joi, aprilie 25, 2024
AcasăsusLa noua Primărie lăudată să nu te duci cu camera de filmat

La noua Primărie lăudată să nu te duci cu camera de filmat

Aflat în plin travaliu,noul sediu al primăriei Carei  este lăudat pe bani nu puțini de primarul orașului,în incercarea de a abate atenția de la adevăratele probleme cu care se confruntă la renovarea acestuia.

Departe de a nega suferințele pricinuite de orice chin al unei nașteri dar ca orice părinte care speră la un urmaș sănătos  și bine dotat din toate punctele de vedere,și speranțele careienilor se îndreaptă spre  un nou sediu de primărie bine realizat și cu costuri minime sau cât de cât decente.

Bine realizat din punct de vedere calitativ pentru ca să  nu  repetăm alte greșeli și să transformăm clădirea într-un sac fără fund care înghite anual alte și alte fonduri pentru re,re,reconditionări și reparații , tot din fonduri locale,că de constructor nu avem voie să  ne atingem și  să îl tragem la răspundere pentru serviciile efectuate.

De costuri nu mai aducem vorba pentru că ele au depășit deja limita decenței,vorba aceea  ” și așa nu din buzunarul meu dau banii așa că ce mai contează”.

La câte exemple avem în oraș  de lucrări făcute de mântuială  și recompensate cu fonduri  generoase prin modalități ce  depășesc limita legalului,unul  in plus ce mai contează.

La licitația din februarie 2010,de atribuire a lucrărilor de renovare a fostului han Cerbul de Aur, de pe strada 1 Decembrie 1918,pentru transformarea lui în sediu de Primărie,termenul  de  finalizare era de  18 luni  iar Primăria trebuia să își indeplinească obligațiile financiare în decurs de  cinci ani după preluare.

Reabilitarea clădirii destinate ca viitor sediu pentru Primărie a fost aprobată în urma unei hotărâri a CL din 2009 iar contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat în februarie 2010.

La acea dată,valoarea reabilitării era de 4.330.024 lei plus TVA ,termenul  de executie fiind de 18 luni.In contractul de lucrări semnat de părți,deci și de primarul Kovacs, termenele de plată a lucrărilor erau stabilite printr-un  grafic de eșalonare.

Tot in contractul 1679/09.02.2010  este stipulat că dacă beneficiarul,Primăria Carei nu plătește lucrările conform graficului,penalizările să fie de 0,2%/zi în timp ce penalizările pentru executant în caz de nepredare la termen să fie de doar 0,1%/zi dar  nu mai mult de 10% din valoarea lucrării.

Întrebarea “Cum se pot plăti bani către constructor dacă noi nu  ne-am  mutat nici după 2 ani de la expirarea termenului alocat lucrărilor in conditiile in care suntem cu plățile la zi”? pusă de consilieri la ședința din 18 iunie 2013  se pare că a rămas retorică atât timp cât cei din conducerea  orașului nu pot oferi o motivație pentru situația existentă.

Tot la ședinta din 18 iunie 2013,una din propunerile primarului Kovacs era de a vira încă 2,2 milioane lei către constructor (bani din creditul de la BCR având ca destinatie  inițială lucrări de reabilitare și ramforsare drumuri și trotuare în oraș), în conditiile in care acesta nu și-a respectat obligațiile contractuale de a finaliza lucrarea in termen de 18 luni iar calitatea  lucrărilor prestate până la acea data lasă de dorit,fațada trebuind refăcută chiar inainte de a fi recepționată lucrarea.

Eșalonarea plăților către constructor era prevăzuta în contract a se realiza până in 2015,deci nici vorba de fonduri și proiecte europene.

Amintesc  de proiecte europene pentru că  spre surprinderea noastră,lipsa de atenție și de vigilență  pentru gestionarea banului public careian este asezonată cu clipe de amnezie,în care la diverse întruniri restrânse de la castel se afirmă că renovarea sediului noii primării se face din fonduri europene!

Afirmatia a fost făcută în  deschiderea lucrărilor  unei sesiuni de arheologie și istoria artei ce a avut loc  în municipiul Carei  in 14 octombrie 2013,când primarul Kovacs Eugen  a afirmat  că reabilitarea viitorului sediu al Primăriei Carei  este finanțată din fonduri europene obținute în urma accesării unui proiect (?!) deși  lucrările demarate încă din  2010 au fost achitate până în prezent din fonduri locale,fapt ce se află bine înregistrat în evidențele contabile ale UAT Carei.

Cu totul gratuite aceste minciuni servite celor 40 de studenți de la Departamentul de arheologie și istoria artei, linia maghiară,de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca și   profesorilor  însoțitori de la institutiile participante  ,în sală fiind  prezent  și directorul Muzeului Judetean,Liviu Marta .

Revenind la stadiul și calitatea lucrărilor de la sediul noii primării,începute în anul 2010,vă lăsăm în compania imaginilor surprinse acum  o săptămână,în timpul vizitei consilierilor USL Carei.

Puteți urmări stadiul lucrărilor la un obiectiv ce avea termenul de execuție finalizat….acum aproape 3 ani.

Nu vom insista   pe partea frumoasă  a serviciilor prestate de constructor  deoarece face obiectul unui reportaj elogios in publicațiile aservite primăriei Carei.Și nu pentru că nu apreciem și partea frumoasă dar deoarece  banii careienilor au fost oferiți constructorului pentru întrega prestație de la imobilul în discuție mi se pare normal ca să semnalăm și ce nu este “ în calea preotului”.

În “cea mai frumoasă clădire din județ“, ușile deja crăpate înainte de recepția finală sunt achitate,la fel și finisajele interioare ce cuprind și tavanele unor săli din primărie.

Daniela Ciută

4 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente