Sărbătoare mare în cartierul Tur din Negrești Oaș. Aproximativ 2000 de credincioși au participat, dumincă, la slujba de târnosire a Bisericirii Ortodoxe cu hramul ”Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” din cartierul Tur, oficiată de Preasfințitul Justin Hodea Sigheteanul, episcopul vicar al Maramureșului și Sătmarului, ajutat de protopopul de Oaș Mihail Feher, starețul Mănăstirii Bixad, arhimandritul Emanuil Rus, alături de un sobor de 20 de preoți și diaconi. Slujba a fost oficiată în altarul de vară, recent construit și sfințit cu această ocazie. Printre cei prezenți s-a numărat și primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, viceprimarul Ioan Cicio, fostul deputat PSD de Țara Oașului, Gheorghe Ciocan, consilierii locali Constantin Fanea (consilier parohial la Tur), Vasile Lohan, Gheorghe Pop, Gheorghe Marincaș, Eugen Ardelean și Mihai Big, alături de o mulțime de credincioși din sat, dar și din orașul Negrești Oaș. O mare parte dintre credincioși au venit la slujbă în straie de sărbătoare tradiționale oșenești.
Preotul paroh Radu Rusu a primit din partea episcopului Justin Sigheteanul dreptul de a purta bederniță. De asemenea, episcopul a acordat diplome de recunoștință primarului Aurelia Fedorca, curatorului Constantin Fanea și Consiliului parohial. De asemenea, au primit diplome trei femei care au donat sume de bani pentru lucrările efectuate la biserică și doi meșteri.
Cu ocazia târnosirii, credincioșii au putut intra în altarul bisericii, acesta fiind singurul moment în care se permite acest lucru. Ultima târnosire a Bisericii din Tur a avut loc în urmă cu 38 de ani.
Preotul paroh Radu Rusu ne-a declarat că un rol importat în lucrările ample de renovare a bisericii care s-au derulat în ultimii ani au avut toți localnicii, însă un sprijin substanțial a fost acordat și de primarul orașului Negrești-Oaș, Aurelia Fedorca, cât și de Consiliul Local. ”Primăria Negrești Oaș și creștinii au un merit deosebit în realizarea renovărilor, contribuind atât financiar cât și prin forța de muncă foarte necesară unei lucrări de o amploare atât de mare”, a precizat preotul Radu Rusu. Acesta a precizat că la modernizarea icoanelor și a peretilor s-a ținut cont de culorile tradiționale din zona Țării Oașului astfel încât s-a realizat o simbioză între cele două.
Potrivit preotului paroh Radu Rusu, Biserica din Tur a fost construită inițial în anul 1850, iar în 1880 a fost construit turnul. Între anii 2009-2010 s-au executat lucrări de schimbare a tâmplăriei exterioare și a instalatiei electrice, decuparea terasei interioare (cafasul) precum și pregătirea pereților pentru pictură. Între anii 2010-2012 s-a pictat biserica în tehnica tempera, de către pictorul autorizat Rita Aldea, ajutată de Dan Vulcan. Tot în aceeași perioadă s-au realizat vitraliile; s-a dotat biserica cu un sistem performant de încălzire în pardosea, pe lângă cel deja existent; s-a zidit o nouă Sfântă Masă; s-au pus policandre și aplice noi. În anul 2013 s-au pictat icoanele de pe catapeteasmă de către același pictor Rita Aldea, înlocuindu-le pe cele vechi. Tot în acest an s-a executat lucrarea de pavimentare interioară a bisericii cu granit, parchetarea terasei interioare (cafasul), construirea altarului de vară; renovarea acoperisului bisericii, îmbrăcarea fundației în mozaic; amenajarea și pavimentarea aleilor exterioare; construirea unui nou pangar pentru lumânări și renovarea gardului împrejmuitor.
Toate aceste lucrări au fost executate sub îndrumarea și conducerea preotului paroh Radu Vasile Rusu, sprijinit de membrii Consiliului Parohial, epitrop fiind Constantin Fanea. Toate costurile lucrărilor au fost suportate din donațiile credincioșilor parohiei Tur, la care s-a adăugat sprijinul repetat al Primăriei Negresti Oaș.
Jurnal de Oas