Acasă Locale Internationale Noi îngrijorări privind supravegherea guvernamentală în SUA. Radare folosite de poliție pot...

Noi îngrijorări privind supravegherea guvernamentală în SUA. Radare folosite de poliție pot obține imagini din interiorul locuințelor

Cel puțin 50 de agenții guvernamentale americane și-au echipat în secret ofițerii cu dispozitive radar care permit obținerea unor imagini din interiorul caselor, o practică ce generează noi îngrijorări cu privire la amploarea supravegherii guvernamentale, relatează USA Today, în ediția electronică.

Aceste agenții, inclusiv FBI și U.S. Marshals Service, au început să folosească tot mai mult sistemele radar în ultimii doi ani fără o autorizație din partea justiției și fără să dezvăluie public când și unde vor fi folosite acestea. Tehnologia ridică probleme legale și de intimitate deoarece Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite a decis că ofițerii nu pot folosi în general senzori de înaltă tehnologie pentru a obține informații despre interiorul locuinței unei persoane fără să dețină un mandat de percheziție.

Radarele funcționează ca niște fini detectori de mișcare, folosind unde radio pentru detectarea mișcărilor precum respirația umană de la o distanță de peste 15 metri. Acestea pot depista dacă în casă este vreo persoană, unde se află și dacă se mișcă.

Foști și actuali oficiali federali susțin că informația este critică pentru menținerea siguranței ofițerilor în cazul în care aceștia iau cu asalt clădirile sau salvează ostatici. Dar avocații pentru drepturile omului și judecătorii și-au exprimat îngrijorările cu privire la circumstanțele în care agențiile guvernamentale ar putea folosi radarele și faptul că le-au folosit până în prezent fără știrea populației.

„Ideea că Guvernul poate trimite semnale prin pereții casei tale pentru a vedea ce se întâmplă în interior este problematică”, a declarat Christopher Soghoian, specialist în tehnologie la Uniunea Americană pentru Libertăți Civile. „Tehnologiile care permit poliției să vadă în interiorul unei case sunt printre cele mai intruzive instrumente de care dispune poliția”.

Folosirea radarelor de către agenți nu a fost cunoscută până în decembrie, când o Curte federală de Apel din Denver a declarat că ofițerii au folosit unul înainte de a intra într-o casă pentru a aresta un bărbat care încălcase termenii eliberării condiționate. Judecătorii și-au exprimat îngrijorarea că agenții au folosit noua tehnologie fără un mandat de perchiziție, avertizând că „folosirea fără mandat a unui astfel de instrument puternic pentru a căuta în interiorul locuințelor ridică întrebări grave cu privire la respectarea celui de-al Patrulea Amendament”.

Unele dispozitive radar au capacități mult mai avansate, prezentând inclusiv imagini tridimensionale cu persoanele aflate în interiorul clădirii, potrivit materialelor oferite de producător. Unul dintre ele poate fi montat pe un avion fără pilot. Departamentul Justiției a finanțat o cercetare pentru dezvoltarea unor sisteme care să poată cartografia interioarele unor clădiri și localiza persoanele aflate în interior.

Radarele au fost concepute inițial pentru a fi folosite în Irak și Afganistan.

- Advertisment -

Cele mai populare

Dublă crimă în județul Satu Mare

Nimeni nu prevedea ceea ce avea să se întâmple în noaptea de joi spre vineri în județul Satu Mare. O crimă oribilă...

Angajări la Spitalul Județean Satu Mare

Spitalul Județean de Urgență Satu Mare face angajări. Potrivit anunțului sunt scoase la concurs 4 posturi. Se caută...

Minivacanță în siguranță

Românii vor avea parte la finalul acestei săptămâni de o minivacanță prilejuită de sărbătoarea Rusaliilor. În acest context, în unele zone din...

Avocatul Poporului revine la Satu Mare

După o pauză lungă de aproximativ un an, cauzată de pandemia de coronavirus, reprezentanții instituției Avocatul Poporului revin la Satu Mare. Cancelaria...

Comentarii recente