sâmbătă, decembrie 2, 2023
AcasăLocaleMăsuri pentru combaterea extinderii Pestei Porcine Africane în județ

Măsuri pentru combaterea extinderii Pestei Porcine Africane în județ

Autoritățile responsabile în domeniul gestionării pestei porcine africane și administratorii fondurilor de vânătoare din județ, băgați în ședință de către prefectul județului Satu Mare.

Conducerea Prefecturii alături de conducerea Consiliului Județean Satu Mare, împreună cu toate instituțiile cu atribuții în domeniu și reprezentanți ai asociaților de vânătoare din județ a dezbătut un plan de acțiuni comune atât în ceea ce privește gestionării pestei porcine africane dar și a celorlalte boli manifestate la animale sau păsări care pot duce la pagube economice sau pot afecta grav populația, respectiv rabia manifestată la carnivore și gripa aviară.

În cadrul discuțiilor, fiecare instituție a prezentat principalele atribuții dar și modul în care se poate îmbunătăți colaborarea cu ceilalți, prin acțiuni comune, informări reciproce și măsuri proactive. Asociațiile vânătorilor insistă pe măsuri mai ferme în ceea ce privește combaterea braconajului dar și pe nevoia de a se adapta legislația la atribuțiile pe care aceștia trebuie să le îndeplinească și la finanțarea acestor activități ce privesc combaterea epizootiilor.

Conform datelor prezentate de DSVSA, în acest an, din cei 304 mistreți testați în laboratorul de specialitate, 244 probe au ieșit negative la PPA, 14 pozitive și 44 au indicat prezența anticorpilor, respectiv trecerea prin boală. În ceea ce privește rabia, un singur caz a fost dovedit ca fiind pozitiv în acest an dar se remarcă o creștere a numărului de carnivore sălbatice, respectiv vulpi, lup și șacal în județul nostru. În ceea ce privește păsările, nu au fost identificate cazuri de gripă aviară în ultima perioadă.

Prefectul Radu Roca subliniază faptul că este necesară o colaborare continuă a tuturor autorităților cu competențe de gestionare și control în acest domeniu cu Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. De asemenea, odată cu adoptarea Legii privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane în România vor fi clarificate competențele și obligațiile instituțiilor și asociațiilor în domeniu.


”În acest moment trebuie să ne concentrăm pe acțiuni și măsuri care să împiedice propagarea pestei porcine la marile exploatații de creștere intensivă a porcilor, în special din zona Tășnad – Carei unde se concentrează 80% din efectivele din județ. Avem obligația de a proteja crescătorii pentru că propagarea bolii în ferme ar însemna un dezastru pentru agricultura și economia județului Satu Mare. Trebuie să fim cu toții conștienți de importanța acestui lucru și să acționăm ca atare, împreună, începând de astăzi!” – a transmis prefectul Radu Roca.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente