Acasă Editorial Mega-scandalul

Mega-scandalul

editorialjsm

Ceea ce s-a întâmplat în zilele acestea în Senatul României, în legătură cuneacordarea avizului de cercetare penală pentru Varujan Vosganian, este unuriaș scandal. Ceea ce n-am crezut că este posibil să se mai întâmple, după prezidențiale,iată, că s-a produs în chip negativ și exemplar. Aleșii neamului au arătat că,în pofida unor semnale contrarii, îi doare la bască ( în formulă argotică) delegalitate, onoare, subțirimea obrazului și, în cele din urmă, de ideea de statde drept. Toate fleacurile acestea pălind în raport cu instinctul de conservareal infractorilor care, cică, ne reprezintă în înaltul for.

Evenimentul reprezintă și o palmă răsunătoare și uriașă pe obrazele subțiriale d-lui Președinte Klaus Iohannis, ale proaspetei co-președinte al PNL,Alin(uța)Gorghiu, ale colegului Vasile și ale întregii opoziții care a demonstratastfel că e mai brează decât puterea în exercițiu doar prin discursurile ei maisforăitoare despre lege, ordine și justiție ilimitate.

Să recapitulăm, deci. În aceeași posibilă culpă penală, adică atribuireacătre o firmă privată, cea a miliardarului , fost securist, Ioan Nicolae, degaz metan subvenționat din producția autohtonă, fostul ministru AdrieanVideanu, este cercetat penal, iar (dez)onorabilul Varujan Vosganian esteabsolvit, fără nici o cercetare și nici un argument de două ori până în prezent.Mai mult decât atât, la aceeași întrunire pentru fostul ministru Ion Ariton s-adat aviz, pentru Varujan, ba. Probabil din considerente de ochi frumoși, darmai curând din interese și iubiri penale transpartinice în care primul este maiexpert.

Reuniunile au fost agrementate, grație aceluiași Vosganian, de jurăminte,rugăciuni, acatiste, smiorcăieli și plânsete pe umerii prietenilor, mai ceva caîn telenovelele indiene ori sud-americane. Nu mai lipsea decât Guță sau AdrianCopilu-Minune să intoneze niște manele de dor și jale adecvate momentului. Ne-amamintit cu nostalgie de bărbatul falnic care era Varujan, pe vremea când, cazatfiind la hotelul Aurora din urbea noastră, trata de-ale amorului cu fetițele depe trotuarul de vizavi de stabilimentul menționat.

După tărășenia din Senat au urmat justificările și explicațiile nesfârșite.Cică ar fi fost vorba de relațiile și prieteniile trainice pe care acesta le-arfi legat de-a lungul carierei sale prodigioase de senator. Ori de sentimentefirești de colegialitate și solidaritate. Pesediștii au bătut obrazele spreliberali. Liberalii au arătat cu degetul spre pesediști, afirmând că nu ei, cipesediștii au votat astfel, ca să-i compromită pe liberali. Președintele adeplâns neplăcuta situație. Alina Gorghiu și alți lideri au spus că a fost unaccident regretabil și greu de prevăzut, că se va analiza și se va drege ceeace se poate drege, adică mai nimic.

Ne întrebăm dacă nu era mai simplu, cunoscând moravurile în branșă, să sedea un ucaz să se voteze cu bilele la vedere, sub sancțiunea ștergeriidefinitive de pe listele de candidați pentru 2016 pentru cei nărăvași. Că, altfel,după ploaie chepeneag, cum se spune!

În orice caz, situația e penibilă, pierderile sunt, poate, ireparabile, iarnota de plată se va deconta cu siguranță în viitoarele alegeri. Liberalii îșitaie singuri craca destul de firavă, de altfel, de sub picioare. Căci nimeninu-i va putea împiedica pe electori să constate cu regret că: „Nici ăștia nusunt mai breji decât cei pe care-i critică!” Mai ales că sunt și ei copiosreprezentați pe listele corupției.

Dacă se dorește cu adevărat ca episodul să fie depășit cu pierderi mai mici,chestiunea cu Varujan Vosganian trebuie reluată cumva (demisia din partidnereprezentând sub aspectul consecințelor mai nimic), cei în culpă trebuiesancționați, cu toate riscurile posibile și pe viitor asemenea tărășeniitrebuie atent prevenite și evitate.

Mihail Fodor

- Advertisment -

Cele mai populare

Ministrul Transporturilor a fost în vizită la Satu Mare

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor a fost într-o vizită vineri în județul Satu Mare, unde a și ținut o...

Un creier sanătos de lungă durată

Un factor de multe ori neglijat în ceea ce privește impactul asupra creierului este nutriția. Și există numeroase produse care pot fi...

Mită de 89.000 de euro pentru semnarea de contracte

Mai multe persoane din conducerea unor spitale din judeţele Braşov şi Harghita ar fi primit mită de până la 89.000 de euro...

Ordonanță de Urgență privind telemunca

Guvernul va discuta în ședința de vineri un proiect de OUG privind folosirea semnăturii electronice pentru contractele de muncă. Actul normativ reglementează...

Comentarii recente