marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocaleJandarmii i-au învățat pe elevii Școlii Gimnaziale Rătești cum să se ferească...

Jandarmii i-au învățat pe elevii Școlii Gimnaziale Rătești cum să se ferească de violențe

DSCN1462Jandarmii sătmăreni desfășoară acțiuni menite să prevină  delincvența juvenilă în școli în cadrul Campaniei „Parteneri pentru siguranță în școală, pe stradă și acasă”. Joi, 30 mai, cu începere de la ora 11.00, Inspectoratul de Jandarmi Județean Satu Mare a desfășurat o acțiune de prevenire a delincvenței juvenile la clasele a VII-a și a VIII-a din cadrul Școlii Gimnaziale Rătești. Acțiunea s-a desfășurat la solicitarea școlii de a sprijini demersul educațional, în sensul creșterii și educării elevilor într-o societate «Fără violență!» și are la bază acordul partenerial încheiat între cele două institiții.

Jandarmii sătmăreni, la solicitarea directorului școlii, profesoara Mureșan  Ligia Alina, i-au instruit joi pe elevi cu privire la formele și escaladarea violenței.Totodată au fost purtate discuții asupra cauzelor generatoare ale violenței și asupra efectelor pe termen scurt, mediu și lung ale violenței asupra personalității copilului.

DSCN1474Jandarmii au dorit să-i sensibilizeze pe elevi cu privire la respectarea normelor de conduită și a legii atât pe timpul cât sunt la școală, cât și în timpul lor liber, acasă sau pe stradă. După prezentarea aspectelor teoretice, oamenii legii au urmărit atragerea audienței spre dialog și expunerea propriei păreri cu privire la violență  și la modul in care trebuie să acționeze în caz de violență. Elevilor le-au fost prezentate diferite aspecte referitoare la modul în care trebuie să  evite formele de violență, iar dacă sunt martori sau chiar victime, cum trebuie să acționeze.

Violența, cu toate formele ei, este o realitate care își face simțită prezența din ce în ce mai mult în societate,  chiar și în școală, unde există un nivel de indisciplină inerent, ca rezultat al faptului că elevii sunt la o vârstă la care sunt tentați să treacă peste reguli, iar această indisciplină poate duce la un comportament violent. În general, faptele antisociale cele mai întâlnite în școală sunt agresiunile exprimate prin: injurii, jigniri, îmbrânceli sau intimidări. Pornind de la acestea, de cele mai multe ori izbucnesc conflicte cu o justificare minoră, însă care pot culmina cu agresiuni fizice, cu consecințe dintre cele mai grave.

DSCN1487Un aspect esențial al acestei acțiuni a fost conștientizarea elevilor cu privire la faptul că a fi violent nu înseamnă a fi puternic și totodată «Violența nu te face mai puternic !». De aceea cele două instituții (Școala și Jandarmeria) acționează pentru a  fi Parteneri pentru siguranță în școală, pe stradă și acasă. Pentru a face întâlnirea dintre cele două instituții mai atractivă, jandarmii au pregătit surprize elevilor. Astfel, elevii  claselor a VII-a și a VIII-a au putut testa modul de amprentare, fiind  îndrumați de specialistul Jandarmeriei, plt. Oros Florentin.

Pentru că se apropie cu pași repezi Ziua Copilului, elevii claselor primare au primit din partea jandarmilor baloane colorate, inscripționate cu mesajele campaniei. Activitatea a fost apreciată ca o reușită de copiii prezenți, dar și de cadrele didactice care i-au însoțit, prof. Brata Roxana, prof. Chiș Adina, înv. Zevedei Ioana și Jakab Emese. La finalul activității, jandarmii le-au transmis elevilor și cadrelor didactice vacanță plăcută cu mult soare și multe bucurii și să nu uite să respecte regulile de conduită și pe timpul vacanței.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente