Acasă sus Noua Primărie Carei- lunar înnoită,chiar înainte de recepție

Noua Primărie Carei- lunar înnoită,chiar înainte de recepție

Deși încă nu a fost dată în folosință,clădirea destinată noii Primării a municipiului Carei a iscat în Consiliul Local numeroase controverse datorită modului de cheltuire a banului public alocat lucrărilor de renovare.

Sediul  viitoarei primării ,hanul Cerbul de Aur,a fost construit de contele Karoly în 1838 pentru a suplini lipsa vieții mondene budapestane a soției sale și a devenit în scurt timp  locul preferat de distracție al tinerilor nobili sătmăreni ,Careiul fiind la acea dată centrul comitatului sătmărean.

Clădirea ridică numeroase probleme constructorului care nu mai reușește să o finalizeze deși termenul  de predare a expirat de peste 2 ani de zile.Administrația locală a tipărit chiar și un pliant  cu ocazia bilanțului anual,din 2013,unde a menționat că gradul de realizare al lucrărilor este de 80% dar …”se lucrează în prezent la consolidarea structurii de rezistență” !

Concomitent cu aceste lucrări menționate,aproape lunar se remediază porțiuni din fațada finisată de mai bine de 1 an.Lunar am  putea scrie câte un articol despre deficiențele de la tot pasul întâlnite în procesul de renovare,suportat cum am mai spus,din credite ,din banii careienilor,a celor care își plătesc taxele și impozitele  bineînteles.Uși crăpate înainte de predare ,scări care duc la…un perete  sau încăperi cu două uși alăturate precum 2 tablouri sunt doar câteva dintre  anomaliile întâlnite.

Așa arăta fațada  după una din renovarea renovării  din iunie 2013.

Reabilitarea clădirii destinate ca viitor sediu pentru Primărie a fost aprobată in urma unei hotărâri a CL din 2009 iar contractul pentru execuția lucrărilor a fost semnat în februarie 2010.

La acea dată,valoarea reabilitării era de 4 330.024 lei plus TVA ,termenul  de executie fiind de 18 luni.In contractul de lucrări semnat de părți,deci și de primarul Kovacs, termenele de plată a lucrărilor erau stabilite printr-un  grafic de eșalonare.

Tot in contractul 1679/09.02.2010  este stipulat că dacă beneficiarul,Primăria Carei nu plătește lucrările conform graficului,penalizările să fie de 0,2%/zi in timp ce penalizările pentru executant in caz de nepredare la termen să fie de doar 0,1%/zi dar  nu mai mult de 10% din valoarea lucrării.

Primăria Carei  nu a avut până în present nici o tentativă de punere în aplicare a condițiilor din contract.

Ca urmare,primăria Carei a virat în vară  suma de 2,2 milioane lei către constructor cu toate că era  cu plățile la zi,adică erau plătiți până in iunie 2013,cei  2,6 milioane lei  din totalul de 5,152  milioane lei.

Clădirea trebuia  predată la cheie în noiembrie 2011 iar eșalonarea plăților  era până in 2015.

Date fiind aceste aspecte,se  pune intrebarea logică:Ce  grup de interese servește Primăria Carei?

Daniela Ciută

noua-primarie-renovare-1-fatada

4 COMENTARII

  1. Unguru ala de primar nu face nimic pentru careieni, doar fura si fura. Cumva trebe justificati bani de renovare.

Comments are closed.

- Advertisment -

Cele mai populare

Medicii infectați,fug din spital

Trei cadre medicale infectate cu coronavirus, internate la secția de boli infecțioase a Spitalului Județean din Târgu Jiu, au fugit din unitatea...

USR PLUS sfidează ceremonia de investire

În ultimele zile s-a întâmplat un fenomen ciudat. În mai multe zone ale țării, în număr mare și în unele cazuri în...

Noul Model Tesla trimis către Europa

Tesla Motors a trimis un prim transport către Europa de la fabrica din Shanghai care produce din 2019. Mașinile au fost trimise...

Medicina-forță morală dominantă în controlul societăților

Fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, ridică probleme etice importante legate de medicină și actuala pandemie într-un comentariu publicat pe blogul...

Comentarii recente