sâmbătă, februarie 24, 2024
AcasăEducatie&CulturaLa castelul din Carei s-a deschis expoziția artiștilor plastici Kóter Vasile și...

La castelul din Carei s-a deschis expoziția artiștilor plastici Kóter Vasile și Tillinger Ștefan

Duminică, 2 iunie 2013, cu începere de la ora 12.30, în  Sala Cavalerilor a Castelului Károlyi din Carei a avut loc vernisajul expoziției de arte plastice a artiștilor Kóter Vasile și Tillinger Ștefan, membri ai  Asociației Artiștilor Plastici din Satu Mare.

Evenimentul a debutat cu un moment muzical susținut de Csomai Bernadett, elevă a Școlii de Arte Satu Mare, după care cei prezenți au păstrat un moment de reculegere în memoria artistului fotograf emerit, membru F.I.A.P, unul dintre cei mai importanți artiști fotografi ai municipiului Carei și ai județului Satu Mare, Vénig Vasile, care a părăsit această lume în data de 31 mai 2013, la vârsta de 82 de ani.

DSC_6262

Prezentatorul Adrian Ștefănuți, referent la Direcția de Cultură și Sport a municipiului Carei a deschis venisajul, apoi i-a oferit cuvântul colegului său, Dragoș Georgescu, care a înmânat diplome de excelență și cărți artiștilor, din partea Direcției de Cultură și Sport a municipiului Carei.  Directorul Asociației Artiștilor Plastici din Satu Mare, Gergely Csaba a luat cuvântul, prezentându-i pe cei doi artiști și momentele importante din activitatea lor creativă. A mai intervenit Sróth Ödön, președinte al Societății de cultură “Kafka Margit” din Carei, care a rememorat evenimente memorabile din viața celor doi artiști.

DSC_6269

Kóter Vasile s-a născut la Carei, în 1950. A absolvit Liceul Teoretic din Carei în 1970, la clasa doamnei Mille Magdalena. A studiat desenul tehnic la Oradea în perioada 1973-1974. Timp de trei ani a fost ucenic al renumitului sculptor Domokos Lehel.  Din 1982 este membru al Asiciației Artiștilor Plastici Casa Creației Sătmărene. A expus la Satu Mare, Carei, Seini, Ardud, Târgu Mureș, Negrești Oaș, Hodod, Cluj Napoca, Tokaj, Csenger și Nyiregyhaza (Ungaria).

Tillinger Stefan s-a născut în 1951 la Moftinu Mare. A absolvit de asemenea Liceul Teoretic din Carei în 1970, la clasa doamnei Mille Magdalena, apoi Școala de Artă Satu Mare, secția pictură, sub îndrumarea lui Ioan Popdan. Din 1977 este membru fondator al Asociației Artiștilor Plastici Casa Creației Sătmărene, în prezent fiind vicepreședintele acesteia. În decembrie 2009 a fos premiat pentru graficile sale cu peisaje din Satu Mare, la Gala Laureaților din partea Consiliului Municipal Satu Mare. A expus la Oradea, Alba Iulia, Satu Mare, Turț, Cavnic, Cluj Napoca, Dragomirești, Borșa, Târgu Mureș, Leptokaria (Grecia), Nyiregyhaza, Téglás, Felpéc și Pilisvörősvar(Ungaria).

DSC_6271

Atmosfera a fost întreținută de Csomai Bernadett și Cecilia, eleve ale Școlii de Arte Satu Mare, care au interpretat la pian mai multe fragmente din compoziții celebre. Elevele au fost pregătite de profesoara Varga Maria. La final, prezentatorul a mulțumit organizatorilor, Primăria Municipiului Carei, Direcția de Cultură și Sport a municipiului Carei și Asociației Artiștilor Plastici Satu Mare, cât și celor prezenți și i-a invitat să admire creațiile impresionante ale celor doi artiști.

DSC_6272

Expoziția este deschisă între 2 și 15 iunie 2013, în Sala de Expoziții a Castelului Károlyi din Carei, după programul Muzeului municipal din Carei.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente