joi, martie 28, 2024
AcasăLocaleNationaleMircea Aron a fost ales noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

Mircea Aron a fost ales noul președinte al Consiliului Superior al Magistraturii

mircea aron

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) alege, în ședința de miercuri, noua conducere a instituției, pentru funcția de președinte candidând judecătorul Mircea Aron, iar pentru vicepreședinte, procurorul Luminița Palade.

Mircea Aron a fost singurul candidat pentru funcția de președinte al CSM, el fiind votat de majoritatea judecătorilor și procurorilor din Consiliu.

Judecătorul și-a prezentat proiectul de management, apoi a răspuns întrebărilor membrilor CSM.

După alegerea lui Mircea Aron, își prezintă proiectul de management singurul candidat la funcția de vicepreședinte al CSM, procurorul Luminița Palade.

Judecătorul Mircea Aron este membru al CSM din 2011 și magistrat din 1981, iar procurorul Luminița Palade are o vechime de doi ani în Consiliu și este magistrat din 1994.

Judecătorul Mircea Aron și procurorul Luminița Palade vor, conform proiectelor de management, corectitudine și transparență în procedurile de numiri la conducerile PICCJ, DNA și ICCJ, consolidarea Inspecției Judiciare și întărirea integrității sistemului judiciar.

Mircea Aron a prezentat în proiectul de management și propunerea de aplicare din 2017 a dispoziției potrivit căreia atribuțiile Ministerului Justiției referitoare la bugetul instanțelor să fie preluate de Înalta Curte de Casație și Justiție. În opinia noului președinte al CSM, independența financiară ar reprezenta o garanție reală a independenței instanțelor, în acord cu principiile statului de drept.

De asemenea, Mircea Aron propune ca, odată cu introducerea criteriilor de calitate în evaluarea instanțelor, CSM să facă, împreună cu Ministerul Justiției, și o analiză de eficiență financiară comparativă, bazată pe cheltuieli la un număr fix de dosare, „de natură a-i releva legiuitorului necesitatea raționalizării instanțelor”.

Potrivit judecătorului, o componentă importantă a activității CSM va rămâne cooperarea cu Comisia Europeană în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și cu celelalte instituții europene, inclusiv ENJC- Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare.

Pe ordinea de zi a ședinței plenului CSM este și prezentarea Raportului de activitate pe 2015, când instituția a fost condusă de judecătorul Marius Badea Tudose, președinte, și de procurorul Bogdan Gabor, vicepreședinte.

Președintele Klaus Iohannis nu participă la ședința de bilanț a CSM, Președinția fiind reprezentată de consilierul prezidențial pe probleme de reformă instituțională și constituțională, Simina Tănăsescu.

La ședință sunt prezenți și procurorul general al României, Tiberiu Nițu, ministrul Justiției, Raluca Prună și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente