Acasă Educatie&Cultura Lansare de carte și vernisaj de expoziție, la Biblioteca Județeană Satu Mare

Lansare de carte și vernisaj de expoziție, la Biblioteca Județeană Satu Mare

COPERTA insemnariJoi, 23 mai, cu începere de la orele 15.00, la Biblioteca Județeană Satu Mare va avea loc un dublu eveniment: lansarea cărții ”Însemnările unei diriginte”, scrisă de profesoara Nicoleta Câmpian și vernisajul expoziției de pictură „Crucișorul în imagini idilice”, realizată de bibliotecarul, artistul și scriitorului Dan Marius Cosma.

”Însemnările unei diriginte” este a doua carte a Nicoletei Câmpian, după volumul de teatru școlar ”Zâmbet de copil”, publicat în 2011. ”Însemnările” sunt construite sub forma unui jurnal ce destăinuie experiența de dascăl și diriginte a autoarei.

„Nicoleta Câmpian se recomandă prin activitatea sa de la catedră: dascăl erudit, devotat și implicat în toate activitățile școlare și extracurriculare ale elevilor săi, un prieten de nădejde al Bibliotecii Județene Satu Mare. În calitatea sa de diriginte este un model pentru cadrele didactice și pentru copii și credem că orele de dirigenție ale Nicoletei sunt activități „de suflet” și de îndrumare, menite să le insufle elevilor săi principii de conduită etică și morală de înaltă ținută”, a declarat Angela Câmpian, directorul interimar al Bibliotecii Județene Satu Mare.

În ceea ce privește expoziția de pictură a lui Dan Marius Cosma, aceasta însumează un număr de 20 de picturi, ce înfățișează peisaje din satul Crucișor, dar și două naturi statice, realizate într-o manieră realist-impresionistă. Privitorul poate să cunoacă, prin intermediul picturilor, străzile Crucișorului, câteva dintre casele sale bătrânești, și împrejurimile satului, surprinse în toate anotimpurile.

Pictorul Dan Marius Cosma se află la prima sa expoziție, după ce și-a făcut loc în literatură prin romanele ”Corina”, ”Duhul eclipsei” , ”Cristian Dinstele” și monografia ”Crucișor la răscruce de vânturi”. După lansarea monografiei comunei Crucișor, în septembrie 2012, expoziția de față se dorește a fi un nou mod de promovare a acestei localități din zona Codrului, reamintindu-le totodată sătmărenilor că aici există locuri de o frumusețe aparte. Expoziția va fi prezentată de către prof. Gheorghe Gheorghiade și prof. Nicolae Pop.

Cunoscut prietenilor și colegilor de breaslă din Satu Mare mai mult prin scrierile sale, Dan Marius Cosma îi surprinde pe mulți dintre sătmăreni prin latura sa artistică, de pictor. Mirarea lor este îndreptățită însă dacă ne gândim că autorul nu a mai expus până acum în orașul de pe Someș. Pentru Dan Marius Cosma – absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design din Oradea (promoția 2001), membru stagiar al U.A.P. și, pentru o vreme, profesor de desen la Școala Octavian Goga din Satu Mare – expoziția personală, reprezintă un debut, autorul participând până acum doar la expoziții colective în Baia Mare și Oradea.

„Artistul a ales să-și expună lucrările în găzduirea Bibliotecii Județene Satu Mare, întrucât această prestigioasă instituție îl reprezintă în ultimii cinci ani, de când este bibliotecar în comuna Crucișor. Este, în același timp, o premieră și pentru Biblioteca Județeană să fie gazda unei expoziții de pictură, cu atât mai mult cu cât vernisajul acesteia are loc in contextul unei lansări de carte – Însemnările unei diriginte”, a mai declarat Angela Câmpian.

Expoziția este deschisă în holul Sălii Multimedia al Bibliotecii Județene Satu Mare, în perioada 23 mai-7 iunie 2013.

Ambele evenimente vor avea loc în Sala multimedia a Bibliotecii Județene.

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente