Acasă Locale Nationale Kelemen: UDMR, de acord cu Parlament bicameral, vot mixt, 300 de deputați...

Kelemen: UDMR, de acord cu Parlament bicameral, vot mixt, 300 de deputați și 100 de senatori

Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat, miercuri, după consultările de la Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, că UDMR este de acord cu un sistem electoral mixt, care să respecte reprezentarea proporțională, Parlament bicameral și un număr de aleși de 300 de deputați și 100 de senatori.

Liderul UDMR a arătat că,în cadrul discuțiilor de la Palatul Cotroceni, au menționat faptul că Uniunea este împotriva actualului sistem, care este greșit și nu va aduce nicio îmbunătățire Parlamentului.

”Suntem pentru schimbarea actualului sistem privind alegerile parlamentare. Suntem pentru un sistem mixt, cu o singură mențiune, să se păstreze reprezentarea proporțională”, a spus Kelemen Hunor.

El a explicat că UDMR dorește, astfel, un sistem mixt, cu distribuirea mandatelor în așa fel încât reprezentarea proporțională să nu se schimbe.

Kelemen a menționat că, potrivit UDMR, proporția a trebui să fie de 60%- 65% din mandate în colegii uninominale, și 35-45% pe listă națională, pentru a asigura reprezentarea proporțională.

”Am propus acest sistem mixt și cu gândul de a reduce numărul de parlamentari. Noi am spus că am fi de acord cu 300 de deputați, plus 18 pentru minorități, iar la Senat am propus o primă variantă, cu doi senatori pentru fiecare județ și pentru județele cu peste 600.000 de locuitori, încă un mandat, în plus, deci trei senatori. Asta ar însemna, cu sectoarele Capitalei, 100 de senatori și ar însemna o reducere semnificativă a numărului de parlamentari”, a mai spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor s-a referit și la alegerile locale, precizând că în opinia Uniunii, actualul sistem trebuie păstrat și nu trebuie făcută niciun fel de modificare, astfel ca primarii să fie aleși într-un singur tur de scrutin, iar președinții de CJ să fie aleși în mod direct.

”Putem accepta și varianta alegerii președinților de CJ de către Consiliul Județean”, a mai spus Kelemen Hunor, adăugând că această problemă ar trebui discutată simultan cu cea a descentralizării.

Potrivit președintelui UDMR, în ceea ce privește finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, UDMR consideră că suportarea acestor cheltuieli ar trebui să se facă de la bugetul de stat.

”Știm că este un un efort substanțial, dar ar asigura un control foarte sever și foarte serios, cu niște limite superioare și o transparentizare totală a cheltuielilor. Poate că nu vor fi campaniile electorale la fel de colorate ca până acum, dar sigur că va fi mult mai transparentă finanțarea campaniilor”, a spus Kelemen Hunor.

El s-a referit și la imunitatea parlamentară, precizând că ”se poate reduce numărul de zile, pentru avizul Parlamentului, ca să fie mult mai accelerat decât acum, nu o lună de zile, și să nu existe posibilitate de tergiversare”.

Hunor a menționat, referitor la Ordonanța 55, privind traseismul politic, că UDMR nu a fost de acord cu această Ordonanță nici când era în Cabinetul Ponta și nu a votat nici în Senat proiectul de aprobare a Ordonanței de Urgență.

- Advertisment -

Cele mai populare

Juventus a învins la limită pe teren propriu

Formația italiana Juventus a primit vizita maghiarilor de la Ferencvaros marți seară într-o partidă care a contat pentru...

Liverpool neputincioasă în meciul cu Atalanta

Miercuri seara Liverpool a primit vizita celor de la Atalanta în etapa cu numărul 4 din grupele Ligii...

Credinţă, Dreptate ,Unitate dar mai ales Demnitate!

SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI Către,Guvernul României,Domnule Prim-Ministru, Incidentul petrecut la Constanța în dimineața zilei de...

A murit legenda Argentinei, Diego Maradona

Anul 2020 mai face o victimă, și ne mai arată încă o dată că a fost un an...

Comentarii recente