Acasă Locale Stiri Satu Mare Legea alegerilor locale, modificată: Primarii, aleși într-un singur tur. Președinții CJ, aleși...

Legea alegerilor locale, modificată: Primarii, aleși într-un singur tur. Președinții CJ, aleși de către membrii CJ

ALEGERI PREZIDENTIALE - 2014 - ALBA IULIA

Camera a adoptat, miercuri, cu 278 voturi pentru, 22 împotrivă și 14 abțineri, proiectul de lege privind alegerilor locale, stabilind că președinții Consiilor Județene vor fi aleși indirect prin vot secret al consilierilor județeni, cu majoritate simplă, iar primarii vor fi aleși într-un singur tur.

Reprezentanții PSD au spus că susțin proiectul de lege, în timp ce cei ai PNL au arătat că au rețineri în privința modului alegerii primarilor și președinților Consiliilor Județene.

Deputatul PNL Ioan Oltean a arătat că PNL susține ca alegerea primarilor și a președinților CJ să se facă în două tururi de scrutin.

Liderul deputaților PNL Ludovic Orban a spus că toți primarii PNL au cerut să se mențină alegerea într-un singur tur, însă, PNL susține două tururi deoarece „trebuie legiferat în intersul comunităților locale și pentru democrație”. Propunerea nu a fost acceptată de plen.

Deputatul UDMR Marton Arpad a arătat că nu este de acord cu pragul de 5%, menționând că, astfel, partidele mici nu au nicio șansă și că e mai ușor să se candideze independent, decât din partea unor partide mici.

Potrivit celor adoptate de deputați, președinții Consiliilor Județene, dar și vicepreședinții și viceprimarii vor fi aleși în mod indirect, prin vot secret de consiliul județean, cu majoritate simplă. Aceștia vor putea fi demiși, însă, la inițiativa a cel puțin o treime din numărul consilierilor județeni, cu majoritate calificată, adică voturile a două treimi din numărul total, și motivat.

O altă prevedere a proiectului de lege adoptată este că primarii se vor alege într-un singur tur, ca și în prezent.

Toate candidaturile vor trebui să fie însoțite de liste de susținători de minimum 1% din numărul total al alegătorilor, dar nu mai puțin de 100 de susținători pentru comune, 500 pentru orașe de rangul 2 și 3 și 1000 de susținători pentru municipii și pentru București.

Toate cheltuielile din procesul electoral se vor recupera de la bugetul de stat, nu de la bugetele locale, cum este în prezent, precum și implementarea registrului electoral al AEP pentru gestionarea cetățenilor cu drept de vot și introducerea sistemului informatic de monitorizare a prezenței la vot și a votului.

În cazul în care consilierii părăsesc partidele pe listele cărora au candidat, prefecții să fie cei care vor constata încetarea mandatului și nu prin votul consilierilor, cum era până acum.

Proiectul care modifică trei legi, și anume legea alegerilor locale, administrației locale și statutul aleșilor locali, a fost adoptat în forma stabilită de Comisia de cod electoral, fiind aprobat anterior de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Imnului Național marcată la Satu Mare

Anual, la data de 29 iulie, este celebrată Ziua Imnului Național. În acest context, în municipiul Satu...

Jumătate de tonă de cocaină a ajuns din greșeală într-un depozit de fructe din Ilfov

În loc de banane, la un depozit de fructe din Ilfov au ajuns 503 kilograme de cocaină aproape...

CFR Cluj s-a calificat în turul 3 al Ligii Campionilor

Formația campioană a României, CFR Cluj, a primit miercuri vizita celor de la Lincoln Red Imps în returul...

Turțean de 70 de ani, decedat în urma unui accident rutier

Miercuri, în jurul orei 23.10, pe raza localității Turț, a avut loc un grav accident de circulație. Un...

Comentarii recente