duminică, septembrie 24, 2023
AcasăsusMonumentul Ostașului Român-calul de bătaie al conducerii UDMR a orașului

Monumentul Ostașului Român-calul de bătaie al conducerii UDMR a orașului

Lucrările care se fac de către primăria Carei în zona Monumentului Ostașului Român   ignoră importanța acestui obiectiv  înscris la poziția nr. 304, cod SM-III-m-A-05382, în “Lista monumentelor istorice”, actualizată prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 iulie 2004.

Nu este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva dar insistența cu care este vizată “ciobirea” acestui însemn românesc a depășit demult limitele legalului fără ca cineva să se sesizeze si să ia măsuri.

De această dată, una din plăcile de la baza monumentului s-a desprins și  nu e de mirare după cum au evoluat lucrările in ultimul an in imediata lui apropiere.Lucrările pentru amenajarea părculețului din jur au afectat serios acest monument.

Desi este amplasat pe teritoriul muncipiului Carei,nici măcar odată administratia careiană condusă din 1992 incoace de  membrii ai UDMR Carei nu a  alocat fonduri pentru intreținerea lui .

Dacă in jurul statuilor grofilor sau ale altor personaje ce apartin aceleiași etnii ca a edililor, iși fac mereu rondul agenti ai Politiei Locale a primăriei,Monumentul Ostașului Român  este de multe ori loc de joacă și distracție pentru oricine dorește,fără ca agenții Politiei Locale să intervină.

Degradarea este în aceste conditii accelerată si desigur ignorată de primăria Carei.

Un nesperat ajutor in favoarea intreținerii grandioasei opera a sculptorului băimărean  Gheza Vida,a venit din partea Consiliului Judetean care prin intermediul specialistilor adusi de Muzeul Județean a efectuat o curătire bioacidă a acestuia,urmând ca în cel mai scurt timp,după găsirea  plăcilor adecvate și a fondurilor necesare,să purceadă la totala lui reabilitare,mai ales că in luna octombrie,de Ziua Armatei Române,vom aniversa 50 de ani de la dezvelirea lui.

Vă reamintesc că la sfârsitul anului 2012,Monumentul Ostașului Român a fost folosit ca suport pentru luminitele de sărbători amplasate de primăria careiană.

A sosit apoi momentul aniversării Centenarului nalterii părintelui acestui monument,sculptorul Gheza Vida,prilej cu care redacția noastră a organizat  ample manifestări,alături de familia  acestuia,pe 1 martie 2013.

Cu doar 6 zile insă inainte de marea sărbătoare,primăria a decis să înceapă lucrările din preajma monumentului și  să scoată dalele care erau oricum  parte integrantă din proiectul arhitectului Dâmboianu .

Nici măcar această răutate gratuită nu a reusit să impiedice venirea inaltilor oaspeti si numeroșilor careieni care au venit in semn de apreciere si recunoștință pentru cel care a oferit cel mai mare monument de for public din țară, municipiului Carei.

Tot in anul 2013,  Monumentul Ostașului Român este total ignorat ca obiectiv de pe harta recent tiparită de primăria Carei cu ajutorul unei  firme de cartografiere austriece.

Nu e de mirare ca în atari conditii,Consiliul Judetean să se preocupe de modalitățile de conservare a acestui monument reprezentativ si atât de deranjant pentru cei doi primari UDMR ai municipiului Carei.

Astfel,președintele Consiliului Județean Satu Mare Adrian Ștef a participat în cursul zilei de miercuri, 16 octombrie 2013, la Carei la Monumentul Ostașului Român la o informare privind starea lucrărilor efectuate pentru restaurarea obiectivului. La această informare au mai fost prezenți prefectul județului Satu Mare, Eugeniu Avram, primarul municipiului Carei Eugen Kovacs, directorul adjunct al Muzeului Județean Satu Mare Radu Ardelean și Col. Daniel Chiminiț comandantul Garnizoanei Satu Mare.Pentru pregătirea zilei de 25 octombrie – Ziua Armatei Române cei prezenți au decis rărirea și toaletarea arbuștilor de tuia care reduc vizibilitatea monumentului,fapt nerealizat nici până în prezent.

Monumentul Ostașului Român din Carei a fost preluat în patrimoniul Muzeului Județean de sub jurisdicția Primariei municipiului Carei la începutul lunii septembrie 2013, iar imediat după au și început lucrările de reabilitare.
Directorul adjunct al Muzeului Județean Satu Mare Radu Ardelean a mentionat atunci  că  monumentul a fost tratat cu substanțe biocide pentru a îndepărta materia organică, a fost curățat chimic și mecanic, iar apoi a fost  aplicat  un tratament de hidrofobizare pentru a împiedica înfiltrarea apei.
Rămâne ca in perioada imediat următoare să continue lucrările de reabilitare mult ingreunate se pare de lipsa de atentie din partea celor ce efectuează lucrări in zonă dar si de numeroasele prezențe direct pe Monument.

Buletin de Carei

9 COMENTARII

 1. Dictatura udmr din carei nu permite romanilor sa isi ingrijeasca monumentele sau sa amplaseze busturi cu regii eomaniei in tara in care traim ROMANIA.Unde s-a mai pomenit ca un monument sa fie cedat consiliului judetean pentru reparatii numai ca sa nu aloce primaria fonduri pentru un monument romanesc?
  Prefectura permite asemenea discriminari in Carei?
  In ce tara traim?

 2. noi avem la debrecen piscina ca a zis jeno al meu ca macar sa ramana cu ceva daca tot a ajuns primar..a dat si pentru vicele ceva comisioanne dar ei au vreut casa la szalka numai..nu sunt obisnuiti cu luxul..ca noi….am luat si la copii cae masini si terenuri…sa fie…ca si asa careienii sunt prosti si nu ne controleaza nimeni….padurea e cea mai faina cumparare…tot a zis jeno ca ia de la ianculesti pamanturile ca prea sunt frumoase ca sa le lase la moti….si daca tot nu platim taxe si impozite ca nu avem nici casa nici masini pe nume ca ne duce capu sa le trecem pe copii,macar casa la debrecen sa fie pusa la punct.

 3. am fost la monument ne-am jucat cu ilie acolo am facut baie foarte frumos la facut eugen multumim

 4. primaria carei in colaborare cu grupul de interese local intabuleaza pamant din ianculesti pe extravilan carei si trece cele 30 ha de padure ale ianculestenilor pe numele apropiatilor primarului.la fel si in zona lacului unde se toarna fundatii pentru casute de vacanta pe suprafata de pasunat a satenilor.pentru finalizare primarie noua termenul de predare a fost depasit cu 2 ani ca sa se poata plati la fratii toth chiria in continuare pe actuala primarie,de peste 12.000 lei lunar din care comisionu revine la cine semneaza aceste ilegalitati.

 5. macar tu stii sa scrii si sa te exprimi si nu ai probleme in familie ca pe mine ma tin numai la frecat de picioare de scaune si pe amandoi copii i-au botezat la reformati si eu sunt grecocatolica.
  degeaba e primar bolundu asta ameu ca tot datornici am ramas si tot trebuie sa ne ascundem ca sa nu stie lumea ca noi aven depozite in bani si case si masini ce trebuie sa le trecem pe numele copiilor..nu e usor nici la sectia de scaune unde mereu trebuie ascunsi muncitorii fara carte de munca cand vine itm in control…am pierdut deja 4 firme si am ramas si fara marcile primite pe mobila scoasa de la crasna cand era jeno director..a tocat si banii primiti dupa ce a vandut terenul la kkland si a TREBUIT SA CUMPERE MASINA DIN BANII FUNDATIEI DE TURISM DIN CAREI..acum sta pe capu lui si lajos ca cica el il ajuta sa ramana acolo cu voturile aranjate de la rromici cu maidan si geza..injura jeno la el ca nu poate scapa de incult da daca au batut palma nu mai are ce face…mai am si pentru mai tarziu niste poante ca amu suna la usa..sper sa nu fie fiscu dupa datoriile de miliarde pentru care are salaru taiat…

 6. carei oras european spital moderni doctor buni,castel renovat ,centru renovat ,cartiere superbe ,centru cultural in constructie ,cantina refacuta spun la ilie macatiasi bine ca am venit din oltenie eu pictez la ziar ca nu am ce face iar ilie vorbeste la sedinte pe indemnizatie ce bine e in carei

 7. udmr carei prin cei doi primari au trecut la epurarea etnica in carei..gradinitele romanesti nu primesc fonduri decat cu intayiere iar cele unguresti beneficiaya de spporuri si plati la yi pentru orice consumabile.
  in primaria carei nu se fac angajari numai pe baya etnica la fel ca si la spitalul care este in subordinea primariei.din consiliul de administratie al spitalului fac parte 3 consilieri locali si TOTI de la UDMR CAREI:la spital se fac angajari pe criterii etnice iar de o luna au ramas si fara oncolog!
  la anestezie este o doctorita de peste 70 de ani singura care se ocupa de anestezie la spitalul carei dar nu angajazearomani asa ca doctorul braniste a fost ejectat la satmar.
  la pediatrie au scapat si de faimosul medic lovas pentru ca nu punea botu la prostiile lor!
  monumentele romanesti sunt lasate in paragina si pentru cele unguresti se aloca fonduri uriase in Carei.
  unde se doreste scoaterea trandafirilor se lasa de izbeliste plantele si apoi se spune ca au fost batrane ca sa le poata scoate si sa planteze ciment sau lalele.
  ura viscerala impotriva romanilor a celor doi primari nu mai cunoaste limite si nu se linistesc pana cand nu va interveni ceva autoritate ca asa nu se mai poate trai in Carei.RUSINE UDMR cu asemenea speciamen ca cele de la Carei unde un primar are de 5 ani retinere pe salar pentru ca sfideaza statul roman si nu isi plateste datoriile la bugetul de stat!!!Kovacs Eugen are retinere de 30% pe salar si este presedinte la UDMR Carei .faini membrii are UDMR in judet!@

 8. pacat numai ca la jeno al meu primar nu a trebuit acest monument romanesc si a dat la adrian stef sa il repare..bine ar fi daca jeno al meu ar cere si ceva bani ca sa platim datoriile ca rade lumea de noi in oras si nu mai pot sa ies pe strada numai la debretin unde avem in sfarsit terminata casa noastra.pana vine din concediul de 5 yile inapoi jeno deja se va face macheta cu bustul lui kosuth pentru care cauta acum pozele…noroc cu fondurile europene ca mai avem si noi un ban pus deoparte si mai dam si la copii ca altfel ajungem ca in 2008 cu 4 firme falimentate si 7 miliarde datorii..off ca nu mai scapam de datoriile astrea odata jeno draghe!

 9. e bine ca au inceput lucrarile careiul va fii un oras european multumim domnule primar viceprimari si consiliului locali

Comments are closed.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente