vineri, mai 24, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Ludmila Natașa Smetanca-Lazin, instructor la EnergyKardio Club: ''Mișcarea trebuie să...

Interviu cu Ludmila Natașa Smetanca-Lazin, instructor la EnergyKardio Club: ”Mișcarea trebuie să devină un stil de viață, nu o corvoadă”

page161. Ce este Steel Tonic?
Steel Tonic este un antrenament de 60 de minute, energic și intens, foarte eficient pentru arderea grăsimilor și tonifierea/definirea tuturor grupelor musculare.

Activitatea cardio este bazată pe coregrafii foarte ușor de urmat, construite din elemente de aerobic cu impact ușor, alternate cu cele de impact mare (sărituri, marș, alergare, ridicări de genunchi, balans, ridicări de călcai, deplasări, forfecări, etc) dar care sunt legate între ele în așa fel încât nu există noțiunea de plictis.

Partea de tonifiere este asigurată de exerciții în care se folosește doar greutatea corpului (genuflexiuni, fandări) combinate cu exerciții în care se folosesc gantere, step sau benzi elastice și care asigura astfel o variație de intensitate.
Sau pe scurt… Steel Tonic: Energie și intensitate într-un mix ideal de cardio și tonifiere. Altfel spus: slim și fit cu pătrățele.

2. Care sunt etapele unui antrenament de Steel Tonic?
Clasa este structurată în așa fel încât sunt lucrate toate grupele musculare fără ca participantul se simtă extenuat sau plictisit.  În prima parte a orei se lucrează cu greutatea corpului, iar segmentele au în vedere încălzirea (exerciții simple, monoarticulare, de complexitate și intensitate mică), creșterea nivelului cardio prin exerciții aerobe și anaerobe, tonifierea intensă, localizată pe partea inferioară a corpului (exerciții compuse, poliarticulare), atingerea maximului în consumul energetic (componente simple, energice și de înaltă intensitate) și tonifierea localizată pe trenul superior (biceps, triceps, umăr, spate), ce permite refacerea părții inferioare.

În a două jumătate a programului se introduc elemente ce cresc intensitatea (step, gantere, bezi elastice) și se reia ciclul de antrenament: tonifiere pentru membrele inferioare cu exerciții pliometrice și izometrice, atingerea maximului în consumul energetic (exerciții aerobice și anaerobice), tonifiere pentru membrele superioare (grupe diferite față de cele lucrate în prima parte, lucrate cu sau fără greutăți, în plan vertical sau orizontal), antrenament localizat (focalizat pe zona mediană a corpului – fesieri, aductori, abductori), antrenament localizat pentru musculatura abdominală și stretching.

3. Care sunt avantajele și beneficiile acestui tip de antrenament?4-3
•    Îmbunătățește tonusul general al corpului.
•  Crește tonusul coapselor și mușchilor fesieri, datorită concentrării în mare parte pe zona inferioară a corpului.
•    Crește nivelul de rezistență aerobă și anaerobă.
•    Crește capacitatea cardio-pulmonară.
•    Îmbunătățește postura și coordonarea.
•    Definește musculatura.
•    Reduce stresul, îmbunătățind atât fizicul cât și psihicul.
•    Intensifică metabolismul, stimulează arderea caloriilor.
•    Antrenează corpul și mintea, fiind un antrenament complet, sigur și distractiv.

4. Există contraindicații?
Nu există contraindicații atâta timp cât persoana care practică la acest sport este aptă din punct de vedere medical.

5. Care este numărul optim de ședințe pe săptămâna?
Steel Tonic este potrivit pentru toate persoanele, femei și bărbați, cu o condiție fizică precară, medie sau dezvoltată, deoarece mișcările se pot adapta ușor în funcție de posibilitățile fiecărei persoane în parte. Pentru rezultate optime sunt recomandate 2-3 clase pe săptămâna , cu o zi pauză între antrenamente, pentru refacerea musculaturii.

6. Există vreun risc de accident în timpul antrenamentelor?
Atâta timp cât asculți cu atenție indicațiile instructorului, nu există nici un risc.  Steel Tonic își propune, prin programul său , schimbe și amelioreze calitatea vieții fiecărui participant, într-o manieră sănătoasă, distractivă și sigură.

4-17. După câte ședințe se văd primele rezultate?
E prima întrebare care îmi este adresată la începutul oricărei discuții despre sport. Rezultatele depind foarte mult de stilul nostru de viață, dacă avem o alimentație echilibrată și odihnă corespunzătoare, acestea , nu vor întârzia apară.

8. Cu cât timp înainte de antrenament recomanzi se ia masa și ce alimente ar trebui conțină?
Cu aproximativ 2 ore, trebuie facem plinul de energie. De ce 2 ore? Pentru în timpul digestiei resursele energetice vor fi folosite pentru sintetizarea alimentelor la nivel celular, nu pentru a susține efortul fizic. Dacă intri în sală cu stomacul plin , antrenamentul nu va avea randament și vei fi obosit.

Înainte de antrenament ai nevoie de o porție generoasă de carbohidrați (fulgi de ovăz, pâine integrală cu semințe, orez integral, paste făinoase integrale), care alături de lapte sau iaurt, ouă, carne sau pește îți va oferi necesarul energetic pentru antrenament.

Ai nevoie și de glucide, iar cea mai bună sursă sunt fructele. Cum acestea nu se pot consumă împreună cu celelalte alimente, le poți mânca cu 30 de minute înainte de antrenament. O banană consumată cu 30 minute înainte de antrenament, aduce și un aport de carbohidrați. 1-2 mere sau 1 portocală, pe lângă aportul de glucide au un conținut mare de apă și vitamina C, conțin fructoză care energie fără crească nivelul insulinei.

9. Ce sfaturi le dai celor care vor slăbească sănătos ,dar rapid?
Rapid? cineva zicea: cea mai sigură metodă de slăbit, în doi pași simpli:
mișcați capul dinspre stânga spre dreapta
repetați mișcarea de fiecare dată când cineva invită la masă.

10. Mulțumesc țiai răpit puțin timp discutăm, iar pe final, dorești adresezi un mesaj cititorilor:
Mișcarea trebuie devină un stil de viață, nu o corvoadă. O activitate fizică moderată, îndrumată și executată corect, poate îmbunătăți sănătatea și calitatea vieții, este în beneficiul sănătății atâta timp cât este făcută corect și continuu. Așa , invit cu drag la mișcare, la sala de sport Energy Kardio Club , misiunea noastră este de a te face te simți bine practicând sportul care ți se potrivește.

A consemnat Adrian Bilanici

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente