marți, februarie 27, 2024
AcasăreportajeLa mulți ani, Armatei Române! Manifestarea de la Carei a atras sute...

La mulți ani, Armatei Române! Manifestarea de la Carei a atras sute de spectatori

Începând cu ora 14:00, la Carei, pe platoul din fața Monumentului Ostașului Român a avut loc evenimentul principal de celebrare a Zilei Armate Române, în județul Satu Mare.

Manifestările s-au desfășurat în prezența autorităților județene, locale și militare și a sute de sătmăreni.În deschiderea ceremonialului a fost intonat Imnul Naţional al României, precedat fiind de slujba de pomenire a celor căzuţi pe câmpul de luptă pentru neam şi ţară. S-au depus apoi coroane de flori din partea autorităților locale și județene, iar veteranii Invictus au predat Drapelul României primarului municipiului Carei, Eugen Kovacs, pentru a-l arbora în fața monumentului.

Printre alergători s-a aflat și un reprezentant al Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare, maior Vlad Chiuzbăian. Acesta a purtat cu mândrie drapelul cu stema unității noastre, dar și drapelul primit din partea colegilor de Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași.

Participanții au putut vizita expoziția de tehnică militară a Armatei Române, expusă în curtea Castelului Karolyi.

”Mulțumesc tuturor celor implicați în bună organizare a evenimentelor de la Satu Mare și Carei. Mulțumesc cadrelor didactice și elevilor prezenți , voi ați dat culoare și frumusețe acestui eveniment. Glorie eroilor noștri, GLORIE ARMATEI ROMÂNE!” –a transmis la finalul manifestării prefectul Radu Roca.

Ziua Armatei României a fost celebrată prima oară la data de 25 octombrie în anul1959. S-a ales data de 25 octombrie întrucât Armata Română a reușit să readucă între granițe Transilvania de Nord.


Eliberarea teritoriului naţional, în toamna anului 1944, a fost obţinută prin lupta a peste 520.000 de militari români, din care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau daţi dispăruţi. Armata României a continuat apoi să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente