marți, mai 28, 2024
AcasăsusMadicamentele scumpe, tot mai greu de procurat

Madicamentele scumpe, tot mai greu de procurat

Piaţa medicamentelor a crescut ca vânzări, dar a scăzut ca volume în primele trei luni din an. Dragoş Damian, CEO, Terapia: „Se accentuează evoluţia nesustenabilă, tot mai puţini pacienţi au acces la medicamente mai scumpe“.

Primul trimestru din an a adus o scădere la numărul de cutii de medicamente care au ajuns la pacienţii români de 3% în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior, adică 180 de milioane de cutii. În vânzări însă, declinul nu s-a resimţit, piaţa crescând cu 15% faţă de T1/2023, până la 8,1 miliarde de lei.

Dragoş Damian, CEO al Terapia, trage un semnal de alarmă în legătură cu finanţarea bugetului alocat medicamentelor, în contextul în care în luna aprilie s-au aprobat 28 de medicamente noi, care vor genera consum suplimentar, peste cel prevăzut în buget.

Situaţia finanţării se va agrava pe parcursul anului 2024 pentru ca au crescut adaosurile pentru medicamentele scumpe şi au fost aprobate pentru decontare 28 de medicamente noi, asta ducând la un consum de 4-10 miliarde pentru un an întreg“, a transmis Dragoş Damian, conform ZF.

El a realizat o comparaţie între piaţa românească şi cea poloneză de medicamente la un produs care costă, pentru exemplificare, 100 de lei. Producătorul polonez rămâne cu 60 de lei venit, cel românesc cu 20 de lei la acelaşi produs.

Din acest motiv, mai adaugă oficialul, dispar medicamentele ieftine, pentru că producătorii le scot din portofoliu.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente