joi, februarie 29, 2024
AcasăsusLiderii europeni au aprobat un ajutor de de 50 de miliarde de...

Liderii europeni au aprobat un ajutor de de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Liderii Uniunii Europene au aprobat un ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina la summitul extraordinar ce are loc, azi, la Bruxelles.

„Avem o înțelegere. Unitate”, a anunțat Michel pe rețeaua socială X. „Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE. Acest lucru garantează o finanțare stabilă, pe termen lung și previzibilă pentru Ucraina. UE își asumă poziția de lider și responsabilitatea în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina; știm ce este în joc”, a adăugat el.

Potrivit acordului, liderii statelor UE ”vor avea în fiecare an o dezbatere” privind implementarea acestei finanţări pentru Ucraina, care acoperă următorii patru ani.

Documentul mai arată că ”dacă este necesar, în doi ani Consiliul European va invita Comisia să facă o propunere pentru revizuirea” finanţării.

În ajunul summitului UE din decembrie, Comisia Europeană a decis deblocarea a 10 miliarde de euro pentru Ungaria ce fuseseră îngheţate până atunci. Însă alte 20 miliarde de euro destinate Ungariei rămân blocate, ca urmare a îngrijorărilor Bruxellesului legate în special de dreptul de azil în ţară, libertatea academică şi drepturile persoanelor LGBT+.

Potrivit unui diplomat european citat de Reuters, fondurile UE pentru Ungaria vor rămâne îngheţate, în pofida acordului convenit joi de liderii statelor membre privind suplimentarea asistenţei pentru Kiev.

Nu este clar cum a fost convins să renunțe la dreptul său de veto premierul ungar Viktor Orban, care a blocat pachetul la reuniunea din decembrie și amenința că o va face și acum. Înainte de debutul oficial al summitului, joi dimineață, au avut loc negocieri cu Viktor Orban la care au participat Charles Michel, șefa CE, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron și președinta PE, Roberta Metsola.

Viktor Orban, convins de Georgia Meloni

Şefa executivului italian, Giorgia Meloni, şi premierul ungar Viktor Orban au avut o nouă întâlnire joi dimineaţa, înaintea summitului extraordinar al UE consacrat bugetului Uniunii şi ajutorului pentru Ucraina, au indicat surse citate de ANSA.

Cei doi lideri s-au mai întâlnit şi în cursul nopţii, la hotelul din centrul Bruxellesului unde este cazată şefa guvernului italian.

După prima întâlnire, Viktor Orban a declarat că va lua măsuri pentru a asigura că Ilaria Salis, în vârstă de 39 de ani, învăţătoare şi militantă antifascistă din Italia judecată în prezent în Ungaria sub acuzaţia că a atacat doi neonazişti unguri acum circa un an, va beneficia de un „tratament corect”, după ce imagini cu militanta cu cătuşe la mâini şi picioare în sala de judecată din Budapesta au stârnit revoltă în Italia.

„Singurul lucru pe care îl pot face în mod legitim în cazul Ilariei Salis este de a-mi exercita influenţa astfel ca ea să beneficieze de un tratament corect”, a spus Orban, menţionând că justiţia din Ungaria este independentă de executiv.

Guvernul ungar a afirmat că măsurile sunt „adecvate” gravităţii faptelor de care este acuzată Salis, notează ANSA.

De asemenea, adaugă agenţia de presă italiană, Giorgia Meloni ar juca un rol de mediator în eforturile de a-l convinge pe Viktor Orban să renunţe la veto-ul său faţă de acordarea de către UE a unui ajutor de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina.

Viktor Orban, Giorgia Meloni, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, preşedintele Consiliului European Charles Michel, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au avut ulterior o reuniune pe această problemă, înainte de summit, au mai spus sursele citate.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente