vineri, aprilie 19, 2024
Acasăinterviu JurnalInterviu cu Romina Sîrbe: ''Artistul fără costum popular, în timpul cântului, este...

Interviu cu Romina Sîrbe: ”Artistul fără costum popular, în timpul cântului, este ca și preotul fără veșminte în timpul slujbei”!

Romina Sîrbe-copertaRomina Sîrbe-21. Pentru început descriete în câteva cuvinte cititorilor noștri:

1. Plină de recunoștință pentru ceea ce sunt azi: profundă și constructivă în tot ceea ce mă reprezintă.

2. De la cine ai moștenit vocea asta atât de frumoasă?

2.Glasul este vocea inimii și a rațiunii mele… reprezentând talentul meu pe acest pe pământ. Măicuța mea (bunica) are un glas aparte și plin de profunzime și țind să cred că îi seamăn. Există, clar, genă artistică în familie, deoarece și tatăl meu și iubitul meu frate sunt foarte muzicali. Am fost plăcut surprinsă și impresionată în urmă cu un an, când înainte de sărbători, împreună cu Cristian, iubitul și colegul meu de cântec, am dus întreaga mea familie în studio pentru a înregistra în mod tradițional colinde de grup… cum era odinioară… S-au descurcat ca adevărați profesioniști!

3. Ce înseamnă pentru tine muzica populară?
3. Această fărâmă din muzică reprezintă rădăcina mea… care trezește în mine bucuria de a fi în primul rând om și mai apoi româncuța, codreancă, țărăncuță…  Totodată muzica neamului nostru a ajuns la mine și prin Cristian… intensitatea trăirilor lui muzicale, clar, au pătruns în ființăa mea deplin și definitiv, făcându-mă să iubesc folclorul.

Romina Sîrbe (7)4. Când și în ce împrejurări ai început să cânți?

4. Am început să cant de dragul de a cânta de când eram mic copil… Îmi aduc aminte că dăde-am drumul casetofonului, televizorului și trăiam muzică la maxim cântând și dansând și eu.. Îmi aduc aminte acum, de un moment nostim, m-am îmbrăcat adecvat și am început să cant pe balconul camerei mele, alături de două prietene în văzul lumii 😊.. Cred că a fost primul meu concert 😃!

Mai apoi tot explorând subtil muzica am încercat, alături de două prietene, iubitoare de cântec, să punem bazele unei formații de muzică ușoară. Și ne zore-am noi să muncim la versuri și linii melodice..😊 Tot în acea perioada am activat puțin la clubul elevilor ca solist și mai apoi am luat și ore de chitară. În clasa a Xll-a am înregistrat o melodie prin intermediul unui producător muzical, sătmărean, Victor Vașvari, pe care am trimis-o unui studio la care el muncea în capitală. Oamenii de acolo m-au primit în echipa lor însă m-am alăturator lor abia ani mai târziu, după finalizarea studiilor de economist în Cluj Napoca.

Gravitam în jurul muzicii, din copilărie, însă nu mi-am ascultat instinctul… vocea interioară. Drumul a fost lung, plin de conștientizări, dar vă spun cu mâna pe inimă să vă urmați drumul… pasiunile indifent de cât de mari sunt fricile… Acum trăiesc din plin pe ambele câmpuri muzicale, populară și străină, dăruind și semenilor frumusețea cântului.

5. Ce proiecte ai pentru acest an?

5. Proiecte frumoase… și muzicale și sportive. Până acum am lucrat, împreună cu Cristian, la materialul primei noastre melodii autentice din zona mea, a Codrului, care se numește Păsărică pă rujică și este deja gata. Puteți să vă bucurați și dvs de ea. Procesul muncii continuă, urmează alte melodii pentru sufletul nostru și al ascultătorilor. Iar pe plan sportiv, cealaltă parte din mine, de care mă bucur zi de zi, urmează să mă dezvolt fizic printr-un centru sportiv deschis tuturor iubitorilor de mișcare pentru sănătate.

Romina Sîrbe (11)6. Ai încercat să cânți și alte genuri de muzică în afară de cea populară?

6. Da, după cum v-am dezvălui deja, eu am cântat în primul rând muzică străină și apoi populară. În urmă cu ani, când am plecat în București, am lucrat la piese proprii numai pe această latură. Piese, care din păcate, din cauza perfecționismului, nu s-au făcut publice. Sunt și acum într-o colaborare cu un compozitor muzical și sper că în scurt timp să pot dărui și prin prisma muzicii ușoare care mi-e pe suflet.

7. Ce alte preocupări ai, în afara muzicii?

7. Puțin mai sus, am dezvăluit deja 😊… Sportul, mișcarea, pentru mine, pentru corpul meu, este ca și informația pentru creier..

8. Duce România lipsă de interpreți de muzică populară?

8. Categoric NU, însă e nevoie de a cerne printr-e noi „grâul de neghină”.

9. De cîți ani “slujești” cîntecul popular?

9. Cu mare plăcere și implicare activă „slujesc” muzică populară de aproximativ 2 anișori. Dar sunt convinsă că o voi interpreta până la sfârșit…

10. Ce reprezintă pentru tine un costum popular?

10. Ce îmi place această întrebare… Răspuns scurt și concis: nu pot cânta muzică populară fără costum tradițional… Lucrurile se leagă între ele, ca în orice în viață… nu aș întregii complexitatea și frumusețea muzicii fără costumul autentic. Artistul fără costum popular, în timpul cântului, este ca și preotul fără veșminte în timpul slujbei.

11. Dorești să transmiți un mesaj publicului sătmărean iubitor de muzică populară?

11. Iubiți-vă dragii mei semeni și adorați tot ceea ce este însuflețit de liniște, bunătate, sinceritate și frumusețe internă!

A consemnat Adrian Bilanici

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente