joi, iulie 18, 2024
AcasăsusNoul program rabla, românii pot primi 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor...

Noul program rabla, românii pot primi 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a anunţat miercuri un program de finanţare de înlocuire a sobelor vechi, cu randament ineficient, cu unele noi, el precizând că AFM pune la dispoziţie pentru început 500 de milioane de lei, iar fiecare beneficiar va primi maximum 10.000 de lei pentru a înlocui aceste sobe. El a precizat că din cele 7,5 milioane de gospodării din România, din datele statistice, 3,5 milioane se încălzesc cu lemn de foc.

Ministrul Mediului a spus că sobele care funcţionează cu lemn sunt responsabile pentru o cantitate însemnată de poluanţi.

Fechet a precizat că Ghidul acestui program va fi lansat astăzi în consultare publică şi aşteaptă cu mare interes contribuţia comercianţilor a instalatorilor de astfel de echipamente, a primăriilor din ţară şi a oricărui specialişti care pot da un feedback.

„Ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim în mod suplimentar să avem şi un aer mai curat”, a spus Mircea Fechet, precizând că programul este unul pilot şi se adresează pentru început comunelor din cele 28 de judeţe ale ţării, din zona montană.

Ministrul Mediului a mai spus că vor pune la dispoziţie din bugetul AFM, pentru început, 500 de milioane de lei, pentru aceste dispozitive de încălzire.

Mircea Fechet a precizat că oricine va fi interesat de acest program va obţine o singură data finanţarea de maxim 10.000 lei iar sobele vor avea o putere nominală pe care o alege beneficiarul, dar trebuie să fie de minim 8 kw şi de maxim 35 de kw.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente