miercuri, aprilie 17, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Ana Georgiana, Țipuitoarea Oașului: „A fi om" este defapt menirea...

Interviu cu Ana Georgiana, Țipuitoarea Oașului: „A fi om” este defapt menirea noastră pe pământ . În schimb oricine poate să ajungă domn , unii chiar din întâmplare”.

1.Pentru început poți să-mi spui câteva lucruri despre tine?
Mă numesc Ana Georgiana, Țipuitoarea Oașului . Am ales acest nume „Țipuitoarea Oașului” nu să stârnesc invidie sau să mă supranumesc ci să reprezint toată țara Oașului , deoarece se face confuzie între Oaș și Maramureș .
Provin din comuna Batarci . Am vârsta de 19 ani . Am copilărit în Țara Oașului , iubind tradițiile , portu și graiu . Sunt mândră că sunt oșancă!
2.Care sunt pasiunile tale?
De mică mi-am dorit să devin o persoană cunoscută. Țipuriturile de la nunți și glasul mamei m-au ambiționat să evoluez și să mă dezvolt ca personalitate și ca profesionistă.
În timp îmi dădeam seama tot mai mult și mai mult că drumul meu în viață o să fie muzica populară. Țipuritura pentru mine reprezintă o lume aparte în care mă simt cel mai bine , iar prin intermediul versurilor țipurite pot să redau ceea ce simt.
3. Știu că esti o iubitoare a tradițiilor populare din zona Oaș. Cum văd tinerii de vârsta ta, această dragoste pentru pastrarea tradițiilor?
Toți tinerii din Țara Oașului iubesc tradițiile , în special când se întorc din țări străine nu-i uliță să nu răsune ceteră și țipuritura.
În fiecare sat sunt oșeni talentați care știu să tropotească , chiar am fost la nunți în Bixad , Certeze , Târșolț , Turț , Cămărzana , Bătarci, Racșa , Călinești , Negrești-Oaș, Gherța Mică , Tarna Mare și am văzut feciori făcând o roată perfectă , fără nicio coregrafie , urmând numai fușcăitura , am întâlnit femei / fete țipurind nemaipomenit de frumos, având onoarea să cunosc oameni talentați . Cine citește acest interviu îl invit cu mare drag să viziteze Țara Oașului și obiceiurile de care eu sunt foarte mândră .
4.De cât timp promovezi obiceiurile din zona ta?
Încă de mică am început să țipuresc la spectacole și evenimente naționale și internaționale . Anul trecut mi-am lansat primul CD intitulat „Ochii mei îs verzi ca iarba, Nu ții dau mândruț degeaba” . Mi-am înființat ” Ansamblu Comoara Oașului „din Batarci , am decis să predau pentru că îmi plac foarte mult copiii și pentru că a preda este cu adevărat o artă .
În timp ce predau , învăț și eu foarte multe lucruri de la copiii mei și asta mă face să mă simt împlinită . Cu fiecare dintre copiii mei am o relație specială și îi apreciez mult .
5.De ce tot mai puțini tineri sunt interesați să ducă mai departe obiceiurile?
Sunt foarte puțini tineri dezinteresați de obiceiurile oșenești , neștiind să tropotească și să țipurească , însă și aceștia când își găsesc sufletul pereche fac nuntă oșenească , neuitând meleagurile străbune .
6.Ce planuri ai pentru viitor?
Sufletește sunt foarte mulțumită că activez în acest domeniu și că fac ceea ce îmi place . Sunt nespus de bucuroasă că pot să îi învăț și pe alții cum să țipurească și să joace . Aș vrea să găsesc ocazii în care să predau și la alți tineri dornici să învețe și să împărtășesc ceea ce mi-a dat Dumnezeu . În viitorul apropiat îmi doresc să îmi lansez cel de-al doilea CD .
7.Cum comentezi expresia ,,a fi om e lucru mare, să fii domn e o întâmplare”!?
„A fi om” presupune lipsa egoismului, disponibilitatea de a face sacrificii fără să aștepți nimic în schimb, omenia presupune dăruire fată de semenii tăi, dar și înțelegere și respect pentru orice formă de viată. „A fi om” este defapt menirea noastră pe pământ . În schimb oricine poate să ajungă domn , unii chiar din întâmplare , dar omenia este importantă și orice am face , trebuie să lăsăm loc de „Bună ziua!”
8.Dacă ai fi pentru o zi primar, ce ai schimba la tine in localitate?
Nu aș avea nimic de schimbat , doar că aș încerca să aduc o armonie în comuna noastră , organizând tot felul de evenimente pentru a păstra tradiția vie în inimile noastre .
9.Cât crezi că pot conta banii în ziua de azi?
Banii în ziua de azi contează , dar nu în așa măsură să facă oamenii să uite de bun simț , umanitate , moralitate și cel mai important să nu uite de dragoste . Omul este rege pe pământ , banul este puterea cu care omul domnește pe acest pământ , dar dragostea este sentimentul care ține totul pe orbită !
10. Îți mulțumesc pentru timpul acordat, în final vrei să le transmiți un mesaj cititorilor noștri?
Mi-a făcut mare plăcere să vă acord acest interviu, mulțumesc și eu ! Aș dori să le transmit tuturor cititorilor multă sănătate , spor la muncă și nu în ultimul rând să le mulțumesc pentru sprijinul lor , încurajările și mesajele de pe Facebook ce le primesc în fiecare zi care îmi umple inima de bucurie și îmi dă putere să duc tradiția mai departe !
                                         

A consemnat, George NEGREA

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente