Acasă Economico-social National Iohannis și Cioloș: ”Românii din diaspora se tem să revină în țară...

Iohannis și Cioloș: ”Românii din diaspora se tem să revină în țară din cauza serviciilor publice”

Iohannis+%C8%99i+Ciolo%C8%99+atrag+aten%C8%9Bia+c%C4%83+rom%C3%A2nii+din+diaspora+se+tem+s%C4%83+revin%C4%83+%C3%AEn+%C8%9Bar%C4%83+din+cauza+serviciilor+publice_570594Președintele Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au vorbit, marți, la Palatul Cotroceni despre situația românilor din străinătate, în cadrul dezbatereii „Diaspora românească – vector de dezvoltare”, informează Agerpres.

Cu acest prilej, șeful statului și-a declarat regretul cu privire la numărul scăzut de români din străinătate care plănuiesc să se întoarcă în România. Cu toate acestea, el a spus că diaspora reprezintă o oportunitate, astfel că poate contrinui la tranformarea țării într-un stat prosper și autentic.

„Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezintă plecarea românilor în străinătate. Într-o altă abordare, însă, putem să vedem și oportunitatea oferită de prezența unei diaspore puternice peste hotare. Bine angrenată de un stat atent, aceasta poate deveni o importantă resursă pentru dezvoltarea și modernizarea României, un adevărat capital care poate fi valorificat. Statul român trebuie să-i servească deopotrivă pe toți românii, din interiorul și din afara granițelor”, a spus Klaus Iohannis.

Mai mult, președintele Iohannis a adăugat că românii din diaspora reprezintă „un capital prețios, ce poate fi valorificat în mod inteligent”, pentru că ei acumulează experiență, posedă expertiză, capătă deprinderi și își construiesc rețele de contact pe care nu le-ar fi avut în țară. Astfel, ei „au ceva de oferit țării”, pentru că vin cu un capital profesional, intelectual, financiar, social, dar și civic. Mai mult de atât, românii din străinătate au și experiența de a trăi în democrații consolidate, cu sisteme eficiente în serviciul public.

Președintele a mai spus că abordarea statului față de cetățeni ar putea determina o creștere a numărului de români care se întorc în țară. Totodată, p soluție ar fi „valorificarea ingeniozității și creativității” românești, printr-un „transfer de idei și proiecte”.

Klaus Iohannis a indicat că pentru a răspunde așteptărilor românilor de a se conecta cu țara și de a le oferi un acces prietenos la serviciile statului, se pot crea cât mai multe instrumente online – de la informații disponibile în rețea la cursuri și programe educaționale și antreprenoriale sau incubatoare virtuale.

Iohannis a atras atenția și că România are datoria de a oferi „mai mult” românilor din diaspora, întrucât ei sunt un „adevărat investitor și generează o parte importantă din creșterea economică”, fiind, totodată, și „importanți factori de influență în țările gazdă”.

Totodată, și premierul Dacian Cioloș a declarat că românii din diaspora reprezintă o forță economică.

„Diaspora românească este, în momentul de față, o forță economică, după migrația masivă, mai ales în pregătirea integrării României în UE și după aderare, când mulți români au beneficiat de acest drept la liberă circulație a persoanelor și a lucrătorilor. Diaspora românească reprezintă un capital pe mai multe planuri. Dacă e să ne uităm la partea economică, remitențele anuale sunt de circa 1,5 miliarde de euro, dar potențialul economic și investițional al diasporei românești putem să-l cifrăm chiar la zeci de miliarde de euro”, a spus Dacian Cioloș.

El a mai declarat că se poate avea în vedere încurajarea revenirii în țară a celor care își doresc sau stimularea legăturilor culturale, de afaceri și științifice pentru cei care preferă să rămână în afară.

Potrivit premierului, românii care sunt plecați din țară ezită să se întoarcă atât din cauza nivelului salarizării, cât și din cauza calității unor servicii publice din România, având în vedere că mulți dintre cei plecați au acumulat deja capital financiar, intelectual, profesional suficient ca să poată să se descurce și acasă.

„S-au obișnuit cu un anumit standard al serviciilor publice din afară la nivel de educație, de sănătate, de calitatea administrației publice și își doresc, dacă se întorc și decid să-și investească capitalul pe care îl au, inclusiv cel uman, personal, să fie siguri că pot să-și asigure un viitor decent și pentru copii”, a completat Dacian Cioloș.

Prim-ministrul a afirmat că românii din afară și cei din țară așteaptă o reformă a statului.

„Măsurile pe care le avem în vedere, dincolo de programele de reformă pe care le-am lansat pentru anumite servicii publice, pentru a întări legătura cu diaspora sunt pentru a crea rețele profesionale, (…) să dezvoltăm structuri care au fost create la o anumită scală pe care să le reorganizăm pe o dimensiune mai mare, dar și să lansăm noi platforme de informare mai ales pentru a facilita accesarea fondurilor europene, întărirea investițiilor sau la anumite servicii publice, (…) măsuri de integrare și reinserție profesională pentru cei care doresc să se întoarcă acasă”, a explicat Cioloș.

El a spus că în cercetare se vor continua programele care vizează parteneriatele între unități din străinătate și cele din România. Potrivit premierului, se are în vedere totodată crearea unei agenții pentru investiții și promovare comercială în cadrul Ministerului Economiei și al Mediului de Afaceri, care va avea ca obiectiv stimularea implicării românilor din diaspora în parteneriate economice atât pentru investiții din țară, cât și pentru stimularea investițiilor românești din străinătate.

Cioloș a menționat că un domeniu de unde România ar avea de câștigat prin stimularea diasporei ar fi dezvoltarea satelor. El a arătat că se intenționează definirea unor instrumente în Programul Național de Dezvoltare Rurală prin folosirea fondurilor europene pentru a stimula întoarcerea românilor în țară și pentru ca aceștia să investească în agricultură.

Sursa: www.romanialibera.ro

- Advertisment -

Cele mai populare

Adaptogeni-Băuturi care îmbunătățesc calitatea somnului

Iată trei rețete delicioase de băuturi care conțin adaptogeni și care îmbunătățesc calitatea somnului, oferă energie și elimină stresul.

Orașul exemplu mondial de bune practici ecologice: Freiburg, Germania

Regiunea istorică Suabia, unul dintre primele mari ducate  ale Germaniei medievale, acoperă mai multe zone din sud-vestul Germaniei, estul Elveției și nord-estul...

Avem oare preocupări de mântuire?

Cineva care nu merge la biserică, de exemplu, acela nu-și manifestă credința, n-are credință. Cine nu ține post, nu ține rânduiala postului, cine nu...

Rareș Bogdan- ”imaginea unei ţări abandonate”

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan, susține că, după decizia judecătorilor în Dosarul 10 august, a avut ”imaginea unei ţări abandonate, unde Justiţia umblă...

Comentarii recente