duminică, septembrie 24, 2023
AcasăLocaleStiri Satu MareMesaje europene la tribună, practici dictatoriale și discreționare în teritoriu

Mesaje europene la tribună, practici dictatoriale și discreționare în teritoriu

kelemen-carei-hunor

Mii maghiari din Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Cluj-Napoca, Satu Mare, Oradea și alte orașe din Transilvania au marcat Ziua Maghiarilor de Pretutindeni prin marșuri, depuneri de coroane sau alte activități.
În fiecare localitate unde a fost marcată această zi au fost rostite discursuri sau alocuțiuni de către importanți lideri ai comunităților maghiare.
Ce este ciudat, este că la ceas de sărbătoare, fiecare dintre aceste discursuri îndeamnă la bună înțelegere și pace între toți cetățenii acestei țări în timp ce pe unii, faptele lor de zi cu zi îi contrazic.
Să începem cu liderul UDMR, Kelemen Hunor, care a spus, duminică, la manifestările de la Sfântu Gheorghe, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, că “lupta” maghiarilor în secolul XXI este să ceară respect în schimbul respectului.
“Libertatea pe care o cerem nu vrem să o luăm de la nimeni, dacă noi suntem liberi, și cei de lângă noi sunt liberi. Vrem să fim egali, dar nu mai puțin egali. Frăția, traiul împreună ne obligă să fim atenți și la istoria și sensibilitatea celuilalt. Dar, în același timp, ne așteptăm ca și cei de lângă noi să respecte istoria noastră, valorile noastre, simbolurile noastre naționale. Solicităm respect în SCHIMB pentru respect. Acesta este lupta noastră pentru libertate, acum, în secolul XXI”, a afirmat în discurs Kelemen Hunor.
Careienii își aduc aminte de președintele UDMR care pe data de 6 noiembrie 2012, aflat în plină campanie electorală la Carei, a depus capsula timpului în fundația clădirii Teatrului municipal, obiectiv din patrimoniul local, doar în prezența oficialilor de la UDMR și a unui primar fără eșarfă tricoloră deși era un eveniment oficial. Nici un consilier local de etnie română sau vreun director român de instituție publică nu a fost invitat, deși clădirea Teatrului Municipal este un bun public local.
Dacă la acea dată am luat în calcul și varianta “scăpării” din vedere, derularea ulterioară a vizitelor domniei sale ne demonstrează contrariul.
Pe data de 26 octombrie 2014, tot în campanie electorală fiind, același președinte și același primar fără eșarfă tricoloră, taie panglica la un alt obiectiv din patrimonial local, renovat din fonduri europene, doar în prezența oficialilor maghiari deoarece cei români au fost invitați cu 25 de minute mai târziu. Deși municipiul Carei este unul multietnic, la programul artistic prezentat cu ocazia inaugurării Casei de Cultură, au evoluat doar formații maghiare. Să știți că și românii din Carei au ansambluri cu evoluții de înaltă ținută domnule Kelemen Hunor. De ce deranjează o evoluție artistică multicultural-artistică la Carei? Nu e păcat să dați un cu totul alt SEMNAL decât cel din discursurile la care este prezentă presa centrală?
“Frăția, traiul împreună ne obligă să fim atenți și la istoria și sensibilitatea celuilalt” ,este ceea ce ați declarat la Sfântu-Gheorghe…..iar la Miercurea-Ciuc …
„Vor să ne priveze de școlile noastre, de cultura noastră și de tot ce este mai important în viața unui om, a unei comunități, a unei națiuni: fundamentul identității naționale. De parcă am trăi încă în secolul al XIX-lea, ei luptă împotriva comunității noastre și consideră, într-un mod pe deplin eronat, că dacă ne vor învinge, se va instaura Canaanul”.
Cu alte cuvinte, ținând seama de realitățile din Carei, putem spune că pentru români a fost deja instaurat Canaanul prin conducerea exclusiv maghiară în municipiul multietnic și prin diferențele făcute între școli, în defavoarea românilor care beneficiază ultimii de proiecte de modernizare dar mai ales de interzicerea simbolurilor românești în oraș iar cele care au fost amplasate înainte de instaurarea cuplului UDMRist sunt dorite de a fi scoase . Busturi precum cel al poetului național al României,Mihai Eminescu, care a fost interzis fără drept de apel domnule președinte Hunor, la fel și cel al primului ministru Brătianu iar bustul suveranului român carea vizitat Careiul nu este acceptat în parcul orașului și nici pe locurile vizitate de către acesta ….Cine este în municipiul Carei condus de UDMR , cel privat de cultură și de tot ce este important în viața unei comunități?
Un alt lider UDMR, Borbely Laszlo, afirma azi la Târgu Mureș
„Pentru că în 1848 am pornit împreună, românii, maghiarii și alții din Europa, pentru unele deziderate foarte generoase, să fim liberi, să fim împreună, să fim frați, să fim egali, și chiar dacă revoluția a fost înfrântă, s-a întâmplat ceva în Europa, pentru viitorul Europei de atunci….Eu cred că în 2015 mesajul cel mai important este ‘haideți împreună să vedem ce putem face’.
Pentru a da crezare celor afirmate, îi sugerăm domnului Borbely , să ia legătura cu liderul UDMR Carei pentru a fi informat la zi despre noile directive ale UDMR Carei. Facem această afirmație deoarece președintele UDMR Carei, din postura sa de primar susținut de consilierii UDMR, interzice comunității românești din municipiul Carei amplasarea de busturi ale personalităților reprezentative pentru aceștia în locurile dorite, în condițiile în care și românii sunt contribuabili onești la bugetul local și de stat. Împărțirea orașului în perimetre etnice care să nu permită amplasări de busturi românești decât pe axa Satu Mare- Oradea nu este o soluție viabilă pentru cele afirmate la Târgu Mureș în data de 15 martie 2015.
Tot pe data de 15 martie 2015, europarlamentarul Tokes Laszlo a declarat pentru AGERPRES că mesajul său s-a bazat pe ideea luptei pentru păstrarea identității naționale. ‘Dacă în trecut s-a dus o luptă sângeroasă pentru idealurile omenirii, pentru dreptate, pentru libertate, în lumea de zi nu mai vorbim despre războaie. Noi ducem o luptă pașnică, fără sânge, pentru aceste idealuri, și aceasta caracterizează maghiarimea din România. Această luptă se duce de multe ori la nivelul simbolurilor. Unii disprețuiesc simbolurile, precum steagul sau statuia, care au însemnătate deosebită pentru conținutul lor. Eu cred că trebuie să luăm în serios această luptă pe plan simbolic și pe planul politicii de limbă, de limbă maternă. Are o importanță specială și limba vorbită prin care ducem această luptă,’ a subliniat Tokes.
Aceleași date le oferim și europarlamentarului Tokes. Și românii din municipiul Carei au o identitate pe care doresc să o păstreze ! Nici lupta lor pentru păstrarea identității nu se dorește a fi sângeroasă ci una pașnică. Căci în municipiul Carei este necesar a duce o luptă pentru păstrarea identității românești de care noi suntem mândri. Și noi avem simboluri precum steagul sau statuia și ținem la ele deoarece pentru noi au o însemnătate deosebită. Cum se face că nu băgați în seamă aceste doleanțe ale noastre deși orașul Carei nu vă este străin? Cum catalogați faptul că un președinte al UDMR se folosește de calitatea sa de primar pentru a interzice comunității românești din oraș amplasarea de busturi ale unor personalități marcante ale istoriei noastre?
La Cluj, a fost citit mesajul premierului Ungariei , în fața camerelor de luat vederi și ai reprezentanților presei locale și centrale.
“Nici în anul 2015 națiunea maghiară nu-și poate dori altceva, decât să fie pace, libertate și consens”. O urare deosebită doar că ea nu poate fi înfăptuită dacă liderii UDMR din România promovează pe alocuri o politică discriminatorie la adresa etniilor conlocuitoare din comunitățile multietnice.
Un discurs emoționat a rostit la Oradea liderul UDMR, acesta declarând că mesajul zilei de 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, este unul european, bazat pe pace, înțelegere și libertate, dar și responsabilitate.
Eu cred că și astăzi avem nevoie de pace între comunități și între oameni, avem nevoie de înțelegere și avem nevoie de libertate. Libertatea însă trebuie să fie înțeleasă în așa fel încât să nu fie încălcată, să nu calce libertatea altuia”, a afirmat duminică Szabo Odon.
La nici 100 km distanță, președintele UDMR Carei împreună cu consilierii UDMR, votează îmăotriva amplasării în Carei a bustului poetului național Mihai Eminescu, a fostului prim ministru Ionel Brătianu și împiedică amplasarea bustului regelui Ferdinand și a scriitoarei Otilia Marchiș în interiorul localității, inventând varianta perimetrelor etnice ca țarcuri bine delimitate unde se pot amplasa busturile românești.
Praful se alege și de acest discurs ce se dorea a fi unul în spirit european căci nu credem că vestea aniversării personalităților românești în Carei cu bustul mobil nu a ajuns până la Oradea.
Nu întâmplător am lăsat la final mesajul președintelui UDMR Satu Mare, senatorul Pataki Csaba, acesta fiind șeful ierarhic superior, pe linie de partid , al primarului Kovacs Eugen.
”Este o sărbătoare care de 167 de ani este cea mai importantă din cultura maghiarilor, indiferent în ce părți ale lumii trăiesc. Pentru sătmăreni, este un îndemn, o sărbătoare de unitate, de început de primăvară și în sens propriu și sufletesc, este un îndemn de înnorire, de o speranță de viață mai bună”, a declarat senatorul Pataki Csaba.
Să știți că și românii careieni au sărbători și eroi și personalități dragi pe care le au aproape de suflet. Cui folosește această luptă surdă pe care UDMR Carei o duce împotriva comunității românești din municipiul Carei? Am mentionat deja o parte dintre toate aceste anomalii în conviețuirea bazată pe respect reciproc în Municipiul Carei -orașul unde sunt interzise simbolurile românești.
Nu credeți că a venit timpul abandonării ipocriziei în favoarea începerii unei relații în concordanță cu statutul națiunilor europene din care facem parte și la care tot faceți referire?
La început de primăvară, ar trebui primenite și atitudinile organizației careiene inclusă în cea județeană , un prim pas fiind abandonarea mentalităților de tip feudal și dictatorial și sădirea unei doze sănătoase de democrație autentică.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente