29.8 C
New York City
marți, octombrie 4, 2022
AcasăPoliticaInternationalNicolae Ciucă: România va continua să susţină ferm alegerea europeană a partenerilor...

Nicolae Ciucă: România va continua să susţină ferm alegerea europeană a partenerilor săi precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi statele din Balcanii de Vest

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, de marţi până joi, Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR 2022), sub tema ‘Răspunsul diplomatic al României la schimbările realităţii geostrategice’. În timpul discursului său de la ceremonia de deschidere a RADR, premierul Ciucă a transmis că ”România doreşte să fie şi parte a dialogului şi soluţiilor legate de reconstrucţia Ucrainei.

‘România doreşte să fie şi parte a dialogului şi soluţiilor legate de reconstrucţia Ucrainei. Avem deplina disponibilitate de a ne implica activ în acest proces. Maniera în care asistăm victimele războiului purtat pe teritoriul Ucrainei dă măsura umanităţii şi responsabilităţii noastre’, a spus şeful Executivului.

Premierul Ciucă a afrimat că ”nu ne putem permite să fim blocaţi într-o logică de criză, avem datoria şi obligaţia de a transforma această criză multidimensională în tot atâtea oportunităţi”. Totodată a amintit în intervenţia sa online de sprijinul pe care România l-a acordat celor peste 2,1 milioane de ucraineni care au fugit din calea războiului şi s-au stabilit sau au tranzitat țara noastră.

În cadrul reuniunii premierul a vorbit despre facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina.

‘Este notabil faptul că peste 60 la sută din cerealele exportate de Ucraina au tranzitat sau au avut un tranzit facilitat de România’, a punctat premierul.

”Agresiunea rusă ne-a reamintit tuturor că principiile care fundamentează Uniunea Europeană şi parteneriatul euroatlantic sunt importante şi trebuie susţinute. Erodarea acestor principii, demonizarea sau demonetizarea lor prin discursuri populiste şi extremiste sunt menite să afecteze negativ fundamentul societăţilor bazate pe drepturi, libertăţi şi supremaţia legii. De aceea România trebuie să îşi asocieze şi mai pronunţat eforturile cu cele ale partenerilor cu care împărtăşeşte aceleaşi valori şi obiective şi să redinamizeze comunitatea democraţiilor nu doar pe continentul nostru, dar şi în Asia, Africa sau America Latină”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Mai mult, prim-ministrul a subliniat că ”România va continua să susţină ferm alegerea europeană a partenerilor săi precum Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi statele din Balcanii de Vest. Acesta trebuie să rămână mesajul nostru clar şi busola opţiunilor noastre de parteneriat aprofundat”.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente