29.8 C
New York City
miercuri, august 17, 2022
AcasăLocaleStiri Satu MareMonumentul Limbii Române va fi inaugurat vineri la Muzeul de Artă

Monumentul Limbii Române va fi inaugurat vineri la Muzeul de Artă

muzeu arta sm

Vineri, 27 mai la ora 14:00 în curtea Muzeului de Artă în organizarea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare cu sprijinul Consiliului Județean va avea loc dezvelirea Monumentului Limbii Române.
Se spune că un popor supraviețuiește în timp prin cultura sa, prin artă, scris și prin tot ceea ce lasă în urmă frumos și valoros. Dar un popor supraviețuiește mai ales prin limba lui. Prin limbă, el transmite mai departe generațiilor ce vin tot bagajul de cunoștințe acumulat în timp. Un popor își păstrează indentitatea prin limba vorbită și scrisă.
Aflat la confluența dintre popoare și limbi diferite, Satu Mare a fost mereu un bastion al limbii române. Un loc unde ea s-a păstrat nealterată de-a lungul istoriei.
În perioada sa bucureșteană, pe când profesa ca jurnalist la ziarul „Timpul” (1877 – 1883), Mihai Eminescu scrie în numărul din 4 noiembrie 1882 al ziarului:
„Încă în suta a șaptesprezecea, Miron Costin scrie regelui Poloniei că cel mai frumos și mai corect dialect românesc, cel mai apropiat de graiul italic se vorbește la Sătmar, unde, cu toată emigrația lui Dragoș, Românii rămași acolo sub fratele lui, voievodul Balc, sunt atât de numeroși ca și când n-ar fi ieșit nimeni din țară”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente