miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocaleStiri Satu MareMedalion Cultural Stefan Ruha- 85

Medalion Cultural Stefan Ruha- 85

medalion ruha (2)

Miercuri, 17 august în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale și a Centrului de Promovarea a Turismului Cultural ”Grf Karolyi”, a avut loc comemorarea violonistului Ștefan Ruha, de la a cărui naștere s-au împlinit 85 de ani.
Deasemenea au depus jerbe de flori, directorul Centrului de Creație, Robert Laszlo și Adrian Ștefănuț, referant la Centrul de Promovarea a Turismului Cultural ”Grf Karolyi”.

Stefan Ruha, s-a născut la 17 august 1931 la Carei. La patru ani primește prima sa vioară și începe studiul sub îndrumarea tatălui și al profesoarei Orosz Rozália. La 7 ani obține primul său premiu de „primaș”, cântând peste 100 de melodii lăutărești pe care le transpune în diferite tonalități. Imediat după încheierea celui de-al doilea război mondial, preoții piariști din Carei îl ajută să ajungă la Cluj Napoca, unde fiind descoperit de profesorul Balogh Ferenc a ajuns violonist la Orchestra Operei Maghiare, mai apoi student al Conservatorului.
A câștigat numeroase concursuri, printre care: Festivalul Mondial al Tineretului, București, 1953, Concursul internațional de vioară „P.I. Ceaikovski”, Moscova, 1958, Concursul internațional de vioară „G. Enescu”, București , 1958 și Concursul „Marguerite Long-Jacques Thibaud”, Paris, 1959. Începând cu 1959, Ștefan Ruha a fost numit solist al Filarmonicii clujene. În anul 1962 a fost distins cu titlul de Artist Emerit „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”. În 1973 a fost ales să înregistreze coloana sonoră a filmului „Ciprian Porumbescu”.
În anul 1994 a primit titlul de cetățean de onoare al municipiului Cluj Napoca, iar în 1997 titlul de cetățean de onoare al municipiului Carei. Este considerat unul dintre cei mai mari violoniști ai României.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente