sâmbătă, iunie 22, 2024
Acasăinterviu Jurnal”Abia aștept să vizitez Satu Mare, și să organizăm ceva ce nu...

”Abia aștept să vizitez Satu Mare, și să organizăm ceva ce nu a mai văzut Parisul!”. Interviu cu Silvia Terziu

interviu silvia terziuPentru început puteți să ne spuneți câteva lucruri despre dv.?

Iubesc să fiu mamă, soție, nu uit că sunt atât o femeie, o prietenă, cât și un designer cu o dorință de reușită enormă. Deoarece credeam că îmi va fi greu cu un copil, și îmi doream doar “vreo jumătate acum, și cealaltă peste câțiva ani”, timp în care să mă acomodez, Dumnezeu mi-a dat doi, și este un miracol! Deseori când aleg materialele colecției următoare, copiii mei se joacă cu ele, și mă bucură faptul că pot să profit de ei în timp ce îmi îndeplinesc visul.

Ce înseamnă arta pentru dv.? Pentru că și designul este tot o artă.

Cred că arta este o sursă de inspirație continuă. Artiștii sunt curioși, sau de multe ori trăiesc într-o lume mai aparte. În cazul meu pot să spun, ca să ajung să creez ceva, fac un research pentru a vedea ultimele tendințe ale materialelor textile (mătase, voal de mătase, materiale suprapuse) și progresele tehnologice (led, imprimeurile de ultimă generație cu laser, decupajul materialelor cu laser).

Cine sau ce vă inspiră în creațiile dv.?

Inspirația o văd la diferitele saloane și târguri de modă (Who’s Next, Premiere vision), și bineînțeles plimbându-mă prin cartierele marilor case de modă de pe Avenue Montagne sau Rue Faubourg Saint-Honore, și participând la diferitele prezentări ale unor case celebre: Louis Vuitton, Valentino, Moncler, unde am avut ocazia să văd ce se întâmplă atât în fața reflectoarelor, cât și în culise. Sursele mele de inspirație sunt diverse, se pot referi la o anumită experiență, la o trăire care declanșează factorul creator. Inspirația mea vine odată cu fiecare pas pe care îl fac: o expoziție vizitată, un târg sau o manifestare de modă.

Care au fost cele mai importante momente din viața dv. de până acum?

Aș putea spune că mă mândresc cu multe momente din viață: începând cu momentul în care dosarul meu a fost acceptat la această școală, trecând prin celebrarea premiului câștigat în cadrul școlii, în momentul în care am fost selecționată pentru a expune la Muzeul poștei franceze, și nu în ultimul rând în momentul în care am văzut colecția mea expusă pe site-ul personal, cât și la diverse expoziții internaționale.

Aveți vreun model de urmat?

Am rămas surprinsă de stilul excentric și tehnologic al lui Hussein Chalayan, prezentările sale sunt fenomenale, iar dacă aveți interesul de a-l vedea, pe youtube sunt câteva fragmente de vizionat. Un alt designer pe care îl admir este Elie Saab, un couturier care a îmbrăcat cele mai multe staruri la decernarea premiilor Oscar, stilul rochiilor vaporoase elegante de seară, cu diferite aplicații Swarovski sau broderii și calitatea țesăturilor folosite mă face să cred că este și va rămâne de-a lungul timpului în această industrie a modei.

Ce sfaturi ați da unui tânăr pasionat de designul vestimentar, care dorește să meargă pe acest drum?

Calitățile și/sau lucrurile de care are nevoie un designer pentru a avea succes este puterea de muncă. Să nu se teamă de eșec, de eventualele critici primite, uneori de dezaprobarea celor din jur. Urmează bineînțeles și talentul, și persoanele alături de care îți desfășori activitatea, cu care colaborezi. Și bineînțeles, din nou, muncă.

Care sunt tendințele numărul 1 în moda occidentală, la ora actuală?

Tendințele care au fost dintotdeauna sunt mereu actuale: calitatea, design-ul și prețul.

Cum vedeți moda din România comparativ cu cea din Franța?

În prezent, criterii precum vârsta, nivelul veniturilor și chiar localizarea geografică, delimitarea dintre București și provincie conduc la o diferențiere din ce în ce mai pronunțată. Brandurile designerilor români devin din ce în ce mai căutate. Femeia elegantă și feminină nu mai este însă capabilă să aloce, pentru o ținută, o sumă pe care o aloca în urmă cu câțiva ani, de aceea creațiile mele vor viza aceste femei elegante, cu stil, dornice să arate bine în orice moment, fără a plăti mii de euro pentru o ținută.

Care este stilul dv. vestimentar preferat în viața de zi cu zi? Dar la ocaziile speciale?

Am momente cand iubesc simplitatea unei ținute, accentuată de o pereche de pantofi sofisticați, sau invers. Iubesc creațiile mele, de aceea le port cu plăcere, știind timpul alocat căutării calității fiecărui material.

În ce domeniu v-ar fi plăcut să activați dacă nu ați fi ajuns aici?

Am facut școala de coafură, deoarece pe timpuri nu reușeam să găsesc pe cineva să îmi întindă părul meu foarte creț… apoi am făcut Universitatea de drept, am învățat mult, ca să îmi știu drepturile, iar când mi-am știut drepturile, am vrut să fiu ceea ce îmi place: designer vestimentar!

Care este mesajul transmis de creațiile dv.?

Femeia pe care o îmbrac nu are vârstă, de aceea femeia Silvia Terziu este cu sau fără forme. Sunt încântată să forțez limitele între sexy și glamour, disimulată și sexy, eleganță fără vulgaritate, fluiditate timidă, transparentă în aparență.

Care sunt proiectele dv. pentru perioada imediat următoare?

Pe 31 mai am defilat cu creațiile mele pe podium la Sibiu Fashion Days, iar pe 2 iunie am avut la Timișoara, pe Bulevardul Take Ionescu, nr. 20, inaugurarea noului atelier de creație, după cel deschis la Paris. În 7 iunie voi avea un nou motiv de mândrie: m-am gândit să fac o premieră în România, un eveniment unic, ceva la care nimeni nu s-a mai gândit! Pe 7 iunie, în centrul Timișoarei, am să organizez o adevărată prezentare de modă, care va avea ca punct de pornire, Opera din Timișoara. Manechinele, îmbrăcate în creații Silvia Terziu, vor păși de la Operă pe un covor roșu, care se va întinde până la Fântâna arteziană și înapoi. Traseul are o lungime de aproximativ 300 de metri. Vreau să pot oferi timișorenilor, și nu numai, o adevărată paradă de modă!

Vă mulțumesc pentru timpul acordat, în final doriți să le transmiteți un mesaj sătmărenilor?

Abia aștept să vizitez Satu Mare, și de ce nu să organizăm ceva ce nu a mai văzut Parisul, și la Satu Mare! Până atunci, vă aștept cu drag în direct la Antena 1, în 7 iunie începând cu orele 19.00, sau pe site-ul www.silviaterziu.com.

 

Galerie foto: Silvia Terziu în atelierul de creație

1

2

3

8

7

5 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente