sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăsusNoua lege privind salariile medii Europene a fost aprobată!

Noua lege privind salariile medii Europene a fost aprobată!

Guvernul a aprobat, vineri, Legea privind stabilirea salariilor minime europene. Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlament în regim de urgență.

„Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană”, a anunțat, vineri, Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, subliniind faptul că proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlament în regim de urgență.

Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, și în Planul Național de Redresare și Reziliență, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

Ce prevede proiectul de act normativ?

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a explicat că salariul minim brut pe ţară garantat în plată va fi actualizat anual.

„Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi actualizat anual în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut. În plus, proiectul de lege presupune întărirea rolului pe care îl au sindicatele și patronatele”, a transmis ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente