vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDivertismentMARAMURES PLAI CU FLORI-AZI,LA BREB

MARAMURES PLAI CU FLORI-AZI,LA BREB

Doamne cat mi-e de drag Maramuresul …atat de multa traditie intr-un singur loc , oameni calzi , harnici si primitori , horinca cu care esti intampinat , muzica traditionala , sculpturile portilor  , mancarea gustoasa incununate de frumoasele manastiri pitoresti si portul popular . De mic copil m-a fascinat acest tinut , poate si de ce „sangele apa nu se face” iar faptul ca ma trag din acest tinut  , nu poate decat sa ma faca ,  sa ma simt si mai mandra si sa vreau sa impartasesc cu voi acest sentiment.

Ce vizitam in Maramu’ ?!Manastirea Barsana , Manastirea Rohia ,Trenul cu abur : Mocanita , ulitele satului Breb , zona Mara- Cocasau- Creasta Cocosului ,Cascada Cailor ,Memorialul Victimelor Comunismului si Rezistentei ,Cimititul Vesel ,Lacul Albastru ,Barajul Firiza , Pastravaria Lostrita , sunt principalale obiective cand ajungi aici. Fiind atat de multe de facut si vazut , imi propun sa impartasim si cuprindem , frumusetea aceastui plai in mai multe articole .

Azi mergem in satul Breb, unde ii intalnim pe Roxana şi Florin Vale ,care au dat tocmai cosmopolitul Cluj-Napoca pe pitorescul sat Breb din Maramureş. Şi-au părăsit joburile – ea era designer vestimentar, iar el lucra în vânzări – pentru a readuce la viaţă o serie de case tradiţionale maramureşene, case devenite astăzi pensiuni ce primesc la sânul lor turişti din toată lumea, vizitatori dornici să vadă şi să simtă măcar puţin gustul vieţii ancestrale.

De câte ori veneau în Breb îşi doreau foarte tare să se cazeze, evident, tot într-o casă veche, astfel că alegeau pensiunea Breb 418 sau Casa de vacanţă Padiş.

„Îmi aduc aminte că ne-am plimbat mult amândoi pe uliţe pentru a găsi case, iar prima pe care am cumpărat-o a fost chiar din sat şi este cea care a dat şi numele complexului nostru de căsuţe tradiţionale, «Casa din Vale».“ Interesant a fost, spun ei, că au găsit şi meşterul care să o facă exact la momentul potrivit. Cu el, Vasile Pop, şi alţi câţiva meşteri din sat, au lucrat la aproape toate căsuţele care au urmat. Casa din Vale are în jur de 100 de ani, iar ei au mutat-o pe terenul propriu în august 2015.  A doua casă au adus-o din Rozavlea, un sat de pe Valea Izei, aflat la aproximativ 45 de kilometri de Breb. Ea a fost ridicată în toamna aceluiaşi an 2015 şi finalizată la începutul iernii din 2016.

„Este o casă cu o vechime de aproximativ 70-80 de ani şi este cea mai căutată pentru fotografii. Este totodată cea care se închiriază cel mai repede.“ Au numit-o „Casa Faină“.

A fost cea mai bună decizie, spun ei uitându-se în urmă.

„Am reuşit să dezvoltăm o afacere mică, dar care merge bine. În acest an estimăm o cifră de afaceri de peste 30.000 de euro.“ Partea cea mai bună a acestui business, spune Florin Vale, este că numărul turiştilor creşte de la an la an.

În ceea ce priveşte vizitatorii, aceştia sosesc de peste tot din lume. „Am avut turişti de pe toate continentele, iar numărul străinilor este, evident, mai mare decât cel al românilor.“ Partea bună, totuşi, este că şi turistul român este din ce în ce mai atras de aceste locuri. „Exemplu clar în acest sens este că în acest an am avut în jur de 40% turişti români. Prin comparaţie, în 2016, peste 90% dintre vizitatori au fost străini.“

Gradul de ocupare al caselor este de peste 85-90% pe timpul verii.

Momentan, întregul complex are 22 de locuri de cazare, la care se pot adăuga unu sau două paturi în plus, dacă este necesar. Preţurile pe căsuţă variază între 250 de lei şi 400 de lei pe noapte, în funcţie de capacitatea fiecăreia.

„Cei care vin la noi sunt atraşi atât de zonă, cât şi de case, de povestea lor, de cum sunt decorate, de obiectele ce se află în ele.“ În ceea ce priveşte designul, este munca fondatorilor în proporţie de 100%. Au căutat – pe cât s-a putut de mult – lucruri autentice.

Acestia incearca să puna în valoare cultura ţărănească, arhitectura veche, obiceiurile locului. Oferind o călătorie în timp, într-un loc de poveste.

Cei care vin în vacanţă la Breb iarna au posibilitatea să meargă cu colindul alături de copiii din sat (Coconii din Breb), pot opta pentru plimbări cu sania trasă de cai, pot asista la pomana porcului sau la o piesă pusă în scenă de teatrul popular religios „Viflaimul“, interpretată de copiii din Breb şi pot încheia seara la căldura focului de tabără.

Pe timpul verii, la fiecare sfârşit de săptămână, organizăm seri cu ceteraşii din Breb, unde toată lumea este bine venită .

„Ne-am dori ca oamenii de la ţară, din Breb şi din alte zone, să nu renunţe atât de uşor la locuri, lucruri, case şi obiceiuri în faţa unor tentaţii fără personalitate“, spune Florin, care, alături de soţia sa, a descoperit o altă dimensiune a vieţii acolo unde se agaţă România-n cui.

 

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente