Acasă Locale Nationale Iohannis: Este necesar un Guvern de centru-dreapta. România vrea o Europă puternică

Iohannis: Este necesar un Guvern de centru-dreapta. România vrea o Europă puternică

România este o democrație solidă care dorește o Europă puternică, afirmă președintele-ales, Klaus Iohannis, într-un interviu acordat ziarului La Repubblica, pledând pentru unitate, pentru implementarea programului său politic și subliniind că este necesar un Guvern cu politici de centru-dreapta.

„Au trecut 25 de ani (de la Revoluția din 1989 – n.red.), au fost succese și insuccese, acum să privim spre viitor. Situația complexă dintre Est și Vest necesită o acțiune europeană comună. Iar eu sunt încrezător într-un parteneriat din ce în ce mai amplu cu Italia”, afirmă Klaus Iohannis.

Întrebat dacă există posibilitatea unei relații normale cu Rusia condusă de președintele Vladimir Putin, Iohannis a răspuns: „În prezent, situația este mai dificilă. Este necesară o acțiune comună la nivel european. În momentul de față, relația cu Rusia este influențată de criza din Ucraina și de percepția privind o politică agresivă, incompatibilă cu dreptul internațional. Când vor fi depășite aceste obstacole, putem reexamina relațiile cu Moscova”.

Reporter: Imediat după victoria în prezidențiale, ați spus: „Să privim spre Occident!”. Care va fi abordarea dv. în contextul provocărilor cu care se confruntă Uniunea Europeană și NATO și după jumătate de secol de dictatură, după ani pierduți din cauza corupției și a guvernării ineficiente?

„România a demonstrat că este nu doar un partener de încredere al UE și al NATO, ci și o democrație cu rădăcini solide. Obiectivul meu este consolidarea și extinderea parteneriatului cu Statele Unite, cu UE și NATO și, împreună, consolidarea instituțiilor democratice. Cred că trebuie să depășim obiceiuri din trecut. Am finalizat tranziția, ne-am câștigat un loc printre democrațiile occidentale. Priviți la cei tineri, care au fost decisivi în scrutinul prezidențial: ei trăiesc după principii și valori democratice, pentru care s-au mobilizat”, a spus Iohannis.

România „a făcut mult pentru consolidarea democrației, a statului de drept, a justiției independente. Inclusiv pentru consolidarea culturii democratice și a culturii participării: a fost nevoie de ani întregi pentru a le construi. Faptul că am devenit membri ai UE și NATO este o realizare mare, posibilă datorită consensului între partide și în societate. În mod cert, există și obiective nerealizate sau realități care nu corespund speranțelor noastre. Acum trebuie să vedem ce lipsește, putem evalua situația, putem renunța la ce nu funcționează, putem crea ceva nou. Este un nou început. Este inspirația celor 11 puncte ale programului cu care am câștigat scrutinul prezidențial, referitoare la educație, la sistemul de sănătate, la economie, agricultură; imediat ce voi fi învestit, voi începe să lucrez din greu”, a dat asigurări Iohannis.

Reporter: La 25 de ani de la înlăturarea lui Nicolae Ceaușescu, care este mesajul dv. după victoria electorală în numele unei guvernări oneste?

Mesajul este că „intrăm într-o nouă etapă a istoriei noastre. Ceea ce am realizat sau nu în ultimii 25 de ani s-a încheiat: trebuie să tragem învățăminte și să privim spre viitor. Obiectivul meu este construirea unei Românii puternice și prospere. Cele mai recente alegeri au arătat lumii că suntem o națiune de cetățeni activi. Forța noastră ca societate civilă, ca națiune, vine din confruntarea dură cu vremuri grele și din sentimentele comune pentru obiectivele țării”, a afirmat Iohannis.

Reporter: Dar va trebui să coabitați cu fosta majoritate, social-democrații lui Victor Ponta… Ce sens au termenii de „centru-dreapta” și „stânga” în România?

„Președintele are o viziune și un rol de prim-plan, în politică și în societate. Este ales de popor, are atribuțiile și legitimitatea pentru a crea dialog și consens și pentru a juca rol de mediator. Voi fi mereu un președinte care privește la interesele naționale și care poate uni politicienii. Dar amintindu-le politicienilor responsabilitățile față de obiectivele comune. Voi avea mereu un raport instituțional cu orice guvern. Voi fi un președinte care se va gândi permanent la interesele naționale, nu la cele de partid, pentru a îndruma liderii politici pe căi convergente. Dar cred că va fi necesar un Guvern mai eficient, capabil de viziuni pe termen lung și căruia politicile de centru-dreapta îi pot oferi soluțiile necesare”, a răspuns președintele-ales al României.

Reporter: Cum vedeți tensiunile dintre UE și Rusia privind Ucraina și R.Moldova, divergențele din zona euro?

„Criza economică afectează soliditatea instituțiilor europene, încetinind atât procesul de federalizare, cât și extinderea. Când momentul critic al crizei economice va fi depășit, trebuie să relansăm și să intensificăm ambele procese. Cel mai important este să evităm o Europă cu două viteze. Visez la o Europă mai puternică, unită de valori și principii comune, de un parteneriat real”, a adăugat Iohannis.

Întrebat despre relațiile României cu Italia, Iohannis a precizat: „România se simte acasă în Europa. Dar întotdeauna există loc pentru parteneriate mai strânse, reciproc avantajoase. Sunt încrezător că, în viitor, România și Italia pot consolida relațiile la toate nivelurile”.

- Advertisment -

Cele mai populare

Raed Arafat,solicită întărirea măsurilor anti COVID

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat, miercuri, că în prezent sunt 368 de localităţi care au depăşit pragul de...

Cresc ajutoarele sociale de la anul

La începutul acestei luni deputaţii au adoptat propunerea legislativă care prevede creşterea indicatorului social de referinţă (ISR) până la valoarea de 1.200...

Masca și apariția cancerului pulmonar

Timp de 25 de ani am fost redactorul unei reviste comerciale premiate, numită HazMat Management, care a acoperit subiecte precum prevenirea poluării...

Oradea ,Baia Mare si Sălaj se află în scenariu roșu

Oradea şi alte şapte localităţi din judeţul Bihor au depășit pragul de incidenţă de 3 la mie infectări, astfel că școlile vor...

Comentarii recente