Acasă Religie MARTEA MARE.PILDA CELOR 10 FECIOARE

MARTEA MARE.PILDA CELOR 10 FECIOARE

 

In Martea Mare din Saptamana Patimilor Domnului , Sfintii Parinti au randuit sa se citeasca Pilda celor zece fecioare .  Aceasta pilda ne prezinta zece fecioare , cinci „intelepte” si cinci „neintelepte”, care se pregatesc pentru nunta. In Noul Testament , intalnirea cu Hristos este asemanata unei nunti. Hristos se numeste pe sine „mire”, iar Apostolii poarta numele de „prietenii mirelui”. Mireasa lui Hristos este Biserica.

In aceasta pilda, Imparatia cerurilor este asemanata cu zece fecioare, care luandu-si candelele, au iesit in intampinarea mirelui.Mirele intarzie , iar fecioarele adorm . La miezul noptii , se vesteste sosirea lui . Fecioarele se trezesc sa-l intampine . Untdelemnul din candelele celor nebune este pe sfarsite. Fecioarele ” neintelepte ” (nebune) vor cere celor intelepte sa le imprumute dintr-al lor. Acestea nu vor , pe motiv ca si candelele lor se pot stinge prin acest imprumut. Astfel , fecioarele nebune merg sa cumpere untdelemn. In timp ce ele lipsesc , soseste mirele. Acesta intra la nunta impreuna cu fecioarele „care erau gata de nunta” si usa se inchide. Vor ajunge si fecioarele nebune, dar vor gasi usa inchisa. Vor striga: „Doamne, Doamne, deschide-ne noua”. Mirele le raspunde: „Adevarat zic voua : Nu va cunosc pe voi”. Cercetand originalul grecesc al Noului Testament sa gasit interpretarea : „Nu recunosc chipul meu in voi”, deci chipul nostru autentic este in Hristos.

Pilda se incheie cu aceste cuvinte:

„Privegheati si va rugati , ca nu stiti ziua, nici ceasul cand vine Fiul Omului”.

Hristos a dorit ca prin aceasta pilda sa ne descopere importanta pregatirii in vederea judecatii de apoi.

Scopul a toata fapta buna este Dumnezeu , iar scopul pacatului este moartea. De aceea , o fapta buna ca sa fie virtuoasa , are nevoie de o garantie ca scopul ei duce la Dumnezeu. Aceasta garantie, Dumnezeu a pus-o in aproapele nostru: „Intrucat ati facut aceasta unuia din acesti frati prea mici ai Mei, Mie Mi-ati facut!” (Matei 25, 40) va zice Domnul. Toate trebuie insotite de milostenie .

Candelele aprinse simbolizeaza faptele bune , care trebuie sa arda pana la sfarsitul lumii , adica pana la sfarsitul fiecaruia sau pana la Parusie. Flacara este alimentata de untdelemn. Prin untdelemn , intelegem credinta. Ea nu se poate imprumuta altora , fiind un dar strict personal.

Sfantul Serafim de Sarov , sustine ca lampile goale simbolizeaza absenta darurilor Sfantului Duh din inima lor . Lumina lor s-a stins din cauza lipsei unei credinte puternice , care sa se manifeste prin fapte bune. Fecioarele nebune , fara sa fi facut un rau aproapelui , au pacatuit pentru ca nu s-au ingrijit de lumina din suflete.

- Advertisment -

Cele mai populare

De ce ne îmbolnăvește stresul?

Stresul ne macină în fiecare zi şi ne îmbolnăveşte fără să ne dăm seama! Ne enervăm pentru că stăm mult în trafic,...

Ne mândrim cu ei!Antreprenori romani de top.Ediția 2020

Antreprenorii români care s-au remarcat în acest an plin de încercări și pentru comunitatea StartupCafe.ro. Iată o listă (incompletă, evident) de antreprenori...

BNR cere băncilor să modifice până pe 20 decembrie scoringul de acordare al creditelor

Potrivit unei scrisori trimise de BNR către băncile comerciale, acestea trebuie să îşi ajusteze scoringul pentru persoane fizice până pe 20 decembrie...

Animalele de companie vs oameni.Călătorii cu stampilă de vaccin

Guvernul britanic pregătește adoptarea ștampilelor de vaccin anti-COVID aplicate pe pașapoartele celor care acceptă să se inoculeze, pentru a putea călători.

Comentarii recente