vineri, martie 29, 2024
AcasăsusMinisterul Culturii: Bustul lui Sergiu Nicolaescu și cele ale soților Tătărăscu din...

Ministerul Culturii: Bustul lui Sergiu Nicolaescu și cele ale soților Tătărăscu din Târgu-Jiu au fost amplasate ilegal

Busturile lui Sergiu Nicolaescu și cele ale soților Tătărăscu au fost amplasate ilegal în Târgu-Jiu și „reprezintă în mod inadecvat și lipsit de valoare artistică” personalități importante ale istoriei României, se arată într-un răspuns al Ministerului Culturii (MC), primit la solicitarea MEDIAFAX.

„În situația bustului Arethia Tătărăscu, documentația privind realizarea și amplasarea acestuia în municipiul Târgu-Jiu, cu nr. 1182/ 03.12.2013, a fost transmisă ulterior amplasării și inaugurării monumentului (octombrie 2013). Bustul Gh. Tătărăscu, lângă care s-a amplasat cel al Arethiei Tătărăscu, a fost amplasat tot ilegal în anul 2011, în condițiile în care Legea nr. 120/2006 a monumentelor de for public este în vigoare din luna mai a anului 2006”, spune Ministerul Culturii.

Totodată, în privința bustului lui Sergiu Nicolaescu, „documentația privind amplasarea acestuia a fost transmisă Ministerului Culturii cu trei zile înainte de inaugurare”.

„În ambele cazuri, Ministerul Culturii, în baza analizei Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public, înființată potrivit prevederilor legii menționate, nu a putut aproba cele două monumente amplasate ilegal și care reprezintă în mod inadecvat și lipsit de valoare artistică două personalități importante ale istoriei acestei țări”, spune Ministerul Culturii.

Ministerul precizează că proiectele propuse privind expunerea acestor monumente au fost analizate și avizate negativ de Comisia Națională de For Public în ședința din 6 februarie.

„În data de 10.02.2014, Ministerul Culturii, reprezentat prin secretarul de stat, Radu Boroianu, a transmis o notă către Direcția Județeană pentru Cultură Gorj în care precizează că proiectele depuse de către Primăria Târgu-Jiu în vederea amplasării monumentelor au fost avizate negativ de către comisia de specialitate și autoritatea locală se află într-o situație de ilegalitate”, mai spune Ministerul Culturii.

În plus, Ministerul Culturii se declară „deschis pentru soluționarea favorabilă a acestor subiecte, în cazul în care se va prezenta documentația necesară pentru amplasarea unor monumente care vor fi în conformitate cu propunerile Comisiei Naționale pentru Monumente de For Public”.

Bustul lui Sergiu Nicolaescu, inaugurat pe 6 decembrie anul trecut în centrul municipiului Târgu-Jiu, va trebui dat jos de pe soclu și înlocuit cu un altul, după ce Ministerul Culturii a anunțat autoritățile locale că nu își dă avizul pentru amplasarea operei respective într-un spațiu public.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Ramona Evulescu, a precizat, pe 10 aprilie, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Culturii a trimis municipalității o adresă în care precizează că expunerea bustului nu poate fi avizată întrucât „nu are nimic în comun cu expresia marelui regizor”.

Evulescu a menționat că, după Paști, municipalitatea va încerca să contacteze oficial familia regretatului regizor, în special pe Dana Nicolaescu, văduva acestuia, pentru a-i comunica decizia Ministerului Culturii. Purtătorul de cuvânt menționează că familia are obligația să îndepărteze bustul respectiv, în caz contrar, Primăria fiind obligată să procedeze ea la eliberarea soclului și, eventual, la amplasarea unui bust nou, care să îl reprezinte cu adevărat pe Sergiu Nicolaescu.

Bustul regizorului a fost inaugurat anul trecut, pe 6 decembrie, la un an după ce Sergiu Nicolaescu fusese la Târgu-Jiu pentru a primi titlul de cetățean de onoare al orașului. La ceremonia de inaugurare a bustului a fost prezentă pentru câteva minute Dana Nicolaescu și reprezentanți ai autorităților locale, dar nu și primarul Florin Cârciumaru, care a absentat de la eveniment după ce presa relatase despre faptul că opera nu îl reprezintă cu adevărat pe marele regizor.

Pe de altă parte, Dana Nicolaescu, văduva regretatului regizor Sergiu Nicolaescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că nu i-a aparținut inițiativa amplasării în Târgu-Jiu a unui bust reprezentându-l pe cunoscutul cineast, aceasta precizând că a fost invitată doar la dezvelirea sculpturii.

