luni, iulie 22, 2024
AcasăLocaleCampania „Ambrosia - factor de risc pentru mediu și sănătate”2013

Campania „Ambrosia – factor de risc pentru mediu și sănătate”2013

Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare prin activitățile pe care le desfășoară acordă o importanță deosebită calității factorilor de mediu. Calitatea unuia dintre factorii de mediu – aerul – este periclitată și prin prezența polenului puternic alergen produs de către planta invazivă ”Iarba pârloagelor” – Ambrosia artemisiifolia.

IMG_3456

În anul 2008 Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare în colaborare cu Direcția pentru Sănătate Publică, și cu autoritățile publice locale, a inițiat programul cu titlul “Ambrosia – factor de risc pentru mediu și sănătate”. În urma evaluărilor efectuate în cadrul acestui program în perioada 06.08.2008.-11.08.2008 de către APM Satu Mare în colaborare cu botanistul Karacsonyi Carol, s-a constatat, că practic această specie este răspândită în toate zonele de câmpie și de dealuri din județul Satu Mare, condiții foarte bune de dezvoltare înregistrându-se în special în Câmpia Nirului, Careiului, Ierului, Someșului și în zona Dealurilor Tășnadului. Se găsește frecvent de-a lungul șoselelor și a căilor ferate atât în intravilanul cât și în extravilanul localităților, în culturi agricole de cereale păioase, floarea – soarelui, porumb precum și în pășuni.

Având în vedere impactul acestei specii de plantă asupra mediului și a stării de sănătate a oamenilor, în data de 3.06.2013, la sediul APM Satu Mare a avut loc o întâlnire de lucru care a avut ca scop stabilirea unor măsuri necesare privind informarea și conștientizarea populației precum și de combatere a acestei plante în intravilanul localităților. În cadrul întâlnirii la care au fost prezenți specialiști din cadrul APM Satu Mare, reprezentanți ai Consiliului Județean Satu Mare, ai Direcției Fitosanitare și ai autorităților publice locale de pe raza județului Satu Mare s-au identificat etapele desfășurării în condiții optime a Campaniei de colectare a plantei invazive ”Ambrosia” care se va desfășura la nivelul județului Satu Mare în data de 8.06.2013, începând cu ora 9.00.

Prin această campanie care se va desfășura în parteneriat cu Consiliul Județean Satu Mare, Direcția de Sănătate Publică Satu Mare se urmărește combaterea acestei plante în intravilanul localităților prin cosirea repetată a plantelor sau prin plivirea lor, atât pe terenurile aparținând domeniului public, cât și pe terenurile proprietate privată. Plantele recoltate se vor colecta în saci de plastic care vor fi preluați de către serviciile autorizate de salubritate și vor fi transportați la Depozitul ecologic de deșeuri de la Doba, unde plantele vor fi compostate. Prin aceste acțiuni se poate preveni înflorirea acestei plante și astfel se reduce semnificativ impactul polenului asupra sănătății oamenilor în intravilanul localităților precum și răspândirea ei.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente