Acasă Locale Noua Constituție: Tricolorul va avea stema țării. 10 Mai zi națională și...

Noua Constituție: Tricolorul va avea stema țării. 10 Mai zi națională și „Tricolorul” imn, amendamente respinse de comisia de revizuire

Comisia de revizuire a Constituției a adoptat, marți, un amendament al deputatului PSD Gheorghe Emacu, prin care va fi menționată în legea fundamentală înscrierea stemei României pe tricolor. Mai multe amendamente, printre care instituirea prin legea fundamentală unei zile naționale de 10 Mai, schimbarea imnului național actual cu „Tricolorul” și institutuirea „Nihil Sine Deo” drept deviza României au fost respinse.

2139_NpAdvHover

Potrivit amendamentului la articolul 12 alineatul 1 adoptat de către membrii Comisiei pentru revizuirea Constituției, „drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema țării; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.

În forma actuală, Constituția stabilește că „drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.

Membrii comisiei pentru revizuirea Constituției au respins toate amendamentele care ar fi introdus în legea fundamentală o zi națională de 10 Mai, formulate de senatorul PNL Victor Ciorbea, dar și de grupurile parlamentare al PNL.

De asemenea, a fost respinsă propunerea formulată de senatorii Ioan Ghise, Paul Ichim, Dorin Dobra, Valeriu Boeriu și Ion Luchian pentru ca ziua națională a României să fie stabilită pentru 22 Decembrie. Aceeași inițiatori au mai avut un amendament respins, respectiv ca imnul național al României să fie schimbat cu „Tricolorul”.

Totodată, membrii comisiei au respins propunerea deputatului Eugen Nicolicea și a senatorului Ioan Toma ca deviza României să fie „Nihil Sine Deo”.

Comisia de revizuire a revenit asupra amendamentului privind România membru al UE și l-a adoptat.

Comisia de revizuire a Constituției a revenit marți, la solicitarea senatorului PSD Ioan Chelaru, la amendamentul respins inițial privind consacrarea în textul legii fundamentale a statutului de membru al Uniunii Europene al României.

Solicitarea lui Chelaru a venit la reluarea lucrărilor comisiei după pauza de prânz, în condițiile în care inițial amendamentul propus de grupul minorităților naționale a fost respins cu votul mai multor membri ai PSD.

Astfel, la articolul 10 este introdus un alineat care prevede că „România este stat membru al Uniunii Europene”.

Textul a fost susținut de către deputatul Varujan Pambuccian și a fost adoptat în unanimitate, cu ocazia reluării votului asupra acestuia.

Mediafax.ro

- Advertisment -

Cele mai populare

Zece minute să plângi…

Având al doilea cel mai mare număr de cazuri de coronavirus din lume, Brazilia a impus restricții la înmormântări, iar familiile...

Vânzarea terenurilor agricole afectată de noile restricții.

Vânzarea terenurilor agricole situate în extravilan se va efectua, începând din data de 13 octombrie 2020, după reguli noi. Printre noutățile aduse...

Povestea celei mai vechi mănăstiri insulare din România.

Daca e week-end gândul ne zboară departe ,pe frumoasa vale a Oltului, în zona stațiunii Călimănești-Căciulata. Căutăm obișnuitul loc de popas...

Bei cafea?!Traiești mai mult.

Iubitori ai cafelei, bucurați-vă. Noile studii sugerează că cei care beau două- trei cești de cafea pe zi...

Comentarii recente