miercuri, aprilie 24, 2024
Acasăsus"Păcălici" prinși de polițiști

„Păcălici” prinși de polițiști

În urma investigațiiilor desfășurate de polițiștii Secției 1 de Poliție Satu Mare au fost identificați și reținuți autorii mai multor fapte de înșelăciune și furt.

La data de 20 martie 2013, numita T.T. din Satu Mare, sesizează Poliția faptul că, în ziua precedentă, în jurul orei 15.00, s-a prezentat la domiciliul său un tânăr care pretindea că ar fi rudă cu una dintre vecinele sale. Acesta i-a cerut insistent să-i împrumute o sumă de bani până la venirea „nașei” sale. Deși victima a avut suspiciuni privind veridicitatea celor afirmate de tânăr, știind de altfel, că vecina în cauză este plecată din localitate, tânărul a convins-o prefăcându-se că vorbește la telefon cu „nașa” sa, astfel încât în final i-a dat 200 de lei pentru a-și cumpăra alimente.

În urma cercetărilor realizate de polițiști a fost identificat și reținut în data de 20 martie 2013 autorul acestei fapte în persoana numitului G. Dominik, de 19 ani, din Satu Mare.

Acesta a acționat după același scenariu în repetate rânduri, vizând în special persoanele vârstnice, pe care reușea să le determine, printr-un comportament manipulator, aparent civilizat, să îi dea sumele de bani solicitate, folosindu-se de nume ale unor vecini, luate de la avizierul blocurilor, pe care îi invoca drept rude.

Comițând în perioada februarie 2013-martie 2014, un număr de 19 înșelăciuni și 5 furturi din locuințele persoanelor înșelate, profitând de neatenția victimelor care-i permiteau accesul în locuință și de bunurile existente la îndemână.

Întrucât la unele din aceste fapte a participat și numitul V.Iosif, de 19 ani, din Satu Mare, cercetările au început față de ambii autori, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune și furt calificat. G. Dominik a fost reținut pentru 24 de ore, iar V. Iosif este cercetat în stare de libertate, urmând a se stabili întreaga activitate infracțională a celor doi autori.

Recomandăm cetățenilor, în special, persoanelor vârstnice și singure:

Să nu permită accesul în locuințe persoanelor necunoscute, indiferent de pretextul invocat: cunoștințe comune, prestări de diverse servicii, vânzare de bunuri, donații etc.

Să nu dea bani persoanelor pe care nu le cunosc indiferent de motivul solicitării;

Să verifice informațiile susținute de diverse persoane necunoscute, telefonic sau personal, consultându-se și cu alți membrii ai familiei;

Să nu dea curs solicitărilor imperative, așa ziselor urgențe, care urmăresc faptul ca victima să nu aibă timp pentru a analiza situația sau pentru a se consulta cu alte persoane apropiate.

- Advertisment -spot_img

Cele mai populare

Comentarii recente