Acasă Sanatate La Policlinica Veche se efectuează ecografii mamare

La Policlinica Veche se efectuează ecografii mamare

Ziua luptei împotriva cancerului de sân este marcată, pe tot globul, anual, la data de 1 octombrie, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare cu privire la această boală şi, totodată, pentru a atenţiona asupra importanţei campaniilor de informare, a prevenţiei şi a programelor de screening, care pot salva vieţi.

Personalul medical din cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare a marcat această zi în anii anteriori prin efectuarea unui screening mamar în cadrul secției de Oncologie, consult senologic + eco mamar. Având în vedere contextul pandemic, actuala situație nu a permis continuarea acestui obicei care s-a desfășurat în ultimii trei ani.

În ciuda acestei situații pandemice, Spitalul Județean de Urgență Satu Mare dorește să promoveze în continuare screeningul mamar în rândul femeilor din comunitatea noastră și îndrumă doamnele să se autopalpeze lunar iar în situație depistării unui nodul, să efectueze o ecografie mamară sau o mamografie, în funcție de vârstă.

”Totodată, dorim sa tragem un semnal de alarmă în ceea ce privește prezentarea tardivă la control! Contextul pandemic actual a facilitat prezentarea tardivă și, ca o consecință, am întâmpinat multe cazuri depășite în momentul diagnosticului. Ecografia mamară/ mamografia poate fi efectuată și din ambulator, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, pe baza unei programări prealabile. Orice nodul mamar simțit la autopalpare impune efectuarea unei investigații mamare (eco mamar/mamografie). Tumorile mamare în faza incipientă nu prezintă simptomatologie,dar palparea lor impune continuarea investigațiilor pentru stabilirea naturii maligne/benigne. Screening-ul mamar efectuat în absența unui nodul palpabil, are scopul de a surprinde tumorile infracentimetrice care nu se palpează la evaluarea clinică. Cu rezultatul investigațiilor doamnele se poate prezenta la un consult oncologic ,în ambulatoriul de specialitate a SJU SM, pe baza unei programări prealabile. Screening-ul mamar salvează vieți!”, transmit reprezentanții Spitalului Județean Satu Mare.

- Advertisment -

Cele mai populare

Voluntarii ISU Satu Mare salvează vieti și prin donarea de sânge

Ziua internaţională a voluntarilor (International Volunteer Day - IVD) este sărbătorită, în fiecare an, la data 5 de...

Avansări în grad la ISU Someș

De Ziua Națională a României, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgentă - ISU “Someș” Satu Mare, au...

Un sătmărean dorește să doteze 10 pârtii de schi cu scaune speciale pentru persoanele cu dizabilități. Are nevoie de ajutorul nostru

Cel mai curajos proiect al momentului, destinat persoanelor cu dizabilități, este mișcarea prin care se dorește accesibilizarea sportului...

A căzut prima zăpadă în județul Satu Mare

Serviciul Public Județean - SPJ Salvamont Satu Mare anunță că în județul Satu Mare a căzut prima zăpadă....

Comentarii recente