sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăsusLucrările la drumul Satu Mare – Apa se reiau din 25 septembrie

Lucrările la drumul Satu Mare – Apa se reiau din 25 septembrie

După ce lucrările la drumul Satu Mare – Apa au fost oprite provizoriu, din motive tehnice, înainte ca porțiunea asfaltată să ajungă în comuna Medieșu Aurit, localnicii din satul Băbășești s-au speriat că acestea nu vor mai continua și, nemulțumiți de praful pe care trebuie să-l înghită zilnic de la stratul de fundație ce a fost așezat încă anul trecut, ei au plănuit să iasă în stradă în această săptămână și să recurgă la acțiuni de protest extreme, inclusiv blocarea drumului care leagă municipiile Satu Mare și Baia Mare.

Tensiunea a fost dezamorsată, deocamdată, de câțiva reprezentanți ai sătenilor din Băbășești în Consiliul Local Medieșu Aurit, iar pentru a clarifica lucrurile, aceștia, împreună cu primarii comunelor de pe traseul drumului, au cerut o întrevedere cu cei din conducerea județului.

Întâlnirea a avut loc vineri dimineața în biroul prefectului Eugeniu Avram, iar la ea a participat și președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, precum și reprezentanții firmei care execută lucrările, Tehnic Asist, și cei ai Companiei Naționale de Drumuri, care le supervizează.Șeful Departamentului Întreținere din cadrul Direcției Regionale Drumuri și Poduri din Cluj, Vasile Sabău, a declarat că într-una dintre cele trei probe analizate în laboratoare separate s-au găsit nereguli în componența stratului de asfalt folosit de firma executantă, bănuindu-se că acesta nu va rezista la înghețurile și dezghețurile repetate, de aceea a dispus oprirea lucrărilor până la găsirea unei soluții adecvate.

Nerăbdarea și temerile localnicilor au fost cel mai bine exprimate, în stilul său caracteristic, de realizatorul TV Marius Chiș, domiciliat în Medieșu Aurit: „Săptămâna asta l-am dus la groapă pe Pitucu, un om de la noi din sat, care săracu’ n-a apucat să vadă drumul făcut. Noi ne temem că or mai fi mulți oameni ca Pitucu, pe care va trebui să-i ducem la groapă tot prin praful ăla de pe drum. Că din ’66 ni se tot promite că se va face drumul, apoi numa’ nu dă Dumnezeu să se termine odată”!

Reprezentanții firmei executante și cei ai Companiei Naționale de Drumuri au convenit să grăbească efectuarea analizelor și găsirea unei soluții pentru o mixtură asfaltică potrivită următoarelor porțiuni de drum, stabilind de comun acord ca termenul de reîncepere a lucrărilor să fie fixat de 25 septembrie. În opinia lor, dacă se va lucra în ritmul de până acum și dacă le vor permite și condițiile meteorologice, întregul drum va fi asfaltat, pe toată lungimea lui, în maxim o lună.

Președintele Consiliului Județean, Adrian Ștef, a dat asigurări că finanțarea este asigurată din fonduri de la Guvern, așa cum promisese de la bun început ministrul Transporturilor de atunci, Ovidiu Silaghi, și i-a rugat pe primari să-i informeze pe oameni că această mică întârziere este cauzată de probleme tehnice, dar lucrările vor fi reluate și se vor încheia până la sosirea iernii.

Reprezentanții firmei Tehnic Asist au declarat că se așteaptă unda verde pentru a putea să înceapă din nou asfaltarea, cu o mixtură asfaltică a cărei componență va fi, bineînțeles, modificată, în funcție de cerințele impuse de CNADNR.313663136331362

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente