luni, iunie 17, 2024
AcasăLocaleNoi descoperiri la situl arheologic de la Medies

Noi descoperiri la situl arheologic de la Medies

Muzeul Județean Satu Mare desfășoară în a doua jumătate a lunii august 2013 săpături arheologice sistematice la Medieșu Aurit, la cuptoarele dacice de ars ceramică. Situl arheologic este de o importanță deosebită, fiind cel mai mare centru de producție ceramică din arealul european neocupat de romani. În campania din 2013 a fost țintit centrul așezării, unde se concentrează cele mai multe ateliere de producție ceramică. Până acum au fost descoperite trei cuptoare cu atelierele aferente și șanțurile de fundație a unei locuințe de suprafață. Contextele cercetate se pot data în a doua jumătate a sec. II- prima jumătate a secolului III d.Hr. și pe baza materialului arheologic se pot atribui dacilor liberi.

Pe lângă piesele ceramice au fost descoperite și obiecte cu caracter militar roman (aplici de centură, vârf de săgeată roman), care indică o prezență militară romană în zona așezării.

Alături de arheologii de la Muzeul Județean Satu Mare (responsabil șantier Robert Gindele) la cercetări participă elevi din Colegiul Național Ioan Slavici sub coordonarea profesorilor Ovidiu Octavian Onac și Radu David.

După terminarea cercetărilor din această vară, va fi organizată o conferință de presă în care vor fi prezentate detaliat toate rezultatele săpăturilor

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente