ziua de duminică, 21 decembrie, la ora 12.00.

- Advertisment -

Cele mai populare

Remedii naturiste pentru un sistem imunitar de fier.

Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea si gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori...

Luptă pentru viață la doar doi ani.Ajutorul tău,poate schimba viața ei.

Ines s-a născut prematur, la 24 -25 săptămâni de sarcină, având la naștere o greutate de doar 480 grame. Medicii au declarat-o...

Amenzi pentru nepurtarea măștii în exterior.Sunt neconstituționale!

Avocat Diana Ivanovici-Șoșoacă: Hotararea nr. 856 din 14 octombrie 2020-privind prelungirea stării de alertă, care face trimitere la Legea...

Cel mai mare cost al poluării este înregistrat în București

România înregistrează cel mai mare cost mediu al poluării pentru sănătate din Europa, cu 30% peste media europeană, iar Bucureștiul este orașul...

Comentarii recente