vineri, martie 29, 2024
AcasăSanatateLa Satu Mare a avut loc conferința de deschidere a proiectului pentru...

La Satu Mare a avut loc conferința de deschidere a proiectului pentru înființarea Centrului Stroke

Miercuri, 13 aprilie 2022, în sala de conferințe a unui hotel din municipiul Satu Mare a avut loc Conferința de deschidere în cadrul proiectului intitulat AVC – Added Value for Cooperation in Stroke Situations, cod proiect ROHU387. La conferință au participat cadre medicale alături de președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, managerul SJU Satu Mare, Adrian Marc, directorul DSP Satu Mare, Macrina Mihai, dr.Paula Mare, director medical al SJU SM, dr.Anițaș Mărioara, șefa secției Neurologie a SJU SM, reprezentanți ai Spitalului Județean Szabolcs-Szatmár-Bereg: dr. Szondi Zita – director general, Komán Attila – director Dezvoltare și dr. Varannai Lajos – şef secţie Neurologie-Stroke.

Pentru început, președintele Consiliului Județean Satu Mare s-a adresat audienței, urmat fiind de managerul Spitalului Universitar din județul Szabolcs-Szatmar-Bereg care a prezentat date despre unitatea spitalicească. În continuare a luat cuvântul managerul SJU Satu Mare, Adrian Marc. Acesta a prezentat detalii tehnice și de infrastructură a SJU Satu Mare cât și informații despre noua secție de Neurologie recent pusă în funcțiune.

Șefa Secției Neurologie a SJU SM, dr. Anițaș Mărioara a prezentat date statistice privind incidența AVC-urilor suferite în rândul populației și efectele benefice pe care le are înființarea acestui Centru Stroke în județul Satu Mare.

Proiectul AVC propune dezvoltarea infrastructurii de sănătate publică din cele două județe implicate, în special în ceea ce priveşte tratarea corespunzătoare a cazurilor de accident vascular cerebral. Aparatura medicală prevăzută a fi achiziţionată în cadrul acestui proiect face posibilă înfiinţarea la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare a unui Centru Stroke, în locaţia nou construită a Secţiei de Neurologie. Investiția are în vedere dotarea cu aparatură modernă de supraveghere şi îngrijire a bolnavilor pentru zece paturi din cadrul secţiei de Neurologie.

Despre proiect

Județul Satu Mare este partener în cadrul acestui proiect finanţat de prin Programul INTERREG V-A Romania – Ungaria, alături de: – partenerul lider: Spitale și Spital Universitar din județul Szabolcs-Szatmár-Bereg (Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház) – Spitalul Județean de Urgenţă Satu Mare (SJUSM), partener.

Proiectul AVC propune dezvoltarea infrastructurii de sănătate publică din cele două județe implicate, în special în ceea ce priveşte tratarea corespunzătoare a cazurilor de accident vascular cerebral – AVC. Aparatura medicală prevăzută a fi achiziţionată în cadrul proiectului face posibilă înfiinţarea la SJUSM a unui Centru Stroke, în locația nou construită a Secţiei de Neurologie.

Centrul Stroke poate îmbunătăţi şansele de supravieţuire şi de recuperare a pacienţilor cu AVC

Centrul Stroke poate îmbunătăţi, prin intervenţii țintite de specialitate (tromboliză) şansele de supravieţuire şi de recuperare a pacienţilor cu AVC ischemic şi care au indicție pentru acest tip de intervenție. Tromboliza intravenoasă nu poate fi aplicată decât in primele 3-4 ore de la producerea accidentului cerebral, în aşa-numita „fereastră terapeutică”. Prin posibilitatea efectuării acestor intervenții la Satu Mare pacienţii primesc o şansă, care până la ora actuală era foarte redusă, datorită duratei de transport către alte spitale, cel mai apropiat fiind cel din Baia Mare.

Primele ore sunt vitale în aceste cazuri, motiv pentru care proiectul are şi o componentă de conştientizare a populaţiei: recunoaşterea şi identificarea celor mai importante simptome, conştientizarea importantei pentru o intervenție rapidă şi ţintită, încă în fereastra terapeutică”. Investiția de înfiinţare a Centrului Stroke prevede dotarea cu aparatură modernă de supraveghere şi îngrijire a bolnavilor pentru zece paturi din cadrul Secției Neurologie a SJUSM.

Judeţul Satu Mare este responsabil pentru activităţile de comunicare şi de conştientizare a populatiei. Finantarea nerambursabilă obţinută se compune din fonduri europene (FEDR) şi cofinanțare naţională, la care se adaugă contribuţia proprie a fiecărui partener.

Bugetul aferent SJUSM este de 847.612,20 Euro, din care 720.470,37 Euro finanţare din partea Uniunii Europene, 110.181,11 Euro cofinanţare asigurată de Guvernul României şi 16.960,72 Euro contribuția proprie a partenerului, asigurată de către Judeţul Satu Mare. Bugetul aferent Județului Satu Mare este de 36.300 Euro, din care 30.855 Euro finanţare din partea Uniunii Europene, 4718,64 Euro cofinanțare asigurată de Guvernul României şi 726,36 Euro contribuția proprie a Judeţului Satu Mare. Perioada de implementare a proiectului este: 01.02.2020 – 31.07.2022.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente