Acasă Locale Noua Constituție: Tricolorul va avea stema țării. 10 Mai zi națională și...

Noua Constituție: Tricolorul va avea stema țării. 10 Mai zi națională și „Tricolorul” imn, amendamente respinse de comisia de revizuire

Comisia de revizuire a Constituției a adoptat, marți, un amendament al deputatului PSD Gheorghe Emacu, prin care va fi menționată în legea fundamentală înscrierea stemei României pe tricolor. Mai multe amendamente, printre care instituirea prin legea fundamentală unei zile naționale de 10 Mai, schimbarea imnului național actual cu „Tricolorul” și institutuirea „Nihil Sine Deo” drept deviza României au fost respinse.

2139_NpAdvHover

Potrivit amendamentului la articolul 12 alineatul 1 adoptat de către membrii Comisiei pentru revizuirea Constituției, „drapelul României este tricolor, având pe fondul galben stema țării; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.

În forma actuală, Constituția stabilește că „drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.

Membrii comisiei pentru revizuirea Constituției au respins toate amendamentele care ar fi introdus în legea fundamentală o zi națională de 10 Mai, formulate de senatorul PNL Victor Ciorbea, dar și de grupurile parlamentare al PNL.

De asemenea, a fost respinsă propunerea formulată de senatorii Ioan Ghise, Paul Ichim, Dorin Dobra, Valeriu Boeriu și Ion Luchian pentru ca ziua națională a României să fie stabilită pentru 22 Decembrie. Aceeași inițiatori au mai avut un amendament respins, respectiv ca imnul național al României să fie schimbat cu „Tricolorul”.

Totodată, membrii comisiei au respins propunerea deputatului Eugen Nicolicea și a senatorului Ioan Toma ca deviza României să fie „Nihil Sine Deo”.

Comisia de revizuire a revenit asupra amendamentului privind România membru al UE și l-a adoptat.

Comisia de revizuire a Constituției a revenit marți, la solicitarea senatorului PSD Ioan Chelaru, la amendamentul respins inițial privind consacrarea în textul legii fundamentale a statutului de membru al Uniunii Europene al României.

Solicitarea lui Chelaru a venit la reluarea lucrărilor comisiei după pauza de prânz, în condițiile în care inițial amendamentul propus de grupul minorităților naționale a fost respins cu votul mai multor membri ai PSD.

Astfel, la articolul 10 este introdus un alineat care prevede că „România este stat membru al Uniunii Europene”.

Textul a fost susținut de către deputatul Varujan Pambuccian și a fost adoptat în unanimitate, cu ocazia reluării votului asupra acestuia.

Mediafax.ro

- Advertisment -

Cele mai populare

Ziua Națională, marcată în avans de cei mai mici preșcolari ai Grădiniței Nr.1

În fiecare an de 1 Decembrie românii sărbătoresc Ziua României și își amintesc de eroii...

BNR a prezentat banconta pe care este imprimată Ecaterina Teodoroiu

Prima bancnotă cu putere circulatorie pe care este prezentată o personalitate feminină – Ecaterina Teodoroiu, a fost prezentată...

Programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a fost modificat

Instituția Prefectului Satu Mare a anunțat modificările aduse în programul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României din 1...

Oficial! S-a stabilit ora la care se pornește iulminatul festiv

Așa cum anticipam, https://www.jurnaluldesatumare.ro/mantia-magica-a-sarbatorilor-de-iarna-se-asterne-peste-orasul-nostru-noi-imagini-cu-decoratiunile-festive/ , iluminatul festiv se pornește pe data de 30 noiembrie începând cu ora 18.00.

Comentarii recente