„Inițiativa amplasării în Târgu-Jiu a unui bust reprezentându-l pe soțul meu, regizorul Sergiu Nicolaescu, nu mi-a aparținut. Nu am fost implicată în alegerea sculptorului, nu am comandat lucrarea și nu am făcut demersuri pentru amplasarea acesteia”, a afirmat Dana Nicolaescu.

Aceasta a precizat că a fost doar invitată de reprezentanții Primăriei Târgu-Jiu și ai Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România (UARF) la dezvelirea sculpturii.

Bustul lui Sergiu Nicolaescu a fost realizat de sculptorul craiovean Rodion Gheorghiță, acesta declarând, la dezvelirea operei sale, că s-a folosit de fotografii din tinerețea lui Sergiu Nicolaescu, fapt care ar explica diferențele de fizionomie.

„Toate pozele de care m-am folosit sunt un cumul de expresii ale dânsului și am căutat să-i redau postura de forță din perioada de maturitate, nu au legătură cu vârsta înaintată a dumnealui”, a explicat Rodion Gheorghiță.

Ulterior, după dezvelirea bustului, mai multe persoane care treceau prin zonă au declarat că nu l-au recunoscut pe Sergiu Nicolaescu în opera respectivă decât prin faptul că pe soclu era trecut numele acestuia.

Pe de altă parte, autoritățile locale din Târgu-Jiu trebuie să dea jos de pe soclu și bustul fostului premier din perioada interbelică Gheorghe Tătărăscu și al soției acestuia, Arethia Tătărăscu.

Șeful Direcției de Cultură și Patrimoniu Gorj, Pompiliu Ciolacu, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX că Ministerul Culturii a solicitat îndepărtarea celor două busturi, la fel cum a solicitat și îndepărtarea bustului lui Sergiu Nicolaescu, expus într-un spațiu public fără avizele legale.

Ciolacu a precizat că a informat Primăria Târgu-Jiu despre demersurile Ministerului Culturii, municipalitatea urmând, la rândul său, să solicite Consiliului Județean Gorj îndepărtarea busturilor soților Tătărăscu, amplasate în apropierea Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”, instituție subordonată CJ Gorj.

Busturile sunt amplasate într-un parc care poartă numele Arethiei Tătărăscu, lucrarea dedicată acesteia fiind inaugurată în toamna anului trecut, la doi ani după ce fusese inaugurat cel dedicat lui Gheorghe Tătărăscu. Ambele lucrări au fost realizate de artistul plastic Paul Popescu din Târgu-Jiu, unul dintre cei care au criticat anul trecut modul în care a fost realizată restaurarea Porții Sărutului, el având anul acesta o întâlnire cu fostul secretar de stat Radu Boroianu din Ministerul Culturii, ocazie cu care a discutat inclusiv despre cele două busturi ale soților Tătărăscu.

„Domnul ministru Boroianu, după ce ne-am cunoscut cu ocazia vizitei de la Târgu-Jiu, spunea că, personal, o găsește prea «sexoasă», dar eu am realizat lucrarea folosindu-mă după fotografii și tablouri de epocă, în care apare Arethia Tătărăscu. Dacă e să privim lucrurile în față, în perspectiva felului în care arăta Arethia Tătărăscu, pot să spun că ea chiar era o damă bine și sânii reprezentau ceva. Pe mine, în mod oficial, nu m-a informat nimeni despre vreo problemă la aceste busturi, dar am auzit discuții pe această temă. Am și acum macheta în care am turnat acel bust și, dacă e nevoie, pot să-i aduc modificări pentru a realiza un bust diferit de cel actual”, a declarat pentru corespondentul MEDIAFAX artistul plastic Paul Popescu.

Arethia Tătărăscu a trăit între 1889 și 1968, fiind președintă a Ligii Naționale a Femeilor Gorjene. Ea l-a invitat pe Constantin Brâncuși să realizeze la Târgu-Jiu Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”, ansamblu care include Coloana fără Sfârșit, Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Aleea Scaunelor.

Sergiu Nicolaescu a decedat pe 3 ianuarie 2013, la vârsta de 82 de ani, în urma complicațiilor cardiace și pulmonare severe care nu au răspuns la tratamentul intensiv aplicat, au anunțat atunci reprezentanții Spitalului Elias din Capitală, unde regizorul era internat din 26 decembrie 2012. Cineastul Sergiu Nicolaescu a strâns, la capătul unei cariere de peste 40 de ani, o colecție impresionantă de peste 60 de filme, în care a îmbrăcat, pe rând sau, uneori, chiar în același timp, haina de regizor, scenarist și actor, cu o abilitate neobișnuită

2 COMENTARII

Comentariile sunt închise.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente