Acasă Locale Stiri Satu Mare Mitropolitul ANDREI ȘAGUNA și REVOLUȚIA DE LA 1848-1849

Mitropolitul ANDREI ȘAGUNA și REVOLUȚIA DE LA 1848-1849

AFIS simpozion Andrei SAGUNA

Motto: “Fiind așadar problema noastră a înainta literatura, cultura, industria si agricultura națiunii noastre, adică a înainta starea spirituală și materială a poporului nostru, ca să cunoască ființa și destinația sa si să o stie intrebuintă spre tot binele, precum si alte natii fac azi acesta si precum este spiritul cel civilizator al secolului nostru ; darurile lui vor garanta viitorul cel mai ferice al mult cercatei noastre națiuni și o vor feri de niște lovituri ucigătoare de religia și limba ei.”
Andrei Șaguna (n.20 ianuarie 1808- d. 28 iunie 1873) un adevărat „ctitor” al culturii românești din Ardeal, un adevărat „ministru al culturii și învățământului”, avea să devină și un luptător pentru cauza românilor din Ardeal.
Vineri, 15 mai 2015, la 167 de ani de la Marea Adunare Națională de la Blaj, de pe Câmpia Libertății, va avea loc un simpozion dedicat personalității Mitropolitului Andrei Șaguna, revoluționar, membru de onoare al Academiei Române și primul președinte al Astrei.

Evenimentul are loc cu sprijinul Direcției de Cultură Carei si al Muzeului Județean

Orele 15,50
Depunere de jerbe de flori la busturile lui Simion Bărnuțiu și Avram Iancu din mun.Carei

Orele 16.20 Castelul Karolyi Carei
Expoziție de carte veche românească
Orele 17.00 Sala Cavalerilor, Castel
SIMPOZION
Andrei Șaguna și Revoluția de la 1848-1849
Se va oficia un Te Deum
Vor susține prelegeri dr. Vasile Lechințan, Arhivele Naționale Cluj-Napoca, dr.Ioan Lăcătușu ,director la Centrul European de Studii Covasna-Harghita,pr.dr. Sebastian Pârvu.
Vor rosti alocuțiuni acad.Emil Burzo, președintele filialei Transilvania a Academiei Române,acad. Marius Porumb,director Institut de Artă și Arheologie Cluj-Napoca.
Momentele artistice vor fi asigurate de corul ASTRA Careiană, elevi ai liceelor careiene,rapsozi populari și frații Pașca de la Centrul Cultural Carei.

- Advertisment -

Cele mai populare

„Nimănui cu nimic nu fiţi datori, decât cu iubirea unuia faţă de altul”

Fii blând și bun cu toți, ne îndeamnă Părintele Serghie, că toți sunt în nevoi, bolnavi cu toții. Nu-i nimeni sănătos la suflet....

Este oficial.Biden,rămâne câștigător

Administrația Serviciilor Generale cea care are un rol cheie în confirmarea oficială a victoriei în scrutinul prezidenţial, l-a informat pe președintele ales...

Postul alimentar:recomandări și rețete

Postul alimentar, în toate civilizațiile și religiile, a fost implementat cu valențe curative nu numai în ceea ce privește corpul, dar și...

Adrian Cozma: Vom dezvolta Satu Mare cu bani europeni!

Nu mai are nimeni nicio îndoială că utilizarea cu eficiență a banilor europeni e cheia și drumul spre o dezvoltare mai rapidă...

Comentarii recente