vineri, februarie 3, 2023
AcasăLocaleManifestările organizate de Ziua Națională a României, prilej de mare bucurie pentru...

Manifestările organizate de Ziua Națională a României, prilej de mare bucurie pentru sătmăreni

La 1 Decembrie românii de pretutindeni au sărbătorit Ziua Națională a României. Ziua Marii Uniri ne-a unit din nou, pe toți, sub tricolor. Cu emoție, cu bucurie, cu speranța la un viitor mai bun sute de sătmăreni s-au adunat în centrul municipiului reședință de județ pentru a marca așa cum se cuvine ziua această istorică. Și vremea a fost extrem de frumoasă, razele soarelui reversându-se calde și luminoase peste participanți. Atât de multă bucurie și emoție nu am mai văzut decât la manifestările organizate înainte de pandemie. Au participat foarte mulți părinți cu ai lor copilași care zburdau de bucurie și încântare văzând Piața Libertății colorându-se în roșu, galben și albastru.

Cel mai frumos și înălțător moment a fost fără doar și poate momentul defilării. În frunte s-au aflat forțele MApN și MAI urmate de oșeni, codreni reprezentanți ai regiunilor tradiționale din tot județul, dar și preoții ortodocși în mijlocul cărora s-a aflat Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul. Cu toții au cântat cântece patriotice care au mers direct la sufletul mulțimii prezente. De asemenea au răsunat și cântecele oșenești, dar și colidele tradiționale acompaniate de ceteră.

Amintim și faptul că miercuri dimineață, 1 decemebrie 2021, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului a săvârșit Slujba Tedeumului la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Satu Mare, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care menționăm pe Pr. Ioan Socolan, protopopul Sătmarului, Pr. Dr. Cristian Boloș, Arhid. Gherasim Nap, Diac. Ioan Onuț Păcurar, referent secretariat împreună cu alți părinți slujitori. După această, ierarhul dimpreună cu soborul slujitor și mulțime de credincioși au mers împreună la statuia lui Vasile Lucaciu, acolo unde a avut loc un ceremonial militar și religios, alocuțiuni și depuneri de coroane.

Sursa foto: Episcopia Ortodoxă

Programul oficial

Manifestările oficiale organizate de autorități cu prilejul Zilei Naționale a debutata la ora 11:00 cu depunere de coroane și jerbe de flori la bustul lui Ion I.C Brătianu. Apoi, la ora 11:40, s-au depus coroane de flori și la Statuia Eroului Necunoscut din Piața Libertății urmând ca în continuare, de la ora 12:00, în Parcul Central, să aibă loc ceremonial militar și religios, alocuțiuni și depuneri de coroane la statuia lui Vasile Lucaciu. Înainte însă de începerea ceremonialului oficial, oaspeții veniți din Țara Oașului, Țara Codrului și din satele moțești au cântat la unison “Transilvanie Frumoasă”.

Mesajul prefectului Județului Satu Mare

Cu prilejul Zilei Naționale a României, prefectul județului Satu Mare a subliniat în discursul său importanța educației dar și păstrarea idealului de unitate.

“România, astăzi, 1 Decembrie 2021, cu recunoștință rememorează curajul și viziunea celor care au făcut posibilă împlinirea unui ideal de secole – unitatea națională. Parcursul istoric și economic al ultimilor o sută de ani a adus România în liga statelor dezvoltate, parte a celei mai importante uniuni politice și economice – Uniunea Europeană dar și membru al celei mai importante alianțe militare – Alianța Nord-Atlantică. Toate aceste sunt urmarea unei conjuncturi geopolitice favorabile dar mai mult de atât se datorează românilor care, cu toate că au traversat un nou război mondial, ororile unui regim totalitar și o revoluție eliberatoare, nu au renunțat la ideea de libertate. Sunt, toți suntem datori să păstrăm vie memoria celor care ne-au adus aici. Celor care, prin efortul sau chiar sacrificiul lor ne-au făcut să contăm între națiuni.

În același timp sacrificiul și efortul nostru, în aceste timpuri, înseamnă să fim buni cetățeni. Să putem privi cu încredere și mândrie rezultatele și urmările faptelor și acțiunilor noastre, ale celor care ne reprezintă sau ale celor pe care îi reprezentăm.

Arma timpurilor pe care le trăim este cunoșterea, iar cunoașterea vine din educație. România oferă șanse la educație tuturor, învățământul este universal și gratuit. Transformarea șanselor într-un parcurs de succes, pentru o viață normală este o opțiune individuală, dar cu impact în societate. Un fundament solid, bazat pe o bună educație va face posibile alegerile cele mai potrivite. Pentru mine am ales, pentru copiii mei sper să reușesc să decid cel mai bine iar în carieră încerc să informez, să mediez, să aplic legea în litera și în spiritul ei. Îmi doresc ca toți românii să poată să contribuie, în respect pentru ceilalți și pentru lege, la progresul României. Pentru că noi suntem România!

La mulți ani tuturor românilor!”, a transmis prefectul județului Satu Mare, Altfatter Tamás.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